Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nobel-díjas szoborpark, sürgősen, nettó 48 millióért

Szeged - Pályáztatás nélkül kapna nettó 48 millió forintos munkát Kligl Sándor szegedi szobrászművész Gyimesi László (Fidesz-KDNP) kulturális tanácsnok sürgősséggel benyújtott előterjesztése szerint.
Gyimesi László (Fidesz-KDNP) kulturális tanácsnok sürgősséggel nyújtotta be a csütörtöki közgyűlésre a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozásáról szóló előterjesztését. A fideszes politikus azt javasolja, hogy az egész alakos, portrészerűen mintázott, 13 magyar származású Nobel-díjast ábrázoló, bronz figurákból álló szoborkompozíciót Kligl Sándor szegedi szobrászművész készítse el a Somogyi utcában, a Fekete Ház melletti téren. Az előterjesztés szerint a terv elkészítésében és megvalósításában építész konzulensként Novák István DLA, Szeged korábbi főépítésze venne részt, aki tagja a Gyimesi által januárban életre hívott kulturális tanácsadó testületnek is. A szoborkompozíció 2013-ig három ütemben készülne el összesen nettó 48 millió forint városi költségvetési pénzből.

Ma délután 3 órától a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának két tagja, Tóth Károly (MSZP) és Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület) Hogyan juttassunk 60 milliót a baráti szobrászművésznek? címmel sajtótájékoztatót tart a szoborkompozíció felállításának helyszínén. Meghívójukban azt írták, hogy Gyimesi az indítványával „az utóbbi nyolc évben példátlan módon, pályáztatás és előzetes zsűriztetés nélkül, egy előre megnevezett szobrászművésznek, Kligl Sándornak juttatná a munkát."

Kligl Sándor szobrászművész terve a szoborparkra
Kligl Sándor szobrászművész terve a szoborparkra.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozása nem újkeletű. A 2009. november 6-i közgyűlésen Péter Szilveszter (Fidesz) javasolta önálló képviselői indítványában az emlékpark megvalósítását. Gyimesi sürgősséggel beterjesztett javaslatával ellentétben Péter Szilveszter indítványában, majd későbbi nyilatkozatiban még nem szerepelt, hogy az emlékpark ötlete Kligl Sándor fejéből pattant ki. A kulturális tanácsnok már Kliglnek tulajdonítja „az egyedi gondolatot", ezért is javasolja őt az alkotás elkészítésére.

A tanácsadók

A kulturális véleményező és tanácsadó testület tagjai: Aranyi Sándor festőművész, az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténeti Tanszék tanszékvezető docense; Barna Gábor néprajzkutató, az SZTE BTK Néprajzi Tanszék egyetemi docense; Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója; Juronics Tamás táncművész-koreográfus, művészeti igazgató; Kiss-Rigó László megyés püspök; Liszkai Tamás plébános, az amatőr színházi mozgalom képviselője; Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti főtanácsadója; Novák István DLA, Szeged egykori főépítésze, díszpolgára; Péter László irodalomtörténész, Szeged díszpolgára; Szabó Gábor fizikus, az SZTE rektora.

A dolog érdekessége, hogy Gyimesi László kulturális tanácsnok kezdeményezésére alakult meg január végén a Szeged közéletében elismertségnek és megbecsülésnek örvendő személyekből a kulturális véleményező és tanácsadó testület. Gyimesi a sajtóhoz eljuttatott közleményében azt írta januárban, hogy azért alakult meg a kulturális véleményező és tanácsadó testület, hogy „árnyaltabbá tegye és segítse a helyes döntések meghozatalát, és alakítsa a szegedi közgondolkozást".

Lapunk információja szerint a tanácsadó testület májusban tárgyalta a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának ügyét, és támogatta annak megvalósítását, azzal a feltétellel, hogy vagy országos nyílt, vagy országos meghívásos, vagy szegedi vagy Szegedhez kötődő szobrászművészek meghívásával, pályázat útján döntse el a szakmai zsűri, ki készítse el az alkotást. Úgy tudjuk, hogy a testületi ülésen résztvevők egyhangúlag támogatták a javaslatot. Emlékeztető is készült erről az ülésről, de egy informátorunk szerint – mint később kiderült – abból kimaradt, hogy tárgyaltak, szavaztak az emlékpark ügyében.

Péter Szilveszter (Fidesz) a 2009. november 6-i közgyűlési előterjesztésében azt írta: „Tudom, annak megítélése, hogy ki a magyar, illetve magyar származású, nem egyértelmű, lényeg, hogy milyen mélyen gyökerezik a magyar kultúrában, illetve minek vallja magát." Péter Szilveszter azt is írta még, hogy „eddig 13 magyar (származású) tudós munkásságát ismerték el Nobel-díjjal." Gyimesi László sürgősséggel benyújtott előterjesztéséhez mellékelte Kligl Sándor szoborkompozíciójának makettjét, amelyen szintén 13 tudós szerepel.

Ugyanakkor az nem szerepel a kulturális tanácsnok előterjesztésében, hogy ki a 13 magyar származású Nobel-díjas tudós. Nem mellékelt listát a nevekről. Ez azért fontos kérdés, mert a szegedi Pálfy György nyugalmazott egyetemi tanár szerint 16 magyar származású Nobel-díjas van. Pálfy György egy tablót is készített Magyarok 100 éve a világ Nobel-díjasai között 1905-2005 címmel, amelyen 16 név olvasható.

Tóth és Kormos: Gyimesi vonja vissza az indítványát!

Vonja vissza Gyimesi László a csütörtöki közgyűlésre sürgősséggel benyújtott, a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozásáról szóló előterjesztését, vagy írjanak ki pályázatot az ügyben – hangzott el szerdán Tóth Károly (MSZP) és Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület) sajtótájékoztatóján.

A közgyűlés kulturális bizottságának két tagja elmondta: példátlan, s az elmúlt években soha nem fordult elő Szegeden, hogy egy művész csak azért, mert sógor, koma, jó barát egy bruttó 60 milliós köztéri szobor megalkotására kapott volna megbízást. Eddig pályázat útján, zsűriztetés és a legnagyobb nyilvánosság biztosításával születtek a döntések. Tóth hangsúlyozta: hétfőn látták először Gyimesi indítványát és a szoborcsoport terveit. Elmondta, a kulturális tanácsadó testület egyhangú döntést hozott arról, hogy kizárólag pályázat útján lehet az alkotásról és az alkotóról dönteni. Ennek tükrében különösen megdöbbentő – fogalmazott a szocialista politikus –, hogy a javaslat teljesen lenézi, semmibe veszi a szegedi művésztársadalmat. Tóth Károly kéri Kligl Sándort, hogy ezekkel a feltételekkel ne fogadja el a megbízást, bármilyen csábító is.

Kormos Tibor a főépítészi iroda javaslatát ismertetve elmondta: a TIK és az épülő újklinika parkja is jobb hely lenne a szoborkompozíciónak, mint a Fekete Ház melletti tér. A politikus szerint nem stimmelnek a számok sem, mert Gyimesi hol nettó 48, hol nettó 45 millió forintról ír az előterjesztésében. Hová tűnt 3 millió forint? – tette fel a kérdést Kormos. Hangsúlyozta: nem lehet tudni, ki az a 13 tudós, aki Kligl szoborcsoportjának makettjén szerepel. Megjegyezte, az interneten egyes források szerint 16, mások szerint 14 magyar származású Nobel-díjas tudós van. Kiket mintázott meg Kligl Sándor? – Négy élő, magyar származású Nobel-díjas van a világon, beszerezték-e a hozzájárulásukat? Ezt azért lenne jó tudni, mert Kertész Imre nemrégiben még tiltakozott az ellen, hogy róla szobrot mintázanak – hangsúlyozta Kormos Tibor.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Szegedi Szervezetének sajtóközleménye

Felháborító és gyalázatos, hogy Szeged elismert és megbecsült szobrászművészét MSZP-s politikusok, alantas politikai céljaik elérésére kívánják felhasználni.

Kligl Sándort, városunk közkedvelt művészét Dr. Szalay István - Szeged MSZP-s polgármestere - által vezetett Közgyűlés Szegedért emlékéremmel tüntette ki 1996-ban. Kligl Sándor szobrai a világ számos városában megtalálhatóak. Legutóbb Japán fővárosának vezetői kérték fel, hogy alkosson szobrot Tokió egyik közterére.

Sajnálatos, hogy az MSZP jelenlegi képviselői méltatlannak tartják Kligl Sándort arra, hogy az általa oly szeretett Szegeden, otthonában alkothasson.

Sajnálatos, egyben tréfás, hogy az MSZP által végig támogatott, immár a megvalósulás útjára lépő szoborparkból éppen annak ötletgazdáját és megálmodóját, Kligl Sándort kívánják kihagyni.

Dr. Gyimesi László,
Városfejlesztési és Külügyi Tanácsnok

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. Lutetia 2011. szeptember 29. 11:21
  „Ez az egész szoborpark-állítás nem egyéb, mint parasztvakítás. Értelmesebb ötleteket is kiagyalhatnának a képviselők a város pénzének elköltésére.”
 • 67. sztuti 2011. június 30. 18:16
  „Gyimesi úrnak le kellene vonni a konzekvenciát és távoznia kellene. Na de akkor miből élne meg? Tehát marad, s mindent a szemét ballibsibandára fog.”
 • 66. sztuti 2011. június 30. 18:14
  „szucsferenc:
  De gustibus non est disputandum.
  Nekem tetszenek a szobrai. Ha neked nem, tiszteletben tartom. Tiszta volt feleség stílus.
  Én nem ismerem Kligl urat. Gondolom, Te sem. A 90 előtti időkben sem voltál semmi történésnél jelen, csak hallottad. Hogy igaz-e avagy nem, nem tudhatod, akárcsak én sem.
  Viszont az eljárás nekem nem tetszik, egyáltalán nem európai. Amolyan Fideszes.”
 • 65. Nórikám 2011. június 30. 18:14
  „Ha én a Kligl Úr helyébe lennék, azonnal közölném a sajtóval, hogy ezek után semmi képp nem vállalom a szobor elkészítését! Ehhez nagyon egyenes derék kell, és bízom, hogy a művész Úrnak van.”
 • 64. szucsferenc 2011. június 30. 13:29
  „53. sztuti: Hagyd már "szegény" Kligl besározódását. Kevés nála ízléstelenebb figurát ismerek. Szinte kizárólag a magas kapcsolatait használja a a megrendelései megszerzéséhez. Ugyanezt csinálta ´90 előtt is, csak akkor még Lenin szobrokra volt megrendelés.”
 • 63. Bendegúz007 2011. június 30. 13:03
  „Látszik a fidesz vágja maga alatt a fát,több ponton is.
  A napnál is világosabb amit csinálnak,és egyértelmű hogy nem tetszik a polgárnak.
  Ha inkább építenék Szegedet akkor lehet nem Botka volna nyeregbe,de addig amíg nem hagynak fel a bezárom,minek ez Szegednek addig nem is fog változni a helyzet.”
 • 62. macs 2011. június 30. 11:44
  „Tudom manapság nem divat adni látszatra SEM. Mennyivel elegánsabb lett volna "szabályosan" játszani, kiirni pályázatot, sőt a lakosság véleményét is kikérni, majd kihirdetni Kigl úrat győztesnek.
  Azt se értettem, hogy Gyimesi Kálmán úr az adott körülmények között miért nem intette le a fiát, most a szobrászt se értem miért ment bele ebbe, feltételezem számára is kellemetlenné válható helyzetbe? Vagy a tisztességnek még a látszatára se adnak?”
 • 61. pala1964 2011. június 30. 10:01
  „elnézést, természetesen Gyimesi Úr, és nem gyimesi úr - csak kicsit felháborít, hogy ezek a fiatalok mennyire pofátlanok, és mellé még azt is hiszik, hogy itt is elég a parasztvakítás... de ez egy egyetemi város...”
 • 60. pala1964 2011. június 30. 09:57
  „gyimesi úr, van az édesapjának egy Sándor nevű fia is (nem szokott vele Apuka sokat büszkélkedni, pedig rendes srác)... ugyan ott nincsen "Dr." előtag, de annyi esze még neki is volt/van, hogy ha megkérdezik, mennyibe kerül valami, nem azt válaszolja, hogy tízóraötperc...

  ja, vagy kend jogász... no comment (és egyben elnézést a kevés értelmes jogi végzettségűtől).”
 • 59. deszkás 2011. június 30. 09:11
  „PIMPA42! A Póda állitólagos Deszkiként inkább a félbehagyott megkerülővel foglalkozhatna. Az nem látványberuházás. Ha egyáltalán tud róla?”
 • 58. Pimpa42 2011. június 30. 08:44
  „Szoborpark, mi?

  ,,Nem látványberuházások kellenek, azok csak Szeged költségvetését terhelik" -Bohács Zsolt
  "Bohács Zsolt, a kormánypárt szegedi frakcióvezetője kiemelte, hogy ők továbbra sem kívánják támogatni a látványberuházásokat, de a komoly munkahelyteremtő beruházásokat igen."
  "[Póda Jenő] szerint a Kálvária sugárúton is látványberuházás zajlik"
  "A beruházási pénzek nagy része látványberuházásokra ment el, ami nem fenntartható állapotokat eredményez Póda szerint."

  stb.

  Értem én:
  A szoborpark az nem látványberuházás, az munkát ad (egy embernek).
  A villamosvonalak felújítása, az Indóház tér, a Mars tér, a lófara, a TIK, az egyetem épületeinek felújítása az igen.
  Miként a fürdő, az M43-as, a Gutenberg utca, a Kossuth L. sugárút, a panelfelújítások, meg még rengeteg minden ami főként EU pénzből készült/készül.

  Hirtelen olyan nagy szükség lett közpénzből (a mi zsebünkből!) több tízmillió forintért munkahelyteremtő, nem-látvány szoborparkra.

  Ez már rosszabb, mint ami Bartha idején ment. Akkor is szétrabolta a Fidesz a várost, de mintha most szándékosan tönkre is akarnának tenni közben mindent (lásd Belvárosi mozi, IH, SZIN, IKV).”
 • 57. Mizujs 2011. június 30. 08:37
  „Gyimesinek feltettek néhány egyszerű kérdést:
  1. Most 45 vagy 48 millió?
  2. Ki az a 13 Nobel-díjas aki szerepel a szoborcsoportban?
  3. Több forrás szerint 14-16 magyar származású Nobel-díjas van. Ki(ke)t hagytak ki és miért pont őket?
  4. A még élőket megkérdezték arról, akarnak-e szerepelni a szoborcsoportban? Van rá engedélyük?
  5. Közpénzt pályáztatás nélkül költeni, amikor állandóan a takarékosságról hallunk, ez nem bántja a szemét?

  Mi erre a válasza?

  "....MSZP-s politikusok, alantas politikai céljaik elérésére kívánják felhasználni"

  Ez nem válasz. Ez egy okádás. Ez csak önt minősíti, ha minősítésről egyáltalán lehet beszélni!!”
 • 56. DMagóg 2011. június 30. 08:13
  „Gyimesi Úr! Nem az MSZP politikusok alantas céljait kell a Ti alantas céljaitokkal szembe állítani!
  A szegedi polgárok -tudjátok, a Ti választóitok- véleményére kellene alapoznotok. Ismeritek? Ismeritek azok véleményét, akik képviseletének álcázva halásztok a zavarosban? Támogatjuk a szoborparkot, de nem így, közpénzből meg nem most! Felfogható ez?”
 • 55. jq 2011. június 30. 08:08
  „szerintem a szegedi Fidesz-frakció kizárólag MSZP-s ügynökökből áll, mással nem magyarázható ennyi balf**

  **ékség”
 • 54. sztuti 2011. június 30. 07:16
  „Ilyet már láttunk korábban is...Mikola saját unokatestvérének adta az év gyógyszerésze díjat (apám díszpolgár lett), majd a Vegyépszer pályáztatás nélkül épített autópályát (szoborcsoport 68 misiért). Csak azt nem értem, miért lepődünk meg....”
 • 53. sztuti 2011. június 30. 07:09
  „Abszolút igaza van Commandernek. Szegény Kliegl sározódik be emiatt a <moderálva> Gyimesi miatt.
  Egyébként miért is sürgősség?”
 • 52. Commander-V2 2011. június 30. 06:53
  „Jó az ötlet, gyalázatos a pályázat, verseny nélküli, sürgős tárgyalás. Kligl kiváló művész, Gyimesi vele tol ki leginkább.”
 • 51. Egyolvasó 2011. június 30. 05:49
  „Azért érdekes, még a melósnak azt szajkózzák, hogy azért van az elvonás, több adó mert az ország szarban van, addig a haveroknak megy a pályáztatás nélküli zsebpénz a közösből. Addig tudják ezeket a lényulasokat csinálni amíg ez a birka "Magyar rabszolga nép" hagyja és eltűri, hogy az orránál fogva vezessék.”
 • 50. Rozsdás 2011. június 29. 22:29
  „A közgyűlésbe választott fideszesek képviselők sőt az általuk kinevezett űgyvezetők is "Polgármester"-nek képzelik magukat,mindegyik a saját pecsenyéjét szeretné sütögetni amit a közösből nyúlhat le "mozi"
  nem tudom elképzelni miért mennek szembe a fejlődéssel.A mars tér volt az első emibe ugye bele is buktak most Tápén szintén a bukás szélén állnak szembe menve az egyházzal és az újszegediek érdekével,egy normális bevásárló központ a tét, a moziról hazudtak egy jó nagyot,nem képessek a szabadstrandot megnyitni, pályázat nélkül sűrgössen kell egy szoborpark a nem legalizált "magyar" Nobel -dijjasoknak 13 vagy 16 fő!
  Semmi más koncepcíót nem látok ebben, csak annyit minél többet nyúljunk le amíg lehet,és a többieknek minnél rosszabb nekünk annál jobb!!”
 • 49. Beroesz 2011. június 29. 22:08
  „Gyimesi úr, engem a 45, vagy 48 millió forint forrása érdekelne. Őszintén örülök neki, hogy a bolsevista Bottka & Co. által lerabolt kasszában hirtelen találtak még 60 milliót. Nem lehetne abból mondjuk átutalni 800 ezret Sódar útrnak a mozi kinyitásához?”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Solymos: nem igaz, hogy tűzveszélyes volt a mozi

Tűzvédelmi szempontból megfelelő volt a Belvárosi Mozi, 2010 végén rendelkezésre álltak azok az anyagok, amelyek ezt tanúsították. Tovább olvasom