Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Noé bárkája, növényeknek

Nemzetközi hálózat alakul vadon élő növények megőrzésére. Mondhatni: modernkori Noé bárkája, növényeknek. Ha váratlan környezeti katasztrófa miatt növényfajok kipusztulnának – regenerálni lehetne az állományt. A magbankhálózat létrehozásában a szegedi füvészkertnek is jelentős szerepe van.
Fontos a bioszférát a mai állapotában megőrizni – ezen belül a növényfajokat is. Az élet fönnmaradásához szükséges oxigént, a káros anyagoktól mentes vizet a növényvilág biztosítja – mondja Mihalik Erzsébet, az SZTE növénytani tanszékének vezetője, a füvészkert igazgatója. A növények nélkülözhetetlen nyersanyagokat, gyógyszeripari alapanyagokat biztosítanak. Ez a jövőben is egyre inkább így lesz – ugyanakkor szinte napról napra pusztulnak ki növényfajok például az esőerdők irtása révén, még fölfedezésük előtt. Azok közül is nagyon sok veszélyeztetett – itt, Európában –, melyek nem is olyan régen még általánosan elterjedtek voltak, és senki nem gondolt arra: valaha is kipusztulás fenyegetheti őket.

Éppen ezért nagyon fontos a növényeket megőrizni – hívja föl a figyelmet a füvészkert-igazgató, annak kapcsán, hogy a napokban ötvenhat ország biológusai tanácskoznak Egerben a biológiai sokféleség fönntarthatóságáról; a résztvevők közt a szegedi füvészkert is szerepel.

Szeged az élen

A konzorciumba – melynek keretében az Ensconet létrejött – minden ország egy-egy szakembert delegál. E szakember Magyarország esetében Radvánszky Antal, a szegedi füvészkert munkatársa. Hogy az országot a szegedi botanikus kert képviseli, az intézmény tudományos munkájának nemzetközi elismerését is jelenti. S azt, hogy első kézből juthatnak az információk a modernkori „Noé bárkájával" kapcsolatban Szegedre.

Alakul egy európai uniós szervezet, az Európai Természetes Magbank Hálózat (Ensconet), mely célul tűzte ki az összes létező, európai vadon élő növényfaj magvainak, illetve egyéb szaporítószerveinek, például spóra összegyűjtését, tárolását. – Ennek megvalósulta biztosítékot jelent arra: ha például váratlan környezeti katasztrófa, vagy bármely egyéb ok miatt kipusztulnának növények, regenerálni lehessen a fenyegetett fajokat – mutat rá a tanszékvezető-füvészkertigazgató. Persze az, hogy az adott magot egyszer begyűjtöttük, nem jelenti azt: az idők végezetéig föl lehet használni. Időről időre „frissíteni" kell a készletet, elvégezni a vele kapcsolatos, szükséges munkákat. Mindebben a botanikus kertek óriási segítséget nyújthatnak a hálózatnak. Hiszen hatalmas tapasztalattömeggel rendelkeznek a legkülönfélébb, vadon élő – elsősorban az adott régióban jelenlévő – növényfajok fönntartásában, szaporításában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ráadása: Csoportterápia

A szabadtéri „levezető programjaként" szombaton este fél 9-től az újszegedi szabadtéri… Tovább olvasom