Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Nógrádi nem készül uniós miniszternek

A Fidesz-MPSZ uniós szakembereként a pályázati rendszer egyszerűsítésével, a Nemzeti fejlesztési tervvel is foglalkozik Nógrádi Zoltán. Mórahalom polgármestere uniós szakminiszternek nem készül, elmondta: erről pártján belül nem volt szó.
Az európai uniós ügyek közül a fejlesztéspolitikával, a közösségi irányelvekkel, a kohéziós politika értelmezésével, a pályázati rendszerek jövőbeni működésével, valamint a Nemzeti fejlesztési tervvel foglalkozik a Fidesz-MPSZ uniós szakpolitikusaként Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere.

– A következő időszakban 12 ezer milliárd forintnyi uniós támogatás elköltéséről és intézményrendszeri hátteréről kell szakszerűen gondolkodni. A jelenlegi működési rendszer legnagyobb hibája, hogy nem jut el a pályázati pénz széles rétegekhez, a Nemzeti fejlesztési terv nem a valós fejlesztési igényekre ad választ, illetve az uniós pályázati rend túlságosan bonyolult és bürokratikus – magyarázta Nógrádi Zoltán, akitől ezeknek a problémáknak a megoldására kért javaslatokat a Fidesz-MPSZ elnöksége.

Nógrádi elmondta, olyan rendszert terveznek, melynek során bejelentkezéses alapon, egyszerű adatlap kitöltésével lehetne pályázati pénzekhez jutni. A pályázat során csak a jogosultságot vizsgálnák, szigorú lenne viszont az utólagos elszámoltatási rendszer, és szigorú lenne a szankció is – nem szakszerű felhasználás esetén.

Önkormányzatok esetében a feladatuk: kiiktatni a település és település között kialakult pályázati versenyt. A cél olyan programozás, melynek során minden település tudná, hogy fejlesztései melyik évben kerülnek sorra. Így nem kellene minden évben pályázatot beadniuk, hanem konkrét évekre készülhetnének önerővel is és műszaki tartalommal is. A Nógrádiék által elképzelt Nemzeti fejlesztési terv súlyoz, megállapít prioritásokat, de a lehető legszélesebb rétegekhez jut el. Azt a pontot szeretnék megtalálni, ami a legtöbb térség számára problémás, ugyanakkor nem akarnak sok ilyet kijelölni, mert akkor elaprózódnának az erőforrások.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-MPSZ esetleges győzelme után lehet-e belőle uniós szakminiszter, a politikus elmondta: ilyesmiről nincs szó. Amikor Orbán Viktor felkérte erre a munkára, feladatot és nem pozíciót kapott. A miniszterséggel azért sem foglalkozik, mert az esetleges kérdéseken való töprengés „elveszi az erőt és az energiát a mindennapi munkától".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltán Szegeden lett szerelmes

A Luxemburg grófjában hol táncos komikusként, hol pedig bonvivánként láthatja a szegedi közönség… Tovább olvasom