Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Nógrádi szerint 85 milliárd kellene

Mórahalom - Nógrádi Zoltán ellenzéki országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere szerint 85 milliárd forintra lenne szükség a Homokhátság megmentésére, szemben a most kiosztott 4 milliárd forintos uniós pénzzel, amelyet jórészt Bács megyében költenek majd el.
Nógrádi Zoltán ellenzéki országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere szerint 85 milliárd forintra lenne szükség a Homokhátság megmentésére, szemben a most kiosztott 4 milliárd forintos uniós pénzzel, amelyet jórészt Bács megyében költenek majd el. A szabad demokrata képviselőtárs, Sándor Klára számított rá, hogy a fideszes polgármester nem fog örülni annak, hogy pénzt kapott a kormánytól.

Vizet a Homokhátságra! – felkiáltással hívott össze sajtótájékoztatót tegnap Nógrádi Zoltán ellenzéki országgyűlési képviselő: reagálni szeretett volna arra a bejelentésre, hogy 4 milliárd forintos uniós forrás érkezik a Duna–Tisza köze, a Homokhátság vízkészleteinek megőrzésére. Mórahalom polgármestere azt fejtette ki, hiába érint két megyét a projekt, Csongrádra mindössze közel 200 millió forint jut, ebből a forrásból alakítanak majd ki tározót a Nagyszéksós-tóból. (Ide vezetnék a város megtisztított szennyvizét is.)

Nógrádi közölte: a fejlesztés ráadásul a dél-alföldi regionális fejlesztési tanács keretének terhére valósulhat meg, nem újabb, a központi operatív programokból „iderendelt" forrásokról van szó. A polgármester bemutatott egy tanulmányt, amely az elsivatagosodás megelőzésére készült, és amely 85 milliárd forintos fejlesztést tart szükségesnek hét év alatt – összesen 8700 négyzetkilométeren, több megyében, érintve a Homokhátságot is. Azt várta a kormánytól, hogy a tanulmány ismeretében 2007-től elkezdődnek az uniós fejlesztések, megmentve 30 ezer családi gazdálkodót, 10 ezer munkahelyet.

Megkértük Sándor Klára országgyűlési képviselőt, reagáljon a polgármester bejelentésére. Az SZDSZ-es politikus azt mondta, kíváncsi volt, a fideszes polgármester miként fogadja azt a hírt, hogy pénzt kap a kormánytól. Sajnálja, hogy nem tud örülni neki. Arra a felvetésre, hogy zömmel Bács-Kiskun megyét érinti a beruházás, és nem a kiemelt projekteknek szánt pénzből valósul meg, azt közölte: Brüsszel nem ismer megyéket, csak régiókat, és szerinte mindegy, hogy a pénz direkt vagy közvetítő útján érkezik. Az a lényeg, hogy itt költik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom