Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Női Furcsa pár Újszegeden

Szeged - Neil Simon legendás darabja, a Furcsa pár női változatát pénteken és szombaton 21 órától játssza Pelsőczy Réka rendezésében a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Az egyik főszerepet Varga Mária alakítja.
– Neil Simon zseniális író; amikor a Furcsa pár férfi változata után 20 évvel a női verziót is megírta, szinte ugyanazokat a mondatokat használta fel, mert a problémák a férfiaknál és a nőknél is hasonlók. Hihetetlen helyzeteket hozott létre, amelyekben mindenki jó szándékkal cselekszik, meg akarja menteni a másikat, vagy legalábbis segíteni akar rajta. Ezek a szituációk bohózatba illő konfliktusokat eredményeznek. Én Florence Unger szerepét játszom, akit elhagyott a férje. Ő egy kétgyermekes családanya, aki kilátástalannak tűnő helyzete miatt öngyilkos akart lenni, de a barátnői megmentik. Amikor a barátnőjéhez költözik, átveszi ugyanazt a munkát, főzést, mosást, takarítást, rendrakást, amit otthon, a családban is végzett – mondja az egyik főszereplő, Varga Mária. Florence uralkodni próbál barátnője, a Závodszky Noémi által játszott Olive Madison felett.

– Olive viszont egy laza, rendetlen televíziós riporter, aki rendszertelen életet él. A két karakter különbözőségéből adódnak a mulatságos konfliktusok. Egyre nehezebben jönnek ki egymással. Mindketten jó szándékúak, jót akarnak a másiknak, de ahogyan lenni szokott, gyakran épp ebből adódnak konfliktusok. Neil Simon olyan remekül írta meg ezeket a helyzeteket, hogy a nézők is magunkra ismerhetnek a különböző karakterekben. A saját problémáikról, az élethez való hozzáállásukról is elgondolkodhatnak. Lehet, hogy a túlzásba vitt szeretet, kötelességtudat is terhessé válhat, és érdemes olykor inkább ellazulni. Rálátni kicsit kívülről önmagunkra. Talán akkor önironikusan nevethetnénk, és lazábban tudnánk venni az életünket – beszél a szerepéről Varga Mária, akit a nézők korábban többnyire nagy drámai szerepekben láthattak. Szegedi kollégájával, Jakab Tamással együtt 1985-ben Szirtes Tamás osztályában szerzett diplomát a színművészetin, majd rengeteg filmben, tévéfilmben szerepelt. Például Tatjánát alakította Szikora János Anyegin-tévéfilmjében. A rendező most igazgatója a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, ahol Pelsőczy Réka a most Újszegeden vendégszereplő Furcsa párt eredetileg színpadra állította.

Závodszky Noémi és Varga Mária a Furcsa pár egyik jelenetében.
Závodszky Noémi és Varga Mária a Furcsa pár egyik jelenetében.

– Nemcsak a tragikus hősnőket, a vígjátéki szerepeket is mindig örömmel alakítom. A komédiát is komolyan kell venni, és úgy kell játszani, hogy a helyzetek és az érzelmek igazak legyenek. Minél komolyabban veszi az ember a vígjátéki szerepet, annál nevetségesebbé, komikusabbá válik a figura. Ha felületes a színész, akkor abból csak viccelgetés lesz. Ezt szerettük volna elkerülni. A Vörösmarty Színház társulatához az utóbbi években sok fiatal tehetséges kolléga szerződött, akik nagy szakmai alázattal dolgoznak. Szeretettel várjuk a szegedi közönséget mindkét előadásunkra. Azt remélem, kedves, meleg családi estét tudunk nyújtani a nézőknek – hangsúlyozza a színésznő, aki boldog, hogy társulatukat szereti a publikum, a szakma is figyel munkájukra.

A Furcsa pár további szerepeiben pénteken és szombaton 21 órától Váradi Eszter Sára, Kerkay Rita, Varga Gabriella, Tűzkő Sándor és Kelemen István lép színpadra Újszegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor szalmaszállal, vagy anélkül

Lehet szeretni Orbán Viktort, lehet utálni, de azt senki sem vitatja, hogy arra oda kell figyelni,… Tovább olvasom