Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Női többség a kübekházi testületben

Kübekházán kilencfős a képviselő-testület. A Szeged környéki településeket tekintve itt a legnagyobb a nők aránya: Molnár Róbert polgármester mellett 2 férfi és 7 nő igazgatja a falut. A képviselőnők között akad nyugdíjas, gyes-en lévő kismama és tanár is.
A férjek és a családok támogatása nélkül nem lehetnének képviselők – vallják a kübeki képviselőnők. Fotó: Segesvári Csaba
A polgármesteri hivatalban egy nagy asztal köré ülünk a hét képviselőnővel. Rövid időt alatt oldódik a hangulat, a komoly kijelentéseket időnként hangos kacagás váltja fel. Az asszonyok jól érzik magukat egymás társaságában. Nem véletlen, hiszen ezek a nők rég óta ismerik egymást, egy faluban élnek, találkozásaik nem csak a testületi ülésekre korlátozódnak.

– Nem lesz nehéz a közös munka, hiszen érzelmi kapcsolat van közöttünk – mondja Solymosi Lajosné, a helyi iskola tanára. – Képviselőtársam, Szűcs Attiláné a tanítványom volt, Bihari Lajosné gyerekeit, unokáit is tanítottam. Ismerjük egymás gondjait, problémáit a hétköznapi találkozásokból.

Radics Istvánné testületük erősségét abban látja: különféle területeken dolgoznak, onnan származó tapasztalataikat a képviselői munkában tudják kamatoztatni. Ő például Mihókné Novodonszki Ildikóval az elmúlt négy évben dolgozott a együtt a szociális bizottságban, ezt a munkát ebben a ciklusban is folytatják.

Feladat pedig van bőven Kübekházán. A munkahelyen és a családban is helytálló nők képviselőként is a legjobbat szeretnék nyújtani, hiszen érzik a felelősséget. A nyugdíjas Bihari Lajosné állítja: nőként duplán kell bizonyítaniuk. De persze ezt már megszokták, hiszen az operettgála szervezésében is rengeteg nő vesz részt minden évben. Ennél rosszabbak nem lehetünk, jegyzik meg kacagva.

A testület

17 jelölt indult Kübekházán a képviselői-címért, közülük 9-en kerülhettek be a testületbe. A választáson Molnár Róbert korábbi polgármester kapott bizalmat újabb négy évre. A testület tagjai: Mihókné Novodonszki Ildikó (FIDESZ-KDNP), a független színben bekerült képviselők pedig: Bihari Lajosné, Gyöngyösiné Széll Tímea, Hegedűs Zoltán , Kucsera Istvánné , Radics Istvánné, Solymosi Lajosné, Szekeres Zsolt János, Szűcs Attiláné.

– Mindannyian hisszük azt, hogy van értelme a munkánknak – mondja Solymosi Lajosné. – A családunk, férjünk, párunk nélkül mindez nem ment volna. Ők voltak azok, akik a kampány alatt is mellettünk álltak. Erőpróba volt és megmérettetés, nekünk és nekik is.
– Szeretnénk megköszönni nekik a támogatást – teszi hozzá Kucsera Istvánné –, hiszen nélkülük ez nem jöhetett volna létre.

Az asszonyok nevetnek, mosolyognak, látszik: büszkék a családjukra. Aztán ismét visszakanyarodunk a munkára: sorolják a következő négy év teendőit. Politúros Kübekháza – ez az álom. Ezt a címet szeretnék visszaszerezni falujuknak. A két háború előtt élte virágkorát a kis falu, amikor a német és magyar telepesek együtt éltek. Molnár Róbert polgármesterrel néhányan közülük már dolgoztak együtt a korábbi ciklusban. Mondják róla, olyan ember, aki ha kitalál valamit, meg is valósítja. Persze, vita van, de tisztelik egymás álláspontját, másképp ezt nem is lehetne csinálni.

A kübeki asszonyok büszkék az elmúlt négy évre. Mondják: 2002-ben még ők irigyelték a homokháti településeket – mára ez már fordítva van. A kübekházi képviselőnők hisznek a csodában is: ha egy év alatt fel lehetett építeni egy templomot Kübekházán, akkor, vélik: minden álom valóra válható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom