Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Nők, akik külföldön keresik a boldogulást

Magyarországon, de Csongrád megyében is csökken a nők számára kínált munkalehetőségek száma. Ugyanakkor a külföldön szerencsét próbálók között növekszik a gyengébbik nemhez tartozók aránya.
Magyarországon, de Csongrád megyében is csökken a nők számára kínált munkalehetőségek száma. Ugyanakkor a külföldön szerencsét próbálók között növekszik a gyengébbik nemhez tartozók aránya. Mi az Olaszországban feleségként és családanyaként élő Német Éva Juditot és a Spanyolországban egy évet önkéntesként eltöltő Horváth Andreát kértük, adja át tapasztalatait.

– Bosszantó, hogy hiába EU-tagország Olaszország és Magyarország is, a magyar diplomát ott nem ismerik el. Így ha diplomásként akar az ember elhelyezkedni, akkor előtte honosítania kell, ami igen macerás – osztja meg velünk tapasztalatát Német Éva Judit. – De ha csak egy egyszerű takarítói vagy bébiszitterállás kell, azt könnyű találni Olaszországban, különösen letelepedési engedéllyel. Ilyen munkára rengeteg állásközvetítő cég keres embereket. Én viszont egy ismerősömön keresztül jutottam be egy olyan kulturális központba, amelynek szervezésében általános iskolásoknak tartottam tánc- és meseórákat. A nyelvtudás szerintem nagyon fontos és jól fizető ágazat. Például a magyar nyelvnek köszönhetően dolgozhattam a bolzanói bíróságnak hivatalos tolmácsként és fordítóként. De az angol nyelvtudásom se veszett kárba, mert azzal is sikerült már munkát találnom: gyerekeket korrepetáltam. Most két pici gyerekemet tanítom magyarra.

Karrier és próba

Független, karrierista típusú nőknek ajánlja a külföldi munkavállalást Német Éva Judit. Olyanoknak, akik nem kötődnek a családjukhoz és a hazájukhoz. Mert Éva szerint nehéz megküzdeni a honvággyal és a családi melegség hiányával. Az európai önkéntes szolgálatot azoknak a fiataloknak ajánlja Andrea, akik bizonytalanok a jövőjüket illetően, illetve azoknak, akik szeretnek másokon segíteni. De hangsúlyozza: senki se higgye azt, hogy külföldön minden szép és jó. Előfordulhat, hogy egy nő spanyol földön sem talál azonnal munkát, de – Andrea szerint – egy próbát megér.

– Úgy gondoltam, az egyetem előtt előnyömre válik, ha egyedül vágok neki a nagyvilágnak – kezdi történetét Andrea. – Az úti célom azért lett Spanyolország, Murcia, mert korábban megszerettem a mediterrán élet pezsgését. Egy otthonban dolgozom, ahol olyan nők élnek gyermekeikkel, akik anyagi vagy családi okok miatt nem költözhetnek saját lakásba, házba. Sok a külföldi nő, akik a jobb jövő reményében érkeznek Spanyolországba. Több szervezet is segít abban, hogy munkát találjanak, elsajátítsák a spanyol nyelvet.

Évának sikerült beilleszkednie, de ez szerinte függ az egyén karakterétől is. Sok olasz barátja közül több kisgyermekes, így rendszeresen összejárnak. Andrea a Murciában élőket nyitottnak találja, ezért nem volt nehéz beilleszkednie, annak ellenére, hogy hiányos nyelvtudása sokszor megnehezíti a mindennapjait.

Mikor arra kérjük Évát, hogy pillanatnyi helyzetét hasonlítsa össze az elutazása előttivel, akkor előnyként említeti: megengedheti magának azt a luxust, hogy nem kell napi 8 órában egy szeszélyes főnök minden kívánságát teljesítenie, s így nyugodt és kiegyensúlyozott életet élhetnek, ami a gyerekeikre is átragad, akiket így nem kell bölcsődébe adnia, mert otthon lehet velük, és ő nevelheti a kicsiket. A hátrányok közé tartozik esetében a nagycsalád hiánya, de a legrosszabb: a honvágy. Előnyként leltározza Andrea, hogy közel egy év alatt nagyjából sikerült megtanulnia a spanyol nyelvet, miközben sokkal önállóbb, és persze nyitottabb szemmel járja a világot. Hátrány viszont az egyedüllét, az otthoni barátok és a család, az anyanyelv, a magyar ételek és ízek hiánya!

Tervei közé sorolja Éva a tanulást, amikor a gyerekek egy kicsit nőnek és önállósodnak annyira, hogy jut idő erre is. Andrea viszont várja az augusztust, amikortól itthon megkezdi az egyetemet, de jövőre, ha teheti, visszamegy meglátogatni spanyol barátait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Iván-éj keleti szépe

Szent Iván éjjelén a szegedi Móra Ferenc Múzeum szépségversenyt hirdetett a múzeumok éjszakáján… Tovább olvasom