Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nomád kemping az okmányiroda előtt

Szeged - Hat fiatal jegyespár töltötte a vasárnapról hétfőre virradó éjszakát a szabad ég alatt a szegedi okmányiroda parkolójában, hogy reggel első legyen az ügyfélszolgálaton. Az augusztus 30-i, értékes délutáni időpontért "versenyeztek".

Hat fiatal jegyespár töltötte a vasárnapról hétfőre virradó éjszakát a szabad ég alatt a szegedi okmányiroda parkolójában, hogy hétfő reggel első legyen az ügyfélszolgálaton. Akadtak olyanok, akik már egy nappal korábban odamentek, hogy véletlenül se maradjanak le az augusztus harmincadikai, értékes délutáni időpontról.

– Huszonnégy órával az ügyfélszolgálati ajtó kinyitása előtt „odaköltöztünk" az okmányiroda elé. Szerencsénk volt: egy percen múlt a tökéletes időpont megszerzése – mesélték izgatottan a fiatal jegyesek, Komócsin Noémi és Csányi István. Vasárnap reggel pontban fél tízkor gurultak kocsijukkal a Huszár utcai hivatal elé. Rá egy percre futottak be vetélytársaik, a huszonöt éves Ördög Csaba és kedvese, a húszéves Nagyiván Anikó. A szegedi jegyesek szintén a hétfő reggeli kapunyitásra érkeztek. Csíkos pokróccal, kispárnákkal és vacsorára fasírttal tankoltak be a nomád kempinghez. A „vérre menő" küzdelem a szegedi városháza egyetlen házasságkötő termébe, az augusztus harmincadikai, délután négyórási időpontért folyt, mert mindkét pár délután ötre foglalt helyet a templomba.

Vasárnap este a szegedi okmányiroda előtt. A versenytársak barátkoztak.
Fotó: Frank Yvette

– Nem tudtuk, hogy vasárnap hajnalban ide kell állni az okmányiroda elé – mondta Szántó Noémi, aki párjával, Hajnal Lászlóval túl későn érkezett. Hatodik „befutóként" vasárnap délután háromra mentek. Lecsúsztak a négy óráról, így be kellett érniük a fél hatos időponttal. A háromnegyed hetes templomi esküvőig még éppen beleférnek az időbe. Laci is a parkolóban éjszakázott, rövid időre Noémi barátai váltották le.

Reggel fél nyolckor – a hivatal főkapuja hajnali hatkor nyitva állt – már topogtak az ügyfélszolgálat ajtaja előtt a kocsiban töltött éjszaka után meggyötört, házasulni vágyó fiatal párok. Ki büszkeséggel telve, mások picit csalódottan. A legkorábban érkező Noémi és István listát tartott a kezében, mely az érkezési sorrendet bizonyította, ami komoly egyeztetések eredménye. A reggeli ügyeletes biztonsági őr, Konkoly István a „piszkozathoz" hűen adta a gépi sorszámot. Akadékoskodásnak nem volt helye, pedig akadt egy szülő, aki megpróbált előrefurakodni: a párok keményen megküzdöttek az életre szóló igen kimondásának időpontjáért.

Internetes foglalás

Az okmányiroda honlapján is lehet a házasságkötési szándék bejelentésére időpontokat foglalni, de csak háromnegyed kilenctől tudnak az ügyfeleknek időpontokat ajánlani. Így ez csak azoknak megfelelő, akik nem ragaszkodnak a már említett délutáni helyekhez.

Ha nem látjuk, el sem hisszük, hogy a versengő fiatalok legtöbbje kedveli egymást. Egyesek együtt járnak jegyesoktatásra, mások este közösen iszogattak a szegedi okmányiroda parkolójában.

– Borral kínáltuk sorstársainkat, és közös téma is akadt. Fasírtot és chipset is vittem elemózsiaként, de a barátaink is csatlakoztak egy rövid időre. Energiaitallal és fánkkal leptek meg bennünket. Viszonylag korán, tíz körül tértünk nyugovóra – mesélte a bosszantó, mégis kellemes este momentumait a huszonnyolc éves Petrényi Renáta. Vőlegényével, Árpáddal a négyórási időpontra pályáztak, de mivel fél tizenegyre érkeztek, meg kellett elégedniük az ötórásival. A menyasszony hangsúlyozta: fontos, hogy augusztus utolsó szombatján mondják ki a boldogító igent. A domaszéki Rózsakert vendéglőt decemberben, a vőfélyt fél évvel ezelőtt, a zenekart egy éve foglalták le.

Hétfőn a legtöbben

Az esküvőre az időpontot leghamarabb hat hónappal előtte lehet lefoglalni, mivel a jegyzőkönyv, melyet ilyenkor felvesznek, csak addig érvényes. A házasságkötés előtti kötelező várakozási idő egy hónap, mely alól nyomos érvek miatt lehet felmentést kérni. Így akár pár napon belül is lehet házasságot kötni – magyarázta Bacsik Sándorné. Az anyakönyvvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a korai sorban állás már a nyolcvanas évek közepétől divat, a május elejétől szeptember végéig tartó házasságkötési szezon időpontjaira. Reggel nyolctól este fél nyolcig, félóránként celebrálnak, mégis a fél háromtól hatig tartó időintervallum a legkapósabb. A tavaszi és nyári időpontokra a fordulónapokon átlagosan négy-öt pár jelentkezett, tegnap eddig a legtöbben, kilenc pár kért időpontot az okmányirodában.

Olvasóink írták

  • 3. waterbear. 2008. március 04. 21:28
    „Radenko, lehet hogy igazad van, mint hülye, túl egyszerűen, racionalistán szemlélem ezeket a dolgokat:-))) Bár nősülni már nem valószínű hogy fogok:-)”
  • 2. Radenko 2008. március 04. 20:40
    „vizimedve: lehet, csak te megint hülye medve vagy, mint azt már anniszor mondtam.”
  • 1. waterbear. 2008. március 04. 20:26
    „Megalázó.... miért nem lehet ezt az időpontfoglalást az interneten intézni, ahogy sok mást is az önkormányzatnál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hormonos, rugalmas gyűrű a nem kívánt terhesség ellen

Szeged - Új típusú fogamzásgátlási módszert tesztelnek egy éve a szegedi női klinikán, ami… Tovább olvasom