Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nordic walking nyílt nap a balástyai jógakolostorban

Nyílt egészségnapot szerveznek a balástyai hindu templom szerzetesei szombaton. A látogatók kipróbálhatják a speciálisan a Nordic Walkingra kifejlesztett botokat, és egy pohár forró jógi teát is elfogyaszthatnak.
A nyílt nap célja felhívni a figyelmet az egészségmegőrzés fontosságára. A rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek az új sportág alapjaival, a bemutató után pedig kipróbálhatják a speciálisan a Nordic Walkingra kifejlesztett botokat. A házigazda minden vendégnek egy pohár forró jógi teával kedveskedik.

Az esemény házigazdája Csépke Imre Nordic Walking edző, hindu szerzetes, Nandafalva egyik alapítója.Ű

Nandafalván az egészséges életmód pártolása nem új keletű: 1979-es megalakulása után, a nyolcvanas évek elején biogazdálkodást folytattak, ökrökkel dolgoztak. Egészségmegóvó programjaik között nyári jógaképzések, életmódtáborok és india táncfoglalkozások is szerepelnek. A most bevezetésre kerülő Nordic Walking-foglalkozás egész évben gyakorolható.

A közlemény szerint a Nordic Walking egy lehetséges, örömteli út a betegségek megelőzésére, a hatékonyság növelésére: a Nordic Walking és a több évezredes óind életszemlélet találkozásával új távlatok nyílnak az egészséges élet hívei előtt, hiszen önsanyargatás nélkül javítható az állóképesség.

Olvasóink írták

 • 3. favágó 2009. szeptember 09. 16:45
  „A Természetjáró Szövetség honlapján a vizsgával rendelkező, minősített edzőket, instruktokat lehet találni!
  Az újszegedi ligetben már sokszor láttam őket!”
 • 2. rozator 2009. szeptember 09. 16:08
  „Rosmary! Köszönjük! Maradunk a csetlés-botlásnál.(azért az eredeti görög nimfák technikáját kipróbálnám)”
 • 1. Rosmary53 2009. szeptember 09. 13:59
  „Nordic Walking nem személynév, hanem örömteli út, amelyen Nanadafalván járnak. Ilyen utak kellenének Szegedre is. Bár botokkal a kézben nem lehet telefonálni, sms-t írni, szempillát festeni , ezért szerintem nem is lesz olyan népszerű közlekedési eszköz, mint az autó. Nekem mondjuk bejön, gyalog járok, de ki cipeli a cekkeremet?
  "A Nordic Walking vagy ski walking (magyarul északi gyaloglás, síjárás) lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat.
  A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már a 30-es években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve sauvakävely (ejtsd: "szauvakevëlü"), amely egy finn szó, jelentése ,,botos gyaloglás".
  A sport mai formájában meglehetősen fiatal, 1997-ben mutatkozott be hivatalosan önálló sportágként. Azóta nem várt népszerűségre tett szert, elsősorban Skandináviában és a német nyelvterületen, de hódít az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is.
  Sajnos tömegsport voltából adódóan nagyon felhígult a mozgást tanító és a botokat gyártó "szakemberek" tábora, és a laikus számára nehezen megkülönböztethető, ki az igazán hozzáértő, és ki az, aki csak rövidtávon szeretne nagy hasznot húzni a sportot övező divathullámból.
  Akit nem a divat, hanem saját egészsége érdekel, keressen olyan szakembert, aki hű a finn hagyományokhoz, mert csak az eredeti technika alkalmazásával érhetőek el a Nordic Walkingra jellemző rendkívül pozitív hatások.
  A nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az V. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Dusha Béla fotógráfus Az élő zsinagóga című kiállításának megnyitójával és a Szegedi Szimfonikus… Tovább olvasom