Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nőszirom – virágok és aktok

Daróczi Erzsébet négy évvel ezelőtt rajzolta első pasztellképeit. Azóta már majd egy tucat kiállításon mutatkozott be. Mestere Pataki Ferenc. A szegedi amatőr képzőművész virágrajzaiból, aktjaiból és olajfestményeiből a szegedi Novotel Szállóban nyílt kiállítás.
Daróczi Erzsébet harmóniára törekszik Fotó: Frank Yvette
– Mindig tudtam, hogy rajzolnom kellene, de nagyon sokáig nem volt ösztönző erő arra, hogy megkíséreljem – meséli Daróczi Erzsébet. – Hat évvel ezelőtt meghalt a férjem, aztán eltelt két nehéz év, és éreztem, muszáj valamit kezdenem magammal. Egy barátnőm lakásavatójára rajzoltam két pasztellképet, elvittem kereteztetni egy szegedi galériába. A tulajdonos rögtön megvásárolta mindkettőt. Azt hiszem, itt kezdődött a pályám.

Az óvónői és tanári diplomával rendelkező hölgy azt mondja: a tájkép nem az ő világa. A Novotelben látható kiállítás címe – Nőszirom – az aktokra és a virágokra egyaránt utal. Daróczi Erzsébet legtöbb rajzán nőszirmot, vagyis liliomot láthatunk. Úgy tartja, a virágokhoz közel kell hajolni, hogy megértse az ember, mit mondanak. Finom vonalú aktképeiről azt mondták neki, az érzékiséget, a női test finomságát jobban ki tudja fejezni, mint férfi alkotótársai. Az arcok a képeken nem látszanak. A szegedi amatőr képzőművész szerint aktjaiban a test szépsége dominál, az arc helyett a test harmóniája a fontos. A harmóniára egyébként az életben és a képein egyaránt törekszik. Két éve a Belvárosi Művészkör tagja, mesterének Pataki Ferencet tartja.

– Feri bá', így hívom, egyengeti az utamat – vall mester és tanítvány kapcsolatáról. – Amikor egy képpel készen vagyok, lekerül a kicsi konyhámban az állványról, elviszem az ő tágas, napfényes műtermébe. Felrakja az állványára, nézegeti, vizsgálgatja. Azt is megmondja, mit csinálok rosszul. Rengeteget tanulok tőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia filmnapok Szegeden

A legújabb francia filmeket nézhetik meg az érdeklődők jövő hétfőig a szegedi Belvárosi moziban. A… Tovább olvasom