Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Nőtt a Csongrád megyei lemaradás

Az egy főre jutó Csongrád megyei GDP 1994-ben még az országosnak a 94 százalékát adta, 2006-ban azonban már csupán a 74 százalékát. Lemaradásunk növekszik, ám őrizzük a megyei rangsor nyolcadik helyét.
A megye fejlődését, a többi megyéhez viszonyított fejlettségét az egy lakosra jutó bruttó hozzáadott érték, a GDP nagysága és változása mutatja. Csongrádban az egy lakosra jutó GDP értéke 2006-ban 1744 ezer forint, amely az előző évit folyó áron számítva 4,4 százalékkal ugyan meghaladta, a növekedés üteme viszont mérsékeltebb volt az országos 8,1 százaléknál.

1994 óta számít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) területi GDP-t, ekkor Csongrád a megyék rangsorában a 6. volt. A viszonylagosan mérsékeltebb növekedés miatt 2001–2002-re lecsúszott a tizedik helyre, ahonnan 2004-re sikerült felkerülni a nyolcadikra. Csongrád az egy főre vetített GDP alapján 2006-ban az országos rangsorban megtartotta 8. helyét. A megye visszafogott fejlődését azonban mutatja, hogy az egy főre jutó GDP országoshoz viszonyított lemaradása Tolna és Békés megye után Csongrád megyében nőtt a legjobban; 1994-ben az országosnak még 94 százalékát adta, 2006-ban már csak 74 százalékát.

A bruttó hozzáadott érték gazdasági ágankénti megoszlása helyenként számottevő eltérést mutat az országoshoz képest. A mezőgazdaság, az oktatás és az egészségügy hozzájárulása Csongrád megyében arányaiban az országosnál nagyobb, az ipar, az építőipar, a kereskedelem, valamint az ingatlanügyleteké viszont érzékelhetően kisebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is sikeres volt a szatymazi repülőnap

Szatymaz - 430 kilométeres óránkénti sebességgel, fejjel lefelé zuhanó műrepülő-világbajnok,… Tovább olvasom