Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nőttek a kamatok a gyenge forint miatt

Szeged - A megyében több önkormányzat bocsátott ki kötvényt, a legnagyobb összegben Vásárhely. A pénzügyi válságra nem számítottak, mindenki svájci frank alapon adósodott el. A gyenge forint miatt most több kamatot kell fizetniük. Szerencse, hogy a törlesztést 5 év múlva kezdik el.
A pénzhiány a legnagyobb kihívás az önkormányzatok számára, akkor vannak a legnagyobb bajban, amikor egy-egy pályázaton nyert fejlesztési forrás önerejét kell előteremteniük. Emiatt az elmúlt egy évben Szentes 5,3 milliárd, Makó 2,5 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket. Még a megyei önkormányzat is ezt a megoldást választotta 5 milliárdos értékben. Vásárhelynek van a legnagyobb összegű kötvénye: 2006-ban 69 millió 400 ezer svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki, ami átváltva az akkori mintegy 10,5 milliárd forint helyett ma 12,5 milliárdos nagyságrendű. 1 frank 2 éve 160-166 forintot, 2008 nyarán 150-et, most csaknem 180 forintot ér.

Buzás Péter, Makó polgármestere korábban azt nyilatkozta lapunknak, a 2,5 milliárdos kötvénnyel – amelyet 2013-tól törlesztenek – azt az önerőt teremtik elő, amit a fürdő megépítéséhez, az ipari park bővítéséhez, a városközpont rehabilitációjához kell felmutatniuk. Amikor tegnap szerettük volna megkérdezni, veszít-e Makó a CHF-alapú kötvénnyel, a polgármester elfoglaltságra hivatkozva nem kívánt válaszolni. Azt mondta, hosszabb beszélgetés keretében szívesen kifejti a véleményét.

A kötvény nem papír

A tőkepiaci törvény értelmében 2004. december 31-ig minden papírformában létező részvényt, kötvényt be kellett vonni. A dematerializáció során a papírokat megsemmisítették, az értékpapír egy elektronikus adattá változott át.

Válaszolt viszont Szirbik Imre, Szentes polgármestere, aki ma is jó döntésnek tartja a város kötvénykibocsátását, mivel másképp nem tudták volna fejlesztéseikhez az önerőt előteremteni. Igaz – tette hozzá –, az 5,3 milliárdból csak 2,4-et hívtak le. Szerinte lecseng a válság, mire a törlesztést 2013-ban elkezdik. A Csongrád megyei önkormányzat – mondta el Varga Márta sajtószóvivő – érzi a válságot: most 13,5 millió forinttal több kamatot kellett fizetniük, mint amire számítottak. Hozzátette: évente kétszer fizetnek kamatot.

Szeged nem bocsátott ki kötvényt, csak tervezte – ezt Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester mondta el. Az induló projektekhez ugyanis rendelkezésre állt a saját forrás. Vásárhelyről Mikecz Péter, az önkormányzat kabinetirodájának vezetője ígért választ, de az lapzártánkig nem érkezett meg.

Hitel, kötvény

A kötvénybe azért szerettek bele az önkormányzatok, mert a hitellel szemben rögtön, egy összegben igénybe lehet venni, a kölcsönt viszont csak a megvalósuláskor lehet lekérni. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója vállalja, hogy a neki kölcsönadott összeg fejében később tőkét, kamatot fizet vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma már nem divatosak a királynői keresztnevek

Szeged - Erzsik, Zsókák, Böbék, Bözsik, Csöpik és Csörék ünneplik ma névnapjukat. Hiába a sokféle… Tovább olvasom