Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Novák István az új díszpolgár

Szeged - A város volt főépítészének, az Ybl- és Prima Primissima díjas Novák Istvánnak a város közgyűlése tevékenysége elismeréseként díszpolgári címet adományozott. Az idén 71 éves Novák szerint a cím arra kötelezi, hogy munkáját tovább folytassa.
– Megadatott számomra, hogy szegedi építészként az ország különböző pontjain és az elszakított területeken tervezhettem épületeket, főépítészként pedig a legkedveltebb városaimban, Szegeden, Makón, Szarvason működhettem – mondta el a tegnapi díszközgyűlésen díszpolgári címmel kitüntetett Novák István a Délmagyarországnak.

A főépítészség szerinte szolgálat – Szegedért, az értékekért, az elődökért, a ma élőkért egyaránt. A díszpolgári cím pedig még inkább arra kötelezi, hogy munkáját tovább folytassa.

Novák István Lechner Lajos után a második építész Szeged történetében, aki díszpolgári címet kapott. „Az elismerés egyszerre jelentheti számomra a szabadságot, ugyanakkor annak lehetőségét is, hogy a szegediek elhiggyék: az ő érdekükben cselekszem" – fogalmazott a kitüntetett.

A volt főépítész feleségével. Fotó: Karnok Csaba
A volt főépítész feleségével.
Fotó: Karnok Csaba

Az idén 71 éves, fiatalos lendülettel tevékenykedő, Szeged közéletében is aktív szerepelt vállaló építész szerint jelentősége van annak, hogy éppen a szegedi nagyárvíz 130. évfordulójának évében léphetett a díszpolgárok sorába. Az 1879-es árvizet követő, 1880–83. között végrehajtott nagyszabású újjáépítés és a rekonstrukció ugyanis világszínvonalú várost hozott létre. Az akkori tervezők alakították ki azt a szegedi városszerkezetet, amely a mai napig megállta a helyét, és lehetővé tette Szeged továbbépítését.

Könyveket fogad örökbe

Novák István ma délelőtt 11-kor a Somogyi-könyvtárban két Vedres István-verseskönyvet fogad örökbe. Szeged Széchenyije, megbecsült mérnöke ugyanis a barokk kori Szeged teljesítményét versbe foglalta. Novák István életművéről ma délután 16.30-kor az m1-en A tárgytól a városig címmel riportfilmet mutatnak be.

Novák István a fővárosban született 1938-ban, a Budapesti Műszaki Egyetemen 1961-ben szerzett diplomát. A vidéken élő és alkotó magyar építőművészek közül az egyik leggazdagabb és legegységesebb életművet mondhatja magáénak. Eddigi pályafutása során közel 200 középületet tervezett. Szegeden az ő alkotása többek között a Deák Ferenc Gimnázium, az Arany János Általános Iskola. A szlovákiai Ajnácskő kis magyar katolikus közössége naponta meríthet erőt abból a templomból, amelyet ajándékul tervezett nekik (ebben a községben már megkapta a díszpolgári címet).

Több mint 20 rangos elismerésben részesült pályája során: Ybl-díjas 1983-ban lett, Szegeden 1995-ben Pro Urbe Díjjal jutalmazták. A Szabad Művészetek Doktora (DLA) címet 1998-ban szerezte meg. Szeretett városában, Szegeden 1995-től nyugdíjba vonulásáig, 2003-ig ült a főépítészi székben, ő vezényelte le a Belváros rekonstrukcióját, neki és munkatársainak köszönhető, hogy a városnak ítélték 2003-ban az Európai Unió Kulturális Örökség Díját, az Europa Nostra-díjat. 2008 decemberében, Budapesten a rangos Prima Primissima Díjat vehette át a magyar építészet és építőművészet kategóriában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe díjas: Szabó Gábor és Bánfalvi József

Szeged - Ketten kaptak Pro Urbe Díjat, öten Szegedért emlékérmet a városért végzett áldozatos… Tovább olvasom