Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Novák Istvánt is jelölték a Prima Primissima Díjra

Szeged - Idén előszörre került Csongrád megyében élő és alkotó kiválóság a Prima Primissima Díj jelöltjei, a primák közé: Novák István DLA, Ybl-díjas építész, Szeged korábbi, Makó és Szentes jelenlegi főépítésze. Ebben az évben, december 5-én hatodszorra adják át a rangos magándíjat, amely 50 ezer eurós pénzjutalommal is jár.
A díj megalapítása óta eltelt öt évben több ezer jelölt közül választották ki azt a 150 primát, akik közül az 50 primissima, vagyis a kategóriák győztese kikerült. A Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma, valamint az alapítvány mellett működő társadalmi tanácsadó testület együttes ülésén a napokban választotta meg a 2008-as primákat.

Köztük van – magyar építészet és építőművészet kategóriában – Novák István DLA, Ybl-díjas építész, aki a díj fennállásának hatodik évében első Szegeden élőként, sőt első, Csongrád megyében alkotó kiválóságként került a jelöltek névsorába. Vetélytársai: Callmeyer Ferenc és Török Ferenc építész. (Egy ízben, a 2005-ös díjátadáskor csak azért lehettünk büszkék a megyére, mert a Prima Primissima Díjas Csete György építész szentesi származású volt.)

Novák István és az Europa-Nostra díjas belváros. Fotó: Schmidt Andrea
Novák István és az Europa-Nostra díjas belváros.
Fotó: Schmidt Andrea

Az idén hetvenéves Novák István több mint húsz rangos elismerésben részesült pályája során: Ybl-díjas 1983-ban lett, Szegeden 1995-ben Pro Urbe Díjjal jutalmazták. A Szabad Művészetek Doktora (DLA) címet 1998-ban szerezte meg. Szeretett városában, Szegeden 1995-től nyugdíjba vonulásáig, 2003-ig ült a főépítészi székben, ő vezényelte le a Belváros rekonstrukcióját, neki és munkatársainak köszönhető, hogy a város 2003-ban megkapta az Europa Nostra-díjat.

A hírrel kapcsolatban, miszerint a jelöltek közé választották, a következőket mondta nekünk tegnap: – Azon építészek közé tartozom, akinek a munkáját több díjjal és kitüntetéssel ismerték el. A múlt év végén a VOSZ megyei szervezete által adományozott területi Prima-díjat a megyében, és főleg Szegeden élő vállalkozóknak köszönhettem, ezért volt számomra különösen megtisztelő.

Szeged egykori főépítésze a róla szóló albumot dedikálja. Van mire büszkének lennie. Fotó: Karnok Csaba
Szeged egykori főépítésze a róla szóló albumot dedikálja. Van mire büszkének lennie. Fotó: Karnok Csaba

– Az országos „primának" pedig azért örülök, mert ebben a fővároscentrikus világban egy szegedi építészt tüntetnek ki vele – persze az se mindegy, hogy az én vagyok. Életem során arra törekedtem, hogy építészként megfeleljek a kihívásoknak és szolgáljam a környezetemet. Az országos elismerés talán azt is jelenti, hogy törekvésem nem volt hiábavaló.

50 ezer eurós díj

A Prima Primissima Díjat és alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a magándíjat. A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, és átvehetik a kitartás jelképét: a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot. A többi jelölt, a primák 10-10 ezer euró díjazásban részesülnek.

Olvasóink írták

 • 3. Pontosítás 2008. július 05. 15:41
  „Szentes jelenlegi (megbízott) főépítésze Juhász Márta, aki egykor Novák úr felesége volt. Ketten követték el a 60-as évek végén a város főterén a "Fehér Házat", melyet azóta már ő is árnyaltan "funkcionalistának" tart.
  Regényes vonatkozása is van a történetnek, amelyről maga mesél máshol:
  "Nemrégiben lapozgattam egy összeállítást a régi szentesi épületekről, és akkor tudtam meg, hogy a főtér sarkán lebontott földszintes házat - csodás, míves épület volt - édesapám nagybátyja tervezte. Évtizedek távlatából is megdöbbentett, hogy a hatvanas évek első felében egy olyan épületet tüntettem el, amihez családi szálak is fűztek. Nem emlékeztem rá pontosan, hogy milyen szép ház volt, ezért őszintén mondom, megrendülve láttam a fotóját..."
  http://www.szentesinfo.hu/varmegyehaza/epitett.htm#4”
 • 2. Frank Einstein 2008. július 05. 09:39
  „Novák Pista a hazugság anyja. Ha kérdez, akkor is kamuzik.”
 • 1. felmeri 2008. július 05. 07:55
  „1. gratulálok, de

  2. gyönyörű a belváros, az egyik legszebb, ahol jártam, de miközben a mindenkori(!) városvezetés oda koncentrált, addig a külterületeken nagy méretekben folyik a rombolás. arról miért nincs hír, hogy alsóvároson megmentettek egy házat, hogy nem engedtek minden szemetet felépíteni? azért mert ilyenre nem volt példa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paczolay Péter nem akar egyensúlyozni

Szeged - A napilapok közül lapunknak nyilatkozott először az Alkotmánybíróság új elnöke, Paczolay Péter. Vele együtt négy alkotmánybírót adott a szegedi jogi kar. Tovább olvasom