Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Novák Péter és Szulák Andrea is látta az István-előadást

Szeged - Novák Péter, Szulák Andrea és Pálinkás József is megnézte Szegeden az István, a királyt. Szulák Andreát a nézők megdicsérték, amiért a zsűri jól választotta ki a szereplőket.

Az István, a király 25 éves jubileumi előadása a szegedi Dóm téren mind az öt alkalommal telt házat vonzott. Szörényi Levente (jobbra lent Szikora János rendezővel és Szörényi Szabolccsal) és Bródy János rockoperáját ezen a nyáron 20 ezer ember látta a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A négyezres nézőtéren hírességekre vadásztunk.

Szulák Andrea – aki az egyik zsűritag volt az István főszerepeit kiosztó A Társulat című műsorban – augusztus 19-én ült le a nézőtérre. A közönség egy része gratulált Szuláknak a zsűri döntéséhez, szerintük tökéletesen eltalálták, kik alakíthatják méltó módon István és Koppány táborát.


Novák Péter és felesége az augusztus 20-i előadást nézte meg. Nem szándékosan választották a dátumot, egyszerűen ekkor értek rá. – Mégis misztikus, hogy az államalapító ünnepén nézzük az államalapítóról szóló darabot – mondta a koreográfus, előadóművész. A jubileumra felújított rockoperát Szegeden látták először. Novák saját bevallása szerint érzelmektől nem mentesen várta az élményt, egyrészt mert A Társulat tagjai és a Honvéd Táncszínház táncosai jó barátai, másrészt mert ő maga is részese volt több István-előadásnak. Tizenhárom évesen táncolt az 1983-as királydombi produkcióban, majd a Dóm téren. 2003-ban Csíksomlyón Torda szerepét énekelte.

A legfiatalabb szereplő

Ujhelyi Eszter, Ujhelyi István országgyűlési képviselő legidősebb lánya volt a rockopera legfiatalabb szereplője. A hatéves, szőke kislány ugyan csak statisztált, de teljesen elvarázsolta a színház.

– Szikora Jánost izgalmas, szuverén alkotónak tartom. Mint színházzal foglalkozó emberben, bennem is óhatatlanul kialakulnak dramaturgiai ötletek, ezért izgatottan várom az előadást. Ennek ellenére a nézőtéren ülve nem kezdek el azon gondolkodni, én mit csináltam volna másképp. Nagy gond lenne, ha nézőként szakmáznék – oszlatott el egy tévhitet, majd hozzátette: függetleníti magát a kritikusok és a közönség véleményétől, mert sem a túlzott kritikai élben, sem a rajongásban nem hisz. A jubileumi előadást nem méri a korábbi produkciókhoz, de elismerte: a legendák hátránya, hogy a közönség egyfajta megoldásba kapaszkodik.


Novák Pétert a tánc szerepéről is kérdeztük, azt mondta, egy darabban, ahol néhány prózai sort kivéve csak zene és ének van, a tánc főszereplő, hiszen a táncosok gondolatokat, érzéseket mesélnek – Novák Ferenc a királydombi produkcióban táncosokból „kirakta" a történelmi Magyarországot.

– Zsura (Zsuráfszky Zoltán, a jubileumi István koreográfusa – a szerk.) színházi nyelven fogalmaz. A mesterem, sokat tanultam tőle – közölte Novák. Később így értékelt: „tisztességes és színvonalas előadást láttunk. Én a kísérletezést jobban szeretem".

A szabadtéri játékok szervezőinek tájékoztatása szerint itt volt még Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Garamhegyi Ábel államtitkár és Martonyi János volt külügyminiszter is.


István – a kezdetek

Az István, a királyt 1983. augusztus 18. és 28. között hét alkalommal, összesen százezer néző előtt mutatták be a Királydombon – amit azóta neveznek így. A művet eredetileg filmen akarták feldogozni, a városligeti bemutatót csak nyilvános forgatásnak szánták, de az óriási érdeklődés miatt ez lett az elsődleges produkció. A fővárosi bemutatók után a darab 1984-ben Szegeden vált színpadi művé.

Olvasóink írták

 • 17. babi7 2008. augusztus 30. 21:48
  „Kedves almasándor! Ha nem tudod ki az a Szulák és Novák hát ez elég nagy gáz mert azt,hogy te láthadtad azt az előadást Szegeden bizony az Ő munkájuk is igencsak benne van !!!!!!! Ja és mutass fel te is valamit és akkor majd téged is keresnek a nézőtéren mert én azzal nem nagyon dicsekednék,hogy ki ez a két ember.”
 • 16. huti 2008. augusztus 25. 09:20
  „A kimnowak együttes énekese 1996-ban Novák Péter...szerintem jó.”
 • 15. huti 2008. augusztus 25. 09:12
  „MNX! Itt mindenki értékesebb és kompetensebb a cikkben szereplőknél?
  Nem csak sex oldalak vannak a neten.”
 • 14. joy 2008. augusztus 23. 23:15
  „[11]!
  Hé, SPityu!
  --Nyugoggggyá békében!”
 • 13. joy 2008. augusztus 23. 23:10
  „[1]mnx!
  Ha nincs mondanivalód, miért vered a billentyűket?

  Az hogy az internet világában nem ismered az itthuni notabilitásokat sokmindenről árulkodik felőled.”
 • 12. mnx (viragocska-nak) 2008. augusztus 23. 16:58
  „Hogy is szol a nota?
  "Ha en virag lennek........?"”
 • 11. Istvánkirály 2008. augusztus 23. 16:37
  „István vagyok a király!
  visszatért szellemem közétek, hogy elmondjam: Pilisben nyugszom, révülésben alszok és várom a feltámadást. A pálosok legendája szerint a jövőben lesz majd egy rockopera, melynek jubileumi előadásáról, Szeged városában írni fog a Délmagyarország. Ha eléri a cikkek száma a 12-t, visszatérhetek közétek, s újra eljő az árpádháziak kora, a Gyurcsány_Orbánmenetes szent királyság!!! Magyarország feltámadása.
  Úgyhogy tartsátok forrón a témát!!! Csak megérek még egy-két bötűt!”
 • 10. virágocska 2008. augusztus 23. 16:20
  „Almasándor, apuka, mnx!
  Jó lenne, ha kicsit körülnéznétek, mielőtt orbitális hülyeségeket írogattok!!! Novák Péter táncos, színész, koreográfus, énekes, műsorvezető, színész, egyébként meg abszolúte ezerarcú egyéniség!!!! Nem "sztárocska", hanem egy üdítően sokszínű, kreatív művész, akiből kellene még sok-sok a magyar kulturális életben!!! (Nem mellesleg néhány évvel ezelőtt a szegedi színházban is játszott, igaz, vendégművészként...) Amit elért, azt csak magának és művészetének köszönheti, nem pedig annak, hogy bárhová is "dörgölőzött" volna!!! Igazán kedves ember, akire méltán lehet büszke nemcsak édesapja (aki zseniális koreográfus), hanem egész (művész)családja!!!!”
 • 9. web 2008. augusztus 23. 15:23
  „én is ott voltam de nem olvastam a nevem sehol!!!!!!!!!Még a Szent Ivánéji álom c.wordmusicalt is láttam”
 • 8. almasándor 2008. augusztus 23. 13:27
  „Én is ott voltam, rólam miért nem írnak? Ki az a Szulák és ki az a Novák? (A Novák, az biztos az "anyátok közt" Lacija. he-he-he)Egyébként pedig Novák Ferenc nem biztos, hogy büszke fiacskájára. Valószínüleg nem erre számított, hogy ez lesz belőle de, hát csak az Ő sarja.”
 • 7. itt 2008. augusztus 23. 13:00
  „suzeno kit érdekel??
  meg Szulák Andrea mát egy éve az M1-en van,tett le annyit az asztalra hogy itt legyen ellenben az ilyen kevesekkel mint te is.
  Ez nem blvár hír csak a dm gondolt egyet és ha már a zereplő válogítás vm résztvevője megtisztelte őket és az olvasókat a riporttal őket se hagyták ki...
  de ha nem érdekel minek irogatsz ide???”
 • 6. apuka1 2008. augusztus 23. 13:00
  „A sztársághoz egy adag gátlástalanság és a média kegye kell. A cikkben szereplő két "sztár" is ettől az. Persze vannak olyan sztárok is, akik valami olyat tudnak, amit más nem. Ő róluk most éppen nem írtak. Szerintem az nem érdem, hogy valaki a Novák Ferenc fia vagy rokona.”
 • 5. kisguci 2008. augusztus 23. 12:42
  „Az igazság talán? Sokkal több híres ember is látta a szabadtérit!
  Persze ez a két ember is sztár bizonyos körökben de országosan és főleg a világban a futottak közt vannak.”
 • 4. susezo 2008. augusztus 23. 10:58
  „ripacs andrea mashol nem élne meg,csak a gagyi magyar mediaban.
  meg jo hogy van a taviranyitom tobb allomas lehetöség...tv2-t alapbol nem nézem,igy andyka nem létezik valoban.
  lol”
 • 3. death ´n roll 2008. augusztus 23. 10:24
  „Drága, távolbaszakadt mnx!

  Azt hogy mondják angolul: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna"?”
 • 2. countrygirl 2008. augusztus 23. 08:39
  „Kedves mnx!

  Azért az túlzás, hogy az az X millió ember senki, aki még itt porosodik az őshazában és a média bombázza őket...

  Novák Péter kb. 35 éves... úgyhogy nem is nagyon hiszem, hogy ismerheted. Egyébként - ha ismerted az István, a király eredeti előadását - Novák Ferenc, az akkori koreográfus fia (mellesleg), illetve zenész, táncos.
  Szulák Andrea pedig egy énekesnő. Az ő véleménye az előadásról azért volt "fontos", mert benne volt a Társulat zsűrijében.

  Nyilván szélesebb közönség ismeri őket, mint Szilágyit, Somogyit, Árvát és Benét... és engem... ezért róluk írt a DM.:)))

  Ja, és már nem a Dolly Rollt és a Neotont játsza a rádió naphosszat!:)”
 • 1. mnx 2008. augusztus 22. 23:33
  „En 26-eve USA-ban elek.
  En nem ismerek sem Novak-ot,sem Szulak-ot. Kik ök?
  Szörenyi,Brody-t ismerem.
  En meg több szegedi havert ott ismerek a Novak (?) es Szulak (?) melett, kik lattak az Istvant: Szilagyi,Somogyi,Arva,Bene,stb.,stb.
  Ök miert nincsenek az ujsagban???
  mnx Indianapolis, Raymond Street 1867/USA

  Kik a csodak ezek az "Özikek","Novakok"?
  Ma sült baranyok?????
  (Meg rimel is!)

  Senki nem ismeri öket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles a kontraszt a József Attila sugárút két oldala között

Szeged - A páros oldalon felújított homlokzatok, muskátlis ablakok, a páratlanon csúful összefirkált, valaha jobb napokat megélt falak néznek szembe egymással. Tovább olvasom