Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Novák Péter zöldként él

Novák Péter ˝zöld˝ életmódra tért át, előadást tart a civil kurázsiról, kisfiát is a környezet védelmére neveli. Jelenleg a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaira készül. A legújabb Megasztár zsűrijében nem vállalna szerepet, mert úgy látja, nem a tehetségeken van a hangsúly.


– Nagyon elfoglalt az utóbbi időben, tapasztaltuk, amikor időpontot egyeztettünk az interjúra. Min dolgozik most?

– Forgatjuk a Beugró újabb részeit, emellett a Viasat 3 csatornán készül egy rendhagyó zenei műsor A cég hangja címmel. Kis- és középvállalkozások, állami vállalatok, multicégek dolgozói énekelnek, egyszerre szórakoztató és szívbemarkoló az egész... Leginkább annak a lehetőségnek a kutatása érdekes ebben, vajon tudunk-e még csapatban gondolkodni? Ezenkívül két előadással készülünk a Szegedi Szabadtéri Játékokra: a My Fair Ladynek én vagyok a koreográfusa, a Dózsa György című táncjátékban pedig magam is táncolok.

A Beugró csapata.
A Beugró csapata.

– Apropó, csapat és összefogás: az esélyegyenlőség mellett a civil kurázsi témakörében is tart előadást.

– Ott tart a pályám, hogy a sok kis külön projekt, amiben ˝utazom˝, egyfelé halad. Már nemcsak azért vállalok el egy műsort, előadást, mert őrült exhibicionizmus hajt, hanem mert vannak megkerülhetetlen, fontos gondolatok, és ahol lehet, tenni kell. Ha másért nem, hát a népszerűsítésükért. A valódi életem sarokpontjait, és remélem, egyre több emberét a civilség határozza meg. A civil szféra a mindenkori hatalom ellenőrző szerve, és nem is élhetünk tovább abban a hitben, hogy a problémáinkat valaki – az isten, az állam, a ˝Cola˝ – majd megoldja helyettünk. Nem kapaszkodhatunk abba, hogy fiatal demokrácia vagyunk. Húsz év alatt felnőtt egy generáció, és az idők végezetéig küldözgethetjük a pokolra a politikusainkat, de amíg mi nem mozdulunk meg, semmi sem fog történni.˝


– A környezetvédelem egyik szószólója Magyarországon. Mi az, amit ön megtesz a fenntartható fejlődésért, a természet védelméért – és amit mások is megtehetnek?

– Annyit mindenképpen, hogy a gyermekeinket környezettudatosságra neveljük, ahogy én is a kisfiamat. A saját életemet is hitelesítettem ebből a szempontból: biciklivel járok, ha mégsem, hibrid autót vezetek. Ez nem jelent többmilliós pluszkiadást. 2–300 ezer forinttal drágább az alapárnál, és lemondtam néhány extráról. Energiatakarékos villanykörtét használunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, komposztálunk, napkollektorokat szereltettünk fel, gyűjtjük az esővizet. Sokat változott az életünk, de valahol mégsem változott, ezek a dolgok nem jelentenek kényelmetlenséget. A konyhakertben is sok időt tölt együtt a család. Fontos az is, hová jár az ember vásárolni. Minden egyes kifizetett forint egy szavazat! Ha van tudatos fogyasztói magatartás, az elsősorban a környezetbarát termékek vásárlásában, illetve a kiskereskedelem támogatásában nyilvánulhat meg.

A Beugró csapata.
Novák Péter

– Hamarosan indul a nagy sikerű Megasztár következő szériája és a rivális tehetségkutató, az X Faktor. Vállalna újra szerepet a zsűrizésben?

– Nagyon jó közönség vagyok, mert a katarzisnál nagyobb érzést nem ismerek az életben. Leesett állal, kikerekedett szemmel, lenyűgözve hallgatom a tehetséget. Vállalnék zsűrizést abban az esetben, ha értékrendileg itt tartanának ezek a műsorok. Annak idején sok mindent fel tudtunk vonultatni Seress Rezső dalaitól a portugál fadóig. Vagy amikor Rúzsa Magdi hangján megszólalt az Ederlezi... De ezt a műsorformátumot ma már tisztán kereskedelmi szempontok irányítják, nem a tehetségekről, a versenyzőkről szól.


– Ha már a sikernél tartunk: a Beugró immár a harmadik csatornán, de változatlanul tarol. Élő fellépések, társasjáték, klubok, DVD, neves vendégjátékosok fémjelzik az improvizáción alapuló műsor történetét. Mi a Beugró titka, miért nem válik unalmassá?

– A színművészetin egy éven át csak helyzetgyakorlatokat végeznek a diákok, amelyekben nemcsak dráma lehet, hanem rengeteg humor és szórakoztató elem is. Ezek a játékok, ha szórakoztatnak is, minden pillanatban arról szólnak, milyen emberek vagyunk. Az emberek pedig megérzik az őszinteséget. Ezért ér el négy színész négy székkel akkora sikert, mint a csillogó, bulvársztárokat szerepeltető, nagy költségvetésű adások.


– A Kultúrpart kulturális hírportál kreatív vezetője: a választások előtt Petőfi Sándort jelölték képletesen miniszterelnöknek. Miért?

– Mindegyik induló pártot megkérdeztük, milyen elképzeléseik vannak a kultúráról, de vagy nem kaptunk választ, vagy ha igen, az majdnem értékelhetetlen volt. Eldurrant az agyam. Petőfit a tehetsége, forradalmár életútja, ˝rocksztársága˝ miatt választottuk. Ami Petőfi programját, a mi tizenkét pontunkat illeti, fontos szerepet kapott benne a művészeti nevelés, a művészettörténet. A szellemi aktivitást hol máshol fejleszthetnénk, ha nem a kulturáltság szintjén? Átgondolt pedagógiai struktúrára lenne szükség, hogy időben találkozhassanak a gyerekek, a fiatalok a magyar és az egyetemes kultúra értékeivel. Enélkül elveszítjük a következő generációkat – és talán idővel magát a kultúrát is.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2010. április 18. 11:31
    „Több millió ilyen gondolkozású emberre lenne szükség, mint Ő. Reménykedjünk és
    próbáljuk követni ez az eszmeiséget! Én mindent megteszek..............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmasportok dicsérete

Golyókat lökdösi, meg nyilakat dobálni egy táblába bármelyik péntek esti hős tud. Csakhogy amint ezekből versenyt rendeznek, egyből kiderül, ki az, aki valójában csak a szájkaratéban erős. Tovább olvasom