Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Novemberben jól haladtak az M43-as építői

A novemberi "tavasz" új lendületet adott az M43 kivitelezésének. A szokatlanul enyhe őszi időben nagy erőkkel folytatódtak a munkálatok: az autópálya második és harmadik szakaszán több munkafolyamat is befejeződött, számos területen pedig már az utolsó simításokat végzik.
Az M43 autópálya I. szakaszán zavartalan a forgalom az októberi átadás óta.

A II. szakaszon a Móra Ferenc híd mederhídja a hídszekrényben vezetett kábelek megfeszítésével novemberben elnyerte teljes teherbírását, így megkezdődhet az aszfalt felhordása és a szegélyek kiépítése. A még be nem zárt pályalemezen ideiglenes áttörések biztosítják a hídszekrénybe történő bejutást és az anyagbejuttatást – ezen áttörések, illetve a dilatációk1 környezetének kivételével a múlt hónapban elkészült a pályalemez szigetelése is. A 8 dilatációs szerkezet közül 4 beépítése szintén befejeződött.

Novemberben a kishidakon több helyen befejeződött a kopóréteg készítése, és mindenhol elkészültek a rézsűburkolások is. Befejeződött ezen kívül a csapadékvíz elvezetéséhez szükséges víznyelők beépítése, illetve azok csatlakoztatása a vízelvezető csatornára. Decemberben várhatóan elkészül a surrantók2 és a lépcsők építése, valamint a hátralévő áthidalt csatornák burkolása is.

A II. szakasz első kilométerszelvényeit – a 47-es úti csomóponttal bezáróan – az autópálya első szakaszával együtt helyezték ideiglenesen forgalomba 2010 októberében.

A 47-es út utáni területen befejeződött az aszfalt alap-, illetve kötőrétegének építése, és a pálya utolsó, ún. kopórétege is folyamatosan készül. A szakasz teljes hosszán a befejező munkák zajlanak: elkészültek a közmű keresztezési és a víztelenítési munkák, a növények telepítése pedig szintén hamarosan befejeződik. A levezető vízfolyások befogadóin a kivitelező folyamatosan végzi a medertisztítási és rendezési munkákat.

Az M43 III. szakaszán novemberben szintén gyors ütemben folytatódtak a munkálatok: elkészült az útpálya kopórétege, továbbá befejeződött a burkolatjelek festése és a kishidak építése. Folytatódtak vízelvezetési és vízrendezési munkák. Az elmúlt hónapban befejeződtek az üzemi hírközlés alépítményi munkái is, a kerítésépítés és a növények telepítése pedig szintén hamarosan elkészül - tájékoztatta a delmagyar.hu-t a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Olvasóink írták

 • 17. saturnus 2010. december 08. 08:32
  „Ne is állmodozzatok, bosszú-ból csak nyár közepén nyissák meg.De-addig még bármi megtörténhet ,pl:zöldek,levegő csoport,környezetvédők,lakosok,emberek,társadalom?”
 • 16. nagypappa 2010. december 08. 03:48
  „Karácsony előtt nem lehetne -ideiglenesen- a személyautó forgalmat átterelni?
  Könnyebb lenne a élet Szegeden.”
 • 15. Naívolvasó 2010. december 07. 20:40
  „Nagy kérdés, hogy mi lehet a hivatalos határidő? Attól félek, hogy nincs is érvényes szerződés! Valahogy az az érzésem, hogy ahogy esik úgy puffan alapon készül ez az út. Pedig mindenki nagyon várja már az átadást!”
 • 14. unknown 2010. december 07. 19:47
  „"...hogy a pályázati rendszerben van a hiba: olyan határidőkbe kényszerítik a vállalkozókat ami eleve teljesíthetetlen. ..."

  A pályázat értékelőnek viszont képesnek kellene lennie felismerni az ajánlatban szereplő irrealitásokat. Ha mindkét fél részéről pancser szerződik, ez lesz az eredmény.”
 • 13. történész 2010. december 07. 19:34
  „Majd a jobbik 2014-be megkérdezi tőlük felelősségre vonási leszámolásban,hogy hol is van a Josip Toth meg barátai..”
 • 12. rozator 2010. december 07. 18:20
  „Hát ismerek olyat, aki bevezette Szeged-Budapest (Félegyháza-Budapest) viszonylatban Európa legdrágább autópályáját. 6500 Ft. volt csak oda, ha jól emlékszem! Talán ha akkor elkezdték volna ezt is, ma már rég kész lenne! De hát elvitte Kaya Ibrahim!”
 • 11. andreasz 2010. december 07. 16:58
  „Én úgy fordítom le a cikket,hogy az elmaradásból sikerült lefaragni az időjárásnak köszönhetően.
  Gumicsontot rágnak itt egyesek. Többször leírták már hozzáértők és nem hozzáértők,hogy a pályázati rendszerben van a hiba: olyan határidőkbe kényszerítik a vállalkozókat ami eleve teljesíthetetlen.
  Lépjünk ezen túl és örüljünk,hogy halad az útépítés. Én is sokat bosszankodom,mert nem lehet haladni a városban,de türelemmel kivárom. Így még mindig jobb annál, mintha nem épülne semmi.”
 • 10. gyalogkakukk 2010. december 07. 16:40
  „Nem baj, egy dolog azért vigasztal! Botka elvtárs ugye azt ígérte, megválasztása esetén 2011.01.01.-től ki lesz tiltva szegedről a tranzit kamion forgalom. Ugye bár nem az autópálya elkészülésétől tette függővé.......!Nagyon-nagyon kíváncsi leszek, hogy ezt most akkor hogyan is fogja megvalósítani :D:D:D!!!”
 • 9. richifater 2010. december 07. 16:27
  „Az átadási határ idő Június 30!! 29.én jutalmazások díj átadássok lesznek.Veregetik a vállukat utána egymásét addig mi szívunk!!”
 • 8. sziszka1 2010. december 07. 15:47
  „7. hozzászólás Jege$maci 2010.12.07. 15:12

  tavasszal tervezik átadni - a jelenlegi tervek szerint!!!”
 • 7. Jege$maci 2010. december 07. 15:12
  „Valaki akkor meg tudná akkor mondani azt is, hogy mikorra kerülik el végre a kamionok Románia felé Szegedet. Ezt én nem olvastam ki a cikkből, pedig ez az egyedüli érdekes lehetne benne.
  Már csak azért is érdekel, mert akkor majd kezdhetik előről azfaltozni az addigra tönkretett Kossuth Lajos sugárutat Pisztruj és társai.”
 • 6. Stevvve 2010. december 07. 15:03
  „ez ku..a jó hír!!

  tényleg kár hergelni az embereket ilyen nulla cikkekkel, elmehet az egész "útépítő" (muhaha) banda a ..csába!

  sokezer embert szívatnak orrba-szájba

  áhhhh”
 • 5. Herli 2010. december 07. 14:40
  „Majd, ha halái csönd lesz a körúton és a szőregin meg fociznak a gyerekek, akkor lesz majd a kánaán, ......bocsi most ébredtem fel, tán fele sem igaz ????”
 • 4. pinkcat25 2010. december 07. 14:37
  „Erről valóban nem kellene ilyen szép, kerek cikket írni!
  Merthogy nincs miről!
  Ez egy nagy szar, és addig az is marad, amíg az ember fél átmenni Makóra a 43ason!
  De rohadtul, nagyon kellett nekünk a szerbek felé az autópálya már évekkel ezelőtt.
  De minek? A kutya sem jár rajta, a 43ast meg már akkor el kellett volna kezdeni építeni, amikor Románia még csak fontolgatta hogy belép az Unióba!
  Akkor milyen feszített tempóról beszélünk????????????”
 • 3. magyarock1 2010. december 07. 13:35
  „Már a firkász nevét sem merik kiírni.Kár ilyen cikkekkel idegesíteni a helyieket.Majd ha átadják, előtte két nappal jelentkezzetek, addig mélyen kellene hallgatnotok .”
 • 2. Ganxta 2010. december 07. 12:54
  „Gratulálunk a megfeszített munkatempóhoz, reméljük, hogy a vezetők fel tudják venni meg nem érdemelt évvégi prémiumukat. Végtére is "csak" majdnem egy éves csúszásban vannak és "csak" félmillió ember szopik miattuk közvetlenül.

  Még1x gratulálunk.

  Ja és átadás is lesz? Vagy azt is elvitte a zOrbán cicája?”
 • 1. makákó 2010. december 07. 12:25
  „most sírjunk vagy nevessünk??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 milliárdos csalás a vád a Takszöv-ügyben

Szeged - A 262 oldalas vádirat ismertetésével tegnap elkezdődött a Takszöv-ügy tárgyalása a Csongrád… Tovább olvasom