Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Novemberre körforgalmat kap Dorozsma

Az ország egyik leginkább balesetveszélyes csomópontja a Dorozsmai úton van. A Kiskunmajsa és Sziksóstó felé vezető ipszilon kereszteződésben hamarosan körforgalmat építenek negyvenhétmillió forintért.
Szeged egyik legveszélyesebb csomópontja a Dorozsmai út–Széksósi út–Negyvennyolcas utca ipszilon kereszteződés. Több baleset helyszíne volt már a csomópont. Még azoknak az autósoknak is óvatosan kell vezetni, akik kis ívben kanyarodnak. A balra fordulásnál pedig az lenne jó, ha a sofőrnek négy szeme lenne.

A forgalom a többszörösére nőtt, amióta átalakult a nagybani piac és a sziksóstói fürdő is egyre felkapottabb lett. Nyáron szinte életveszélyes itt áthajtani. Sokan kerékpárral közelítik meg a strandot, ami még inkább bonyolítja a helyzetet. Ráadásul a legtöbb szegedi a Negyvennyolcas utcát használja, hogy kijusson a Kiskunmajsa felé vezető útra. Erre a legegyszerűbb ugyanis eljutni Szegedről a Balatonra. A közlekedési szakemberek már az ezredfordulón a leginkább balesetveszélyes csomópontok közé sorolták az említett kereszteződést. Hat évvel ezelőtt már elkészült a terv egy körforgalom megépítésére, de ez forráshiány miatt a mai napig nem valósult meg. Ebben az évben viszont állami beruházásban elkészülhet a három ágú körforgalom. A tervek már megvannak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél, amely az állami utak beruházásáért felelős.

Megtervezték – építhetnék

Már engedélyeztetett terv van a Horgosi út–Szabadkai út kereszteződésében épülő körforgalomra. A város részéről Nagy Sándor alpolgármester egyeztető tárgyalásokat folytat az út mentén építkező két ingatlanfejlesztő céggel, hogy fogjanak össze és építsék meg végre a csomópontot. A lakóparkok kialakításával ugyanis megnövekedett a forgalom és naponta többször dugó alakul ki a Szabadkai úton.

– Közbeszerzésen a Swietelsky Építő Kft. nyerte el a kivitelezést. A beruházás nettó negyvenhétmillió forintba kerül – tudtuk meg Béni Gyöngyitől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivőjétől. Hozzátette: a felvonulási területet a kivitelező megkapta és abban a pillanatban elkezdi a munkát, ahogy a közműkiváltási tervek elkészülnek. A szóvivő szerint ez május közepére várható. Az viszont biztos, hogy a körforgalom megépítésével ez év október 31-éig végeznie kell a kivitelezőnek.

Az építkezés miatt teljes útzár nem lesz, Sziksós és Kiskunmajsa felé nem kell kerülő utat igénybe venni a munkálatok idején. A körforgalmat úgy építik meg, hogy a nagyobb teherautók is kényelmesen meg tudjanak fordulni. A növényesített belső sziget hat és fél méter sugarú lesz, míg az aszfaltozott rész szélessége hét méter. A körforgalomban mindhárom ágon zebra vezet majd keresztül. A városból érkező kerékpárutat a Negyvennyolcas utcai ágon vezetik át és ezután csatlakoztatják a Széksósi útba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiment a divatból a csokinyuszi

Mi számít manapság divatos húsvéti ajándéknak? Bár nélkülözhetetlen, de már nem a csokinyuszi és a… Tovább olvasom