Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Novembertől álláskeresési járadék

Álláskeresési járadékot kapnak a korábbi munkanélküli járadék helyett novembertől a munkaügyi központok kirendeltségei által regisztrált álláskeresők. A foglalkoztatási törvény módosításának célja a munkahelykeresés ösztönzése.
- A foglalkoztatási törvény november 1-jétől hatályos változtatása értelmében – átmeneti szabályok beiktatása mellett – megszűnik a munkanélküli járadék, helyette álláskeresési járadékot igényelhetnek a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ kirendeltségei által regisztrált álláskeresők – tudtuk meg Horesnyi Juliannától, az intézmény jogi osztályvezetőjétől. Az új elnevezés aktív álláskeresést feltételez, ám hogy ez pontosan mit jelent, azt csak később definiálja a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

Munkanélküli járadékot eddig az kaphatott, aki a munkanélkülivé válást megelőző négy év alatt legalább 200 napig munkaviszonyban állt valahol. Novembertől ez a szám 365-re növekszik.

A módosítás a járadék mértékét is érinti. Ezentúl két szakaszra osztják a maximum 270 napos folyósítási időtartamot: az első 91 napban a korábbi átlagkeresettől függően, a minimálbérhez igazodva állapítják meg a juttatást, amely legalább 34 ezer 200, legfeljebb 68 ezer 400 forint lehet. A második periódusban a minimálbér 60 százalékát, vagyis 34 ezer 200 forintot kaphat a jogosult maximum 6 hónapon keresztül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlan kolbász, kétértelmű jogszabály

Az élelmiszer-ellenőrök rutinellenőrzés során az egyik szegedi üzletben olyan kolbászt találtak,… Tovább olvasom