Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Növendékeivel táncol Uhrik Dóra a Hattyúk tavában

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett péntek esti bemutatóján, a Hattyúk tavában volt növendékei partnereként anyaszerepet táncol a nagyszínház színpadán Uhrik Dóra, a Pécsi Balett egykori sztárja. Először dolgozik Juronics Tamás társulatával.
Az Eck Imre vezette Pécsi Balett prímabalerinája volt Uhrik Dóra, aki később balettmesterként, színésznőként és táncpedagógusként is nevet szerzett, művészetét Kossuth-díjjal is elismerték. Volt pécsi növendékei közül nyolcan táncolnak most a Szegedi Kortárs Balettben, a 20. születésnapját ünneplő társulat jubileumi bemutatójában, a Hattyúk tavában Siegfried anyjának szerepében először lép fel velük.

Álomszerepben

Kisgyermekként már azon álmodozott, hogy egyszer majd eltáncolja a főszerepet a Hattyúk tavában, így most el lehet képzelni, mennyire boldog Jónás Zsuzsa. Felnőttként persze már vegyesebb volt az érzelem. – Kicsit tartottam ettől a főszereptől. Nem csupán testileg kihívás a darab, hanem mentálisan is, mert egyszerre két szerepet táncolok: a fehér és a fekete hattyút – nevet a gyönyörű, magas, barna táncművész, akit már az Új Világban is megcsodálhattak a nézők a szegedi szabadtéri színpadán. A pécsi táncművészeti iskolában végzett, Pesten, Hollandiában, Franciaországban táncolt. Egy éve tért haza, de azóta is ingázik a két ország között.

– Ajándék számomra ez a szerep, hiszen ebben a korban már nemigen szoktunk színpadra lépni. A klasszikus balettben akadtak kivételek, voltak olyan idősebb balerinák, akik technikailag bírták, pótolhatatlanok voltak, a lábuk ragyogott, messziről nézve illúziót tudtak kelteni. Maja Pliszeckaja 75 évesen is táncolt – mondja Uhrik Dóra. – Anyaszerepben nyolc olyan fiatallal léphetek fel, akiket gyerekkorukban tanítottam. Tehetségesnek tartottam őket, és most azt is láthatom, hogy mindannyian beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Egy pedagógusnak ez óriási öröm. Haller Janival, Jónás Zsuzsával, Finta Gáborral és a többiekkel nem véletlenül kivételeztem, nem hiába noszogattam őket. Haller Janit fenékbe is billentettem, most pedig anya és fia szerepet táncolunk. Már az első próbán pillanatok alatt megfordult közöttünk a tanár-diák viszony, a színpadi szituáció elmosta az éveket, kollégává váltunk.

Uhrik Dóra azt állítja: szorongó alkat, szorongásait azzal szokta legyőzni, hogy mindig vállalja a kihívásokat.
– Amikor a Hattyúk tava koreográfusa, Juronics Tamás felkért, ő is elcsodálkozott, hogy azonnal igent mondtam. A Pécsi Balettnek voltam tagja, ma pedig tanítok, ezért úgy érzem, köteles vagyok nyitott lenni – emlékszik Uhrik Dóra. – Tamás munkásságát is figyeltem és nagyon szerettem, most belülről is látom az alkotói folyamatot. Rendkívül tehetséges koreográfusnak tartom, aki komplex színházi tudással rendelkezik. Ez látszott már a kész előadásokból is, de egy születő produkció közreműködőjeként még izgalmasabb megfigyelni, hogyan dolgozik.

Élő zene, hat plazmatévé

Juronics Tamás rendező-koreográfus mai dizájnnal, hat plazmatévével, modern olvasatban állította színpadra a klasszikus balettrepertoár alapdarabját, a Hattyúk tavát. Csajkovszkij muzsikáját Gyüdi Sándor dirigálásával a szegedi szimfonikusoktól hallhatja a közönség. Siegfried szerepét Haller János, Odettet Jónás Zsuzsa, Rothbart varázslót Kalmár Attila, Odiliát Kopeczny Katalin táncolja.

Uhrik Dóra a Pécsi Balettel többször vendégszerelt korábban Szegeden, de az itteni együttessel semmilyen kapcsolata nem volt eddig. Kollégái közül viszont többen is felléptek itt. Férje, Lovas Pál több produkcióban is táncolt, Zarnóczai Gizella és Prepeliczay Annamária át is szerződtek Imre Zoltán alakuló szegedi együtteséhez.

– A mai magyar táncművészet legnagyobb problémája a pénztelenség. Ez mentálisan és fizikálisan is egy pokolian nehéz szakma. Reggel kemény tréninggel kezdődik a nap, utána próba 11-től 3-ig, másfél óra pihenő, majd este újra próba. Teljes embert, életet és gondolkodást kíván.

Uhrik Dóra a népszerű színész, Kamarás Iván édesanyja, és természetesen figyeli fia pályafutását is. – Ez lesz az első alkalom, hogy nem tudok ott lenni a főpróbáján, mert egy napon van a premierünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőtér helyén épül az újszegedi lakópark

Szeged - Lakópark épül Dél-Újszegeden az egykori lőtéren, amelynek tulajdonosa az osztrák Agronómia… Tovább olvasom