Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Növénycsere a Kárász utcán

Szeged - Szeged utcáinak, tereinek rendjére december óta új főkertész ügyel. Varga Kovács Hortenzia úgy látja, szép és gondozott köztereket vett át, de mindig van min változtatni.
Több mint harmincéves tulipántermesztői tapasztalattal vállalta el igazgatói felkérésre a főkertészséget a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél a balástyai Varga Kovács Hortenzia. 56 évesen, azt mondja, szép feladatnak érzi. Kertészeti egyetemet végzett, gyerekei felnőttek, a férje átvette a kertészetet; ezzel a háttérrel egyelőre egy évre szerződött. Úgy gondolja, eddig minden rendben ment. Ami a posztján meglepte, az az, hogy mennyi egyéb tennivaló akad. A főkertész reszortja ugyanis az összes önkormányzati közterület úgy, ahogy van, utcatakarítással, síkosságmentesítéssel, hulladékgyűjtő-ürítéssel. És ez a téma is olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá, és igyekszik beleszólni, de mindenkinek nem lehet megfelelni. A szakember ezt a virágpiacon szerzett emberismerettel igyekszik a helyén kezelni.

A főkertész egész Szegedet bevirágosítja. Fotó Frank Yvette
A főkertész egész Szegedet bevirágosítja. Fotó Frank Yvette


Milyennek látja a szegedi köztereket? Min fog változtatni? Hortenzia szerint nagyon szépek, ízlésesek és gondozottak az utcák, terek, ennek ellenére akadnak köztük, amelyek nem azt a képet mutatják, amelyre képesek lennének. Ezeket igyekszik formálni az ízlés, kreativitás és pénz szabta határokon belül. A virágok közül előtérbe kerülnek nála a hagymások, például a tulipánok, mert korán nyílnak, ám nem a családi cégtől rendel, hanem a jól bevált holland kapcsolatrendszerét használja majd. Debütáló alkotása is tulipános: a Klauzál térre tetetett ki új virágkompozíciókat.

A Kárász utcára is nagy átalakítás vár; a dézsákból lecserélik az összes selyemakácot és babérmeggyet. Ezek felélték a tápanyagukat, tetvesek, és nem is mutatnak összhangot. A helyükre kúp alakúra nyírt tiszafákat ültetnek, az utca két végére pedig szőregi rózsákat. A cserépedények sérülékenyek, emiatt helyben végzik majd el az átültetést. A főkertész úgy kalkulál, amint megérkeznek az új növények, nekifognak, és egy héten keresztül dolgoznak hajnalban, majd rendet is csinálnak maguk után. A sok munka és a korzón sétálók, lakók türelmének gyümölcse a látványosan megszépült Kárász utca lesz hosszú időre. A kiemelt fák és cserjék nem vesznek el; a társaság telephelyére, a számkivetett növények kertjébe kerülnek, ahol helyrehozzák, „dédelgetik" őket, mielőtt új, alkalmasabb helyet keresnek nekik. Oda viszik át rövidesen az átépülő Dugonics tér áttelepítésre váró növényeit is. Következő lépés a Móra park kertjének felfrissítése sok rózsával, de a külvárosok kis közösségi tereiről sem feledkezik meg. A lehetőségek behatároltak, az idei közterületre költhető pénz nem lett több tavaly óta.

Olvasóink írták

 • 8. járókelő 2012. április 17. 00:09
  „1. 2. 5. Ne sajnáljátok a selyemakácokat, azok már rég kifagytak. Ezek lepényfák voltak!”
 • 7. bambinaXX 2012. április 16. 22:25
  „4! egyetértek!”
 • 6. Beroesz 2012. április 16. 19:41
  „Narancsfákat kérek a Kárászra., jól mutatnának a pálmafák mellett.”
 • 5. zsóka 2012. április 16. 18:18
  „Én is sajnálom a selyemakácokat.”
 • 4. ros-mary-53@hotmail.com 2012. április 16. 18:10
  „Épp ma reggel néztem, és nagy örömmel töltött el, milyen nagy szorgalommal dolgoznak a takarítók, parkgondozó munkások Tarjánban. Ezt láthattuk tavaly is. Arra gondoltam, vajon kinek is kellene visszajelezni, hogy a nagyon gondos, alapos szervezés, tervezés látszik nem csak a belvárosban, hanem más városrészekben is. Aktuálisan itt köszönöm meg mindazt, amit élvezünk munkájuk nyomán. Szegeden nincsenek külvárosok! A belvárost ölelő városrészek vannak, ezek alkotják Szeged városát...szerintem.”
 • 3. dave-id 2012. április 16. 15:46
  „Varga Kovács Hortenzia... Nomen est omen.”
 • 2. Bendegúz007 2012. április 16. 15:46
  „kár a selyemakácokért,a tiszafa sehol sincs mellette.”
 • 1. Commander-V2 2012. április 16. 10:34
  „"dézsákból lecserélik az összes selyemakácot és babérmeggyet" - nagy kár. A tiszafa egy elcsépelt dísznövény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt házas volt a gitárfesztivál

Sikerrel zárult az idei szegedi nemzetközi gitárfesztivál, amelyet minden eddiginél kevesebb pénzből voltak kénytelenek megrendezni a szervezők. Tovább olvasom