Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Nudisták Szeged vonzáskörzetében

Szeged - Két nem hivatalos nudista strandra is ellátogattunk tegnap. Az egyik a Fokán, másik az algyői vasúti híd lábánál működik. Mindkettőnek saját, állandó társasága van, de néhány szabály egyaránt érvényes itt és ott is.
A robogó vonatból nem könnyű eldönteni, meztelenek-e, de amikor az algyői vasúti híd lábánál leereszkedünk a Tiszához, már látjuk, hogy azok. Főleg férfiak, de nők is nudiznak a körülbelül ötven méter hosszú partszakaszon. Nem akarunk bámulni – egy fűzfa takarja őket előlünk – ezért megállunk tisztes távolságban, és megszólítunk egy motorral érkező férfit. Ruhában van. Még.

– Nudiztam máshol is, de már öt éve ide járok. Jó a part, homokos a meder. Nem vagyok nagy úszó, tíz méterre ha bemegyek a vízbe, csak lehűtöm magam. Az ide járók közül sokan a barátaim lettek, megismerkedtünk egymással. Az ember már csak beszélget a szomszédjával! Ahogy kisüt a nap, itt vagyunk. Hét végén többen, hétköznap kevesebben. Párok, gyerekek, idősebbek – mondja Károly.

A nomád nudin nincs büfé, mindenki hozza, amit iszik, eszik. Mosdó sincs, ezt is megoldják.
– Szemetelni nem szabad, szatyrokba gyűjtjük a hulladékot. Nem akarunk rumlit magunk körül. Ez az egyik szabály.
– Bárki fürödhet itt? – kérdezem, mire beszélgetőpartnerem invitál: tessék, jöjjön közelebb, aztán fürödhet. A bevált kibúvó – nincs nálam fürdőruha – itt elég gyenge.

Nem kijelölt helyek

A két említett partszakasz közül egyik sem kijelölt fürdőhely, így mindkét helyen tilos a Tiszába lépni. A Fokán ott jártunkkor nem fürödtek a naturisták, a hídnál pedig azt mondták: vigyáznak magukra, nem úsznak a pillérekhez közel. Ügyelnek egymásra is, a túl merészeket figyelmeztetik.

Stefanidesz Jánostól megtudjuk: a „ruhásokat" nem kedvelik. Nem küldik el őket, de jobban szeretik, ha csak nudisták fürdenek itt. Ez a második szabály. Miután ezt tisztázzuk, János felhívja figyelmünket a gyönyörű tájra, a csöndre.

– Itt még a mobiltelefon is furcsa. Az enyém megszólalt az előbb, és nagyon rosszulesett. Szinte betört ide a hangja – mondja a férfi, aki 10-12 éve rendszeresen itt strandol, és a szabadságérzést említi a hely legvonzóbb tulajdonságaként. A vízminőséget kifogásoló felvetésünkre elmondja: most felkavarta a folyót egy hajó, egyébként tiszta a Tisza. A vízi jármű a férfi jeges teáját is elsodorta, még szerencse, hogy kólát is hozott.

A hídon vonat fut át, a napozókat arról kérdezzük, nem zavarja-e őket, hogy az utasok ide látnak.
– Nem kellemes, de elmegy – így Károly, egy parton üldögélő pár szerint viszont semmi gond: a jármű gyorsan áthalad, nincs idejük bámészkodni a benne ülőknek. Ők árulják el a harmadik szabályt: köszönni kell mindenkinek. Nem beszélgetünk velük tovább, éget a forró homok.

Jánostól annyit még megtudunk: a Fokán is lehet nudizni, ott a ruhások és a meztelenek megférnek egymás mellett. Egymás mellett igen, de nem együtt – tapasztaljuk. A naturisták strandja a „sima" után kezdődik.

– A fürdőruhások körülményei mások, jobb minőségű a part, az út – panaszkodik a Fokán nudizó baráti társaság. Ettől függetlenül állandó vendégek. Időnként főznek, máskor csak napoznak, pihennek. Felmondjuk nekik a hídnál tanult három szabályt. Bólogatnak, majd kiegészítik: tilos bámészkodni, és szabad tegeződni.

Olvasóink írták

  • 1. Basa 2008. június 19. 17:23
    „"A ruhások és a meztelenek megférnek egymás mellett!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz sziréna áll készenlétben megyeszerte

Mivel szerencsére nem kellenek, nem is figyelünk oda, hol vannak a környezetünkben lakossági… Tovább olvasom