Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nullás számlák és társaik

Bár múlt hét óta már vizitdíjat kell fizetni az orvos-beteg találkozók után, a rendszer a számos pontatlanság és tisztázatlan kérdés miatt még korántsem működik tökéletesen. A betegek olykor furcsa helyzetekkel találkoznak, máskor a gyakorlat jelentősen eltér a rendelettől.
A várandós nők nem értik, nekik miért kell nulla forintos nyugtát váltaniuk. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi I. számú rendelőintézetben tegnap késő délelőtt átlagos volt a forgalom, a kasszák előtt nem álltak sokan – ők azonban hangosan fejezték ki nemtetszésüket a díjfizetés miatt. Czikk Nóra arról beszélt: az ortopédiai szakrendelésen orvosként dolgozó édesanyja csak úgy tudja megvizsgálni kosarazás közben megsérült ujját, ha elmegy vizitdíjnyugtát váltani. A háromszáz forintot édesanyja adta neki, mert nála nem volt pénz. Mint mondta, ennél csak az lenne abszurdabb, ha anyja háziorvosként dolgozna, így a befolyó vizitdíjat – ami a háziorvos kasszáját gyarapítja – valójában egyik zsebéből a másikba rakná, miközben azt lekönyveli.

A belgyógyászati szakrendelés előtt türelmesen ültek a betegek, annak ellenére, hogy az időpontra érkezők közül többen már órák óta vártak a bebocsátásra. Többen attól tartottak, ha nem jutnak be, elúszik a befizetett pénzük. Megtudakoltuk, hogy ez előfordulhat-e. Azt a választ kaptuk a pénztárnál: a nyugta ellenében náluk visszakapjuk a pénzünket – majd másnap újat vehetünk. Arra viszont ne számítsunk, hogy másnap is fogadnak a régi nyugtával: ha nem cseréltünk, buktuk a 300 forintot.

Vásárhely segíti a kisnyugdíjasokat

Több minimálnyugdíjból élő vásárhelyi jelezte az önkormányzat lakosságszolgálati irodáján, hogy nem tudja kifizetni a csütörtöktől bevezetett vizitdíjat. Kiss Andrásné főtanácsos, az iroda népjóléti csoportjának vezetője elmondta: a városvezetés segíti a kisnyugdíjasokat. Az a vásárhelyi nyugdíjas, aki minimális juttatásban részesül, 300 forintos kompenzációra számíthat havonta egyszer az önkormányzattól. Azaz az egyszeri 300 forintos vizitdíj mértékével növelik havi juttatásait. Ezen felül más méltánylásra a városvezetésnek nincs lehetősége, más módon nem könnyíthetnek a nehéz anyagi helyzetben lévő betegek fizetési kötelezettségén – tájékoztatott a csoportvezető.

Itt is szóba került a vizitdíj, aminek a befizetése az egykori SZTK-ban ugyan gyorsan ment, máshol azonban a betegek furcsaságokkal találkoztak. Egy kismama például a szegedi II. kórházban járt terhesgondozáson, előtte azonban vizitdíjnyugtát kellett váltania – nulla forintért. A szülés előtt álló nő nem érti, miért van szükség arra, hogy nagy pocakkal sorban álljon a semmiért, hiszen a terhesgondozás nem vizitdíjköteles. – Ha összegyűlne a húsz nulla forintos nyugta, visszaigényelhetem talán az azon felüli összeget? – próbálta értelmezni a furcsa eljárást.

A sebészeti rendelés előtt ült Szabó Nándorné: ő az I. kórházban működő reumatológián hallotta panaszkodni azokat, akik bár időpontra, beutalóval jöttek, mégis hatszáz forintot fizettek a vizitért, mert nem szegediek. Ez azért furcsa, mert a rendelet szerint csak az a lényeg, hogy valaki beutalóval érkezik-e vagy sem, az mellékes, hogy honnan jön. Itt hallottuk azt is, hogy az új klinikára betegszállító mentővel érkező, de nem sürgősségi esetnek számító mozgásképtelen asszony helyett a nővér fizette be a vizitdíjat, hiszen nehéz lett volna eljutnia bármelyik ablakhoz is, hogy fizessen. A megoldás ugyan praktikus és humánus – a minisztérium szerint azonban helytelen.

A háziorvosoknál is akadnak problémák a fizetési „határesetek" megítélésével. Kovács Zuzsanna domaszéki háziorvos a kismamák ellátása közben szembesült azzal: bár nekik nem kell fizetniük a terhesgondozásért, az efféle vizitdíjmentességnek az egészségbiztosító szoftverében nincs kódja. Ez a probléma egy másik kóddal és némi magyarázkodással még áthidalható, de azt mondja, egyre inkább „kijönnek" a rendelet pontatlanságai.


Szegeden feloldják a látogatási tilalmat

Csökkenni kezdett az influenzás megbetegedések száma a megyében. Szegeden és Makón az elmúlt héten a korábbi felére esett vissza az esetszám – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától. Az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának járványügyi osztályvezetője hozzátette: Hódmezővásárhelyen és Szentesen jelenleg stagnál a megbetegedések száma. A javulást jelző tendencia alapján úgy döntöttek a szakemberek: mától feloldják a látogatási tilalmat a szegedi városi kórházban és a szegedi gyermekgyó-
gyászati, valamint a szülészeti és nőgyógyászati klinikán. Vásárhelyen és Makón egyelőre marad a látogatási stop. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postaátszervezés: bezár az egyik ópusztaszeri fiók

Itteni múzeumát sem kíméli a Magyar Posta Zrt.: március első napjától bezárja az ópusztaszeri… Tovább olvasom