Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Nyaralás alatt is netezik a telefon - anélkül, hogy tudnánk

Szeged - Hiába lett olcsóbb július elsejétől a nemzetközi barangolás, az okostelefonok megjelenésével úgy is "csinálhatunk" közel 20 ezres mobilszámlát, hogy nem tudunk róla.
– Amikor megkaptam Nokia C3-as telefonomat, előre figyelmeztettek, hogy az e-mail vagy éppen a Facebook akkor is küld adatot, ha nem akarom. Javasolták: állítsam minimálisra a barangolás adatforgalmát, ennek ellenére 8 ezres roamingszámlát kaptam – mesélte egy külföldi útja után a mobilszámlán meglepődött olvasónk.

Július elsejével immár harmadik alkalommal csökkentettek az Európai Unió belüli roamingdíjakon, ennek ellenére a nyaralás közbeni e-mailezés, netezés meglepetéseket okozhat. Hiába csökkent 2009 óta felére, 1 euróról legfeljebb 50 eurócent/megabájtra az adat roamingdíja, okostelefonjaink önálló élete miatt könnyen kényelmetlen lehet a kézhez kapott számla.


Egy 2010-es EU-rendelet szerint a külföldön telefonáló, barangoló fogyasztók védelmére a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A nettó 50 eurós, azaz legfeljebb bruttó 17 ezer 220 forintos limitált barangolás díja gyorsan megjelenik számlánkon, ha bekapcsolva fejeltetjük okos telefonunk e-mail- vagy éppen Facebook-alkalmazását. Az interneten elérhető „jó tanácsok" szerint a határátlépés előtt érdemes e-mailt is futtató telefonunkat „repülő" üzemmódba kapcsolni, ami lezárja az összes adatkommunikációt. A „normál" állapotba váltás után már tudunk telefonálni, sms-t küldeni, és az adatforgalom sem indul újra. Fontos tudni: ha teljesen kikapcsoljuk a telefont, a következő bekapcsolásnál minden indul elölről. Azaz a levelezés elindításával, közösségi szolgáltatások használatával vagy éppen az időjárást figyelő app futtatásával súlyos forintoktól szabadulhatunk meg.

Így változott a tarifa

2007-ben még 49 centért telefonálhattunk haza, 2011-ben már csak 35 centbe került egy hazaszólás. Nyaralás közben, EU-ból EU-ba 116,7 forintért telefonálhatunk, egy SMS 36,6-ba kerül. Percenként 36,6 fizetünk, ha roamingolva hívást fogadunk. Az MMS ára már húzósabb: egy képes üzenet 227–454 forintunkba kerülhet. 100 kilobite-nyi adatért pedig 60 forintot számláznak.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. jay_és_néma_bob 2011. július 15. 11:48
  „aki lusta arra, h bevonszolja magát egy net-café-ba, az fizessen”
 • 25. Magyar 2011. július 14. 02:11
  „aha, a technologia ezekkel a telefonokal gyorsan fejlodik. de kinek? a vallalatok, szolgaltatok, allami szervek eszeveszett sebeseggel fejlodnek a hataskorukkel a felhasznalokon. de mit kap a felhasznalo?

  tobb, nagyobb, elesebb, szebb kepek lehetosege, videok meg a zene? tenyleg?

  akkor fizessen csak! megerdemli.

  a felhasznalo orulhet a szep kepeknek a telefonjan es tancolhat a zenejere, a fenti emlitett tagok pedg csak vegzik a mukajukat.....LOL!!!! borzalmasan stupid.

  meghozza annyira hulye, hogy eszre se veszi hogy nem a sajat hazaja penznemet hasznaljak nemely helyen a szamlazasra. the fuck, meg a fedelet a fejefole is valam idegen penzert vette..

  persze-persze. u people r kool! just the <moderálva> country is gone!”
 • 24. CID 2011. július 13. 21:58
  „Hehe, aki hülye ......
  Nem állítom, hogy a szolgáltatók nem ludasak az ügyben, de azért a kedves ügyfelek sem piskóták. Az informatika, távközlés rohamosan fejlődik. 20 éve, várni kellett egy drótos telefonra, ma meg bemész valamelyik mobilos céghez, és 10 perc alatt a zsebedben van egy számítógép ami übereli a 10 évvel ezelőtti PC teljesítményét és még telefonálni is lehet vele. Ehhez persze még hozzájön, hogy sok IQ huszár nem azért veszi meg az okostelefonját, mert ki is akarja használni a szolgáltatásai, hanem pusztán villogni akar vele. <moderálva> hülye a technikához, még a telefonkönyvét sem használja, mert nem tudja, de neki drága tapicskolós telefon kell. Az ilyen barmokat valahogy nem tudom sajnálni, amikor megkapják az x tízezer forintos számlájukat. Érdekes módon, sok kőgazdag, értelmes embert nem frusztrál, hogy 5-10 éves nyomógombos mobilt használ. Az a baj, hogy a technika jobban fejlődik, mint némelyik polgártársunk szellemi színvonala :)
  Persze, mindig a szolgáltatók, meg a gyártók a <moderálva> , s nem mi a hülyék.”
 • 23. lukrecia 2011. július 13. 19:44
  „Es ezek a telefonok , meg mi mindent csinalnak, amire nem is gondolnank. :===))”
 • 22. Besenyő_Pistabácsi 2011. július 13. 18:29
  „Az én telefonom olyan öreg, hogy még az SMS-t is lúdtollal írja! :)”
 • 21. Calypsol 2011. július 13. 18:10
  „20. W666W 2011.07.13. 15:25

  Ezek lehetőségek, nem kötelező őket használni, sőt, még azt sem mondja meg senki, hogy mi helyett vagy minek a rovására használd!

  9. 6664 2011.07.13. 09:51

  Az én PDA-m is azt csinálja, amit "belebillentyűzök". Ahogy a biciklizést, a technikai kütyük kezelését is meg kell tanulni. :)”
 • 20. W666W 2011. július 13. 15:25
  „19. maug 2011.07.13. 13:54
  Aki nem tart lépést a technikával az hátrányba kerül. akár beismeri akár nem!

  Már ne is haragudj DE szerintem ez úgy marhaság ahogy van..Legalább is szerintem..Ugyanis miért is találták kia gyártók ezt az egész okostelefonörületet ???? Azt hiszem az információéhség miatt...Sajnos a mai digitális társadalmakban már az emberek nem ismerik azt hogy elmegyünk és megnézzük a szüleinket inkább azt mondják, hogy küldünk neki SMS-*t szülinapjára ha hiányzik valaki akkor meg majd megnézzük a facebookon..Ez nem haladás a technikával hanem VISSZAFEJLÖDÉS AZ EMBERI KAPCSOLATOKBAN.... Visszatérve a számítógépekhez is nem azért hoznak ujabbnál ujabb Videokártyákat háttértárolókat mert annyira szükség lenne egy táblázathot kétmagos videokari hanem az elvetemült játékosoknak ...

  SAzégyen és gyalázat hogy oda jutunk hogy a haladni a technikával azt jelenti hogy az üzletembereknek azért kell többszázezres telefon mert abban hordják az életüket azt ha azt elvesztik akkor oda a világ...ez VICC !!!!!
  Közben meg mindenki azon nyavajog hogy nincsenek emberi kapcsolatok meg mindenki a neten ismerkedik a gyerekek meg már lassan olvasni nem tudnak és elfelejtenek mert könyvet nem vesznek a kezükbe mert ott a PC és megnézik a filmet :((((((((((”
 • 19. maug 2011. július 13. 13:54
  „aki maradi az maradjon a napóránál! Az is bevált nagyon sokáig! Aki nem tart lépést a technikával az hátrányba kerül. akár beismeri akár nem!”
 • 18. X_Y 2011. július 13. 12:50
  „Ez olyan mint az autót szidni mert fának megy...
  Aki annyira IQ-light hogy a több ezer forintos roaming adatforgalmat csinál magának, az maradjon meg a békebeli tárcsázós telefonnál. E-mail helyett meg írjon levelet...”
 • 17. jozko 2011. július 13. 12:37
  „A telefonom nekem is egyszerű - sokan korszerűtlennek találnák - de megbízható!
  Azért tartottam meg.

  Na jó, a műszaki zsenialitásom nem fenomenális...
  Jószerint alig vagyok túl a tűz felfedezésén.
  Ámbár már eredményes kíséleteket folytatok a kerékkel!

  Laptop nélkül szinte sehova nem megyünk /annak eltalálom a billentyűit.../
  Ha dolgozni kell vele - telefonnal, vagy számítógéppel: elkerülhetetlen költség.
  Aki csak státuszszimbólumként tartja : az fizesse meg a villogása /butasága/ árát!”
 • 16. macs 2011. július 13. 12:06
  „15. morzso,
  kösz, hogy megerősítetted azon vélekedésemet, miszerint, ha az ember bármilyen téren is elkötelezi magát, alaposan tájékozódni kell és figyelni kell a részletekre IS.”
 • 15. morzso 2011. július 13. 11:50
  „Azért valahol a szolgáltató is hibás .. Mikor én megvetem az "okos" telefonomat valamiért nem tudtam használni. Kiderült, hogy olyan régi előfizetőjük vagyok, hogy ki kell cserélni valami új generációs sim kártyára a régimet. Igen ám, de a tudtom nélkül bekapcsoltak rajta minden wap 3g mms stb szolgáltatást, amit én régen szerződés kötésileg kikapcsoltattam már. Következő hónapban a kis 2500 ft- os számlám 10 szeresére duzzadt, mert valamelyik alkalmazásom folyamatosan kommunikált... Én ugye mivel jóhiszeműleg azt gondoltam, hogy a szerződésbe foglalt szolgáltatásokat letiltattam ilyesmi beállításokkal nem kell törődnöm. A lényeg a lényeg, hogy vissza mentem a szolgáltatómhoz megreklamálni a dolgot, hogy ilyenkor mi is van? Meglepő módon készségesen segítettek és elismerték, hogy Ők hibáztak és az adatforgalmi díjat sztornózták és azóta le is tiltották a szolgáltatásokat újra és nincs ilyen problémám. Wifin meg azt csinálhatok amit akarok. Csak azért írom le, mert sok ismerősömmel megtörtént és nem a nem hozzáértésből, hanem azért, mert a szolgáltatók mikor új előfizetést kötnek az emberrel, ha nem szól külön nekik, alapból bekapcsolják ezeket a költség generáló szolgáltatásokat.”
 • 14. art_matt 2011. július 13. 11:46
  „androidosok szedjék le az APN on/off alkalmazást és nagyon egyszerűen tudják majd szabályozni a dolgot. többi okosra is van ilyesmi program..”
 • 13. szpalika 2011. július 13. 11:23
  „Nekem androidos telefonom van, alapból tiltva van az adatroaming rajta.
  Akinek nincs belföldön mobilnet előfizetése, az itthon is rosszul járhat az adatforgalmat generáló telefonokkal.

  Tehát ha az ember okos külföldön, akkor az ingyenes wifi hálózatokon keresztül tudja frissíteni az emailjeit, és megnézni a weboldalakat.”
 • 12. demeterkornel 2011. július 13. 11:16
  „Esetleg ki lehetne próbálni azt is, hogy a nyaralás idejére elszakadunk az ilyen kütyüktől, urambocsá´ kikapcsoljuk! És helyette inkább gyalogosan feltérképezzük a látnivalókat, vagy (tudom, ez már durva) túrázunk a természetben.
  Tavalyelőtt Sebesvízen voltunk (Lillafüred felett) 660 méter magasan, ahol egyáltalán nem volt térerő még mutatóba sem. Első pár napban nem is értettük, miért vagyunk ilyen hihetetlenül kipihentek. :-)”
 • 11. macs 2011. július 13. 10:45
  „Nem a technika a hibás, ha a tulaj nem ért hozzá, de ezt sokan soha sem ismernék el, inkább a szolgáltatót szidják. Igy nem sérül az egójuk. :-)”
 • 10. kilo 2011. július 13. 10:18
  „moderálva> Kb 5 masodperc kikapcsolni a roamingot...”
 • 9. 6664 2011. július 13. 09:51
  „1. Besenyő_Pistabácsi 2011.07.13. 06:57 :-)) Pista bácsi, ott a pont! Amúgy nekem is olyan okos telefonom van, ami csak azt csinálja, amit belebillentyűzök: telefonál vagy sms-t küld. Ennyi, semmi több. Biztos kőkorszakinak tartanak páran, de a havi számlámat 1) nagyjából tudom kalkulálni, 2) ki tudom időre fizetni!”
 • 8. pt 2011. július 13. 09:24
  „Valóban, egy kattintás a mobilnet kikapcsolása... Persze tény, hogy a hozzá nem értő felhasználók csúnyán megszívhatják..”
 • 7. Krampampuli 2011. július 13. 09:13
  „4. jq 2011.07.13. 08:34
  Nálunk én vagyok okos, nem a telefon, az a lehető legbutább, csak telefonálni és SMS-ezni tud:)

  - tényleg? nélküled? akkor tényleg okos! :)”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágult a tankolás

Szerdától bruttó 7 és 5 forinttal emelte a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Tovább olvasom