Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nyárból a télbe csöppentünk

Kicsivel több mint 24 óra alatt 17 fokkal csökkent a levegő hőmérséklete Szegeden és környékén. Hétfő reggel még 12 fokot mértek, napközben hétágra sütött a nap, kedd hajnalban pedig mínusz öt fok volt. A hirtelen hideg egy csapásra megváltoztatja egész életvitelünket.
Hideg napok. Fotó: Segesvári Csaba
Tíz fok alatt. Fotó: Schmidt Andrea

A szokatlanul hosszan tartó meleg, napsütéses őszből átmenet nélkül, rögtön télbe váltott az idő: hétfőn reggel még 12 fokot mértek, napközben hétágra sütött a nap, kedd hajnalban pedig mínusz öt fok volt. A különbség egyik napról a másikra, kicsivel több, mint 24 óra leforgása alatt: 17 fok. Ráadásul a mínusz 5-öt a szokásos kétméteres magasságban mérték, azaz a talaj menti – vagyis az ötcentis magasságban mért – fagy már igazán komolynak számított, mínusz 10-et mutattak a mérők.
A meteorológus szerint – aki a múlt hét végén, mint beszámoltunk róla szombati számunkban, még 42 fokra is föl tudta melegíttetni a napon a hőmérő higanygömbjét – ennél nagyobb arányú hirtelen lehűlés is volt már; a mostanit azért „becsületes hidegfrontnak” nevezte. Tegnap reggelre a felhősödés miatt mérséklődtek a mínuszok: a leghidegebb hajnali 5 óra 20 perckor volt, két méteren mínusz 0,5 fok, talajon mínusz 2,7. A felhőkből ma kevés esőre számíthatunk.
Tegnap megnyitotta kapuit a szegedi krízisszálló. A Bajai úti átmeneti szállóban 39-en aludtak mindenszentekre virradó éjjel, de a Hajléktalanokat Ellátó Hálózat többi szállóján nem kaptunk tegnap tájékoztatást: azt mondták, erre csak az igazgató jogosult, aki a munkaszüneti napon nem érhető el. Ugyanez volt a helyzet az Algyői úti népkonyhán. A mentőszolgálat ügyeletén megtudtuk, Szegeden az elmúlt két napon kihűléssel nem kellett senkit kórházba szállítani.
A hirtelen lehűlés sok munkát ad a környezetgazdálkodási kht. dolgozóinak: a folyamatos avargyűjtés mellett a cserjemetszést folytatják a hidegben is, de most a fagy miatt előrébb sorolták a szökőkutak téliesítését, a medencék betakarását és a szobrok felöltöztetését. A mindenszentek utáni napokban, vagyis még ezen a héten befejezik ezeket a munkákat – mondta Varga Gábor, a zöldterület-fenntartási részleg vezetője. A belvárosi virágágyásokat már korábban téliesítették, azaz az egynyáriakat kicserélték árvácskára, nefelejcsre – kétnyáriakra.
A környezetgazdálkodásiak mellett kinek van ilyenkor a legtöbb munkája? A gázszerelőnek és az autógumisnak. Antal Béla már csak a jövő hétre tudja vállalni, hogy lecseréli a nyári gumikat. Azt mondja, nincs mit tenni a tumultus ellen, hiszen nem lenne jó megoldás, ha valaki „előrelátóan” már hetekkel korábban föltette volna a téli gumikat, mert azok jó időben jobban kopnak. Most viszont: adj uramisten, de azonnal, hiszen ha nincs is még hó és nappali fagy, a falevélre lecsapódik a pára, és azon nagyot lehet csúszni... A gázszerelők ellenben azt állítják, a készülékeket már jóval a fűtési szezon előtt át kell nézetni. Nem kellene fagyoskodniuk azoknak, akik valami hiba miatt még mindig nem tudtak befűteni, mert sok munkája miatt nem jutott el hozzájuk a szerelő, és nem kellene rettegni az esetleges szén-monoxid-mérgezéstől sem.

Téliesítünk

Már az ünnep reggelén sokan voltak a Dugonics temetőben – mindenki felöltőben, nagykabátban, dzsekiben. Sokan a kesztyűt-kalapot is elővették, alighanem igazuk volt. A háziasszonyoknak ezúttal nem kell habozni, elrakják-e már a szekrények mélyére a nyári cuccot – hiába volt forgalomban még a hét végén is a vállpántos haspóló... Ahogyan a ruhák, a hajszínek is sötétednek ilyenkor, viszont a hiedelemmel ellentétben a hajat nem növesztik, éppen hogy rövidebbre vágatják a hölgyek – avatott be a műhelytitkokba Bea, a hajvágás mestere. De még az ő jó hírű fodrászüzle-
tében is megritkulnak télen a kuncsaftok: a nyári négy helyett csak hathetenként fodrászolnak a legigényesebbek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidék legnagyobb adótartozója szegedi

Egy szegedi székhelyű cég közel négymilliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak. Tegnap kerestük az… Tovább olvasom