Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Nyári álomba merültek az egyetemi élet színhelyei

Elnéptelenedtek a szegedi egyetemi élet máskor nyüzsgő helyszínei. A célközönséget nélkülöző fénymásolók, kávézók időlegesen lehúzzák a rolót, az egyetemi klubok és kocsmák pedig takaréklángon üzemelnek. Így kisebb a veszteség.
Üresjáratban az egyetemi bulik fő helyszíne, a JATE-klub is. Fotó: Segesvári Csaba
– A lányokat elküldtem szabadságra, én is csak kora délutántól éjfélig vagyok nyitva a szeptemberi évkezdésig – mondta tegnap az Ady téri Nyugi kávézó pultjában álló tulajdonos-üzletvezető. Szekeres Sándor a bölcsészhallgatókra és a közeli TIK látogatóira specializálódott, július közepétől azonban csak esténként telik meg a Nyugi, amely pedig a tanév közben folyamatosan dugig van. Forgalma a szokásosnak az ötödére esett vissza. Hozzátette: csak azért tart nyitva, mert ha bezárna, akkor sem fizetne kevesebb rezsit – így legalább a veszteség egy részét megspórolja.

Fél gőzzel működik nyáron az egyetemi bulik fő helyszíne, a JATE-klub is, augusztusban le is húzza a rolót. Csaba Levente klubvezető elmondta: a mostani Thealter-rendezvények után a személyzet egy része szabadságra megy, más a klub teraszán dolgozik tovább, illetve a Sziget-fesztiválra kitelepülő kocsmájukban öregbíti a JATE hírnevét. Mint mondta, bármilyen programot szervezhetnének, a célközönség nélkül ez csak veszteséget termelne. Teraszukkal is elsősorban a jelenlétüket demonstrálják a városban, mert az esti telt ház ellenére a nyitott hely keveset hoz a konyhára. A kényszerszünet alatt kisebb felújításokat, karbantartási munkákat végeznek, szervezik a szeptemberi rendezvényeket – és feltöltik magukat energiával a következő évre.

A menza a kivétel

– Nagyon várjuk, hogy bezárjunk augusztusra, és levegőhöz jussunk egy kicsit, mert szinte nem érzékeljük, hogy nincsenek itt a hallgatók – mondta el Hethési Lászlóné, a SZOTE-ételbár vezetője. Szerinte a hallgatók helyét az egyetemi menzán a kollégiumokban lakó turisták vették át, forgalmuk a vizsgaidőszak vége óta csak öt-tíz százalékkal csökkent. A felújítás és karbantartás miatt az önkiszolgáló étterem július 28-ától augusztus 21-áig tart zárva.

Megérzik a hallgatók hiányát a művészmozijáról ismert kávézóban, a Deák Ferenc utcai Grand Caféban is. Bár késő esténként – talán a légkondi miatt – még viszonylag többen vannak, Erdélyi Ágnes szerint az évközinek a harmadára esett vissza a forgalom június közepe óta.

Augusztusban ezért be is zárják a kávézót, ahol kisebb felújításokat végeznek, és csak a mozi üzemel – mondta a vezető. A Thealter idején van ugyan a forgalomban egy rövid felfutás, utána azonban szabadságra mennek az alkalmazottak – ezzel is csökkentik a kiadásokat. Jövőre teraszt nyitnának, ami megdobhatja annyira a forgalmat, hogy ne kelljen nyáron se bezárni a helyet.

Az egyetemi fénymásolók már becsukták a boltot, nagyjából augusztus 20-áig. Korcsik Rafael, az Irinyi épület, a TIK, a jogi és élelmiszeripari karok fénymásolóit üzemeltető Universitas-Szeged Kht. ügyvezető-helyettese elmondta: munkatársaik ilyenkor szabadságra mennek vagy más munkákra csoportosítják át őket. Ilyenkor végzik el a szükséges karbantartásokat, fejlesztéseket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vérvételre egy hetet kell várni Szegeden

Az országban példa nélkül álló módon a harmadára csökkentette az OEP a szegedi rendelőintézet… Tovább olvasom