Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Nyári ellenőrzés – fertőzésekkel

Szeged - Eddig közel félmillió forint bírságot szabott ki az állat-egészségügyi hatóság a nyári élelmiszer-biztonsági akcióban. Bár a helyzetet javulónak minősítik, június óta már történt szalmonella-, calici-, és vérhasfertőzés is Csongrád megyében.
Napsugárakció néven közös nyári ellenőrzés-sorozatot folytat június végétől augusztus végéig több szakhatóság. A fogyasztóvédelem, az ÁNTSZ, az állategyészségügy, a munkaügyi felügyelet és az APEH szakemberei főként a vendéglátóhelyeken, fesztiválokon, nagyobb rendezvényeken vizsgálódnak.

Az állat-egészségügyi hatóság kiemelten foglalkozik a fagylalt- és üdítőárusítással, illetve a könnyen romló élelmiszerek – hal, darált hús, előkészített, fűszerezett húsok – tárolásával – tudtuk meg Faragó Katalintól, a Csongrád Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság osztályvezetőjétől. Az osztályvezető a három hete zajló akció eddigi tapasztalatai alapján javulónak ítéli a Csongrád megyei élelmiszer-biztonsági helyzetet, bár továbbra is vannak gondok. Leggyakrabban lejárt szavatosságú termékek árusításával találkoztak az ellenőrök, és előfordult, hogy a különböző élelmiszerek elkülönített, szakosított tárolása sem volt megoldott. Kirívó szabálytalanságot csak egyszer tapasztaltak: egy elromlott hűtőben sok hűtést igénylő élelmiszert tároltak – ezeket elkobozták. Az ellenőrzések első két hetében összesen 460 ezer forint élelmiszer-biztonsági bírságot szabtak ki Csongrád megyében.

A szigorú ellenőrzések szükségességét indokolja az is, hogy június elejétől több élelmiszer-fertőzés is történt a megyében. Először a dorozsmai Vadliba étterem 30 vendége lett szalmonellás, kilencen kórházba is kerültek. Tavaly is történt itt szalmonellózis, akkor a grízes tészta fertőzött – most valószínűleg a milánói makaróni. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője elmondta: az éttermet júniusban egy hétre bezáratták, a betegek mára már felgyógyultak. Két hete calicifertőzést diagnosztizáltak az Alsó kikötő sori idősek otthonának 15 lakójánál, de a betegek pár nap alatt meggyógyultak. Másfél hónapja 125-ből 45 gondozott betegedett meg vérhasban a csongrádi elme szociális otthonban. Tízen ugyan jelenleg is karanténban vannak, de két hete már senkinek sincsenek tünetei – tette hozzá a főorvos.

Olvasóink írták

  • 1. almasándor 2008. július 19. 14:13
    „Jó hely ez a Vadliba, csak idén azt hitték, hogy nem lesz nagy dobra verve a dolog. Még ha a médiában nem szerepelt az eset annyira, de fél Dorozsma ezt beszéli. Én ezek után még cigiért sem megyek oda be.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halottaskocsi Szicíliából

Szeged - Eljárt az idő a szegedi önkormányzat temetőiben használt hagyományos akkumulátoros… Tovább olvasom