Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Nyári Jézuska látható a Csillag térnél

Szeged - Szeged közel 600 milliós éves köztéri villanyszámláját kétharmadával lehetne lefaragni, ha a hagyományos izzókat LED-fényekre cserélnék – állítja az a szegedi cégtulajdonos, akinek lámpáit tesztelik a Csillag térnél. Az önkormányzat a mérési eredmények láttán mérlegel.
Nem a városdekorációs cég tévesztette össze az évszakokat, hanem LED-es közvilágítást és díszfényeket tesztelnek december végéig a szegedi Csillag térnél. A Budapesti körút két oldalán öt-öt villanyoszlopon cserélték ki a hagyományosat LED-es lámpafejre. A kék-fehér hópehely mintát hagyományos égőkkel rajzolták ki, a fehér karácsonyi szalagdísz pedig ugyancsak LED-fénnyel kapcsol be sötétedés után.

Az egyenként 120–130 ezer forint értékű lámpafejeket egy szegedi világítástechnikai fejlesztő és forgalmazó cég kölcsönzi a városnak. Partnercégük hozta az ünnepi dekorációt, amely előtte a Monacói Forma–1-es futam útvonalát díszítette. A szegedi cégtulajdonos, Slíz László elmondta: a karácsonyi dekoráció a tizedét fogyasztja a hagyományos égősornak. A LED-es lámpafejek pedig – adataik szerint –a közvilágításban 70–75 százalék energiát takarítanak meg. Tapasztalataik azt mutatják, 15 éves élettartamuk van ezeknek a fényeknek, erejükből csak ezután vesztenek. Három év garanciát adnak a lámpákra, ennyi idő alatt meg is térül elég borsos áruk. Azt, hogy mennyibe kerülne Szegeden a lámpacsere, az üzletember adatok hiányában nem becsülte meg.

Az ünnepi szalag Monaco utcáit fényezte. Fotó: Frank Yvette
Az ünnepi szalag Monaco utcáit fényezte.
Fotó: Frank Yvette

Elmondta: Romániában például egy híd, Nyíregyházán és Veszprémben utcák, Pakson egy lakótelep, Dunaújvárosban a gumigyár külső-belső világításához használják a fényeiket. Szegeden eddig két tízemeletes, önkormányzati panelház lépcsőházát és a rendészeti szakközépiskolát „fényesítették" kívül és belül.

– Teszteljük az áramfogyasztást és a fényerőt. Ellenőrizzük, mekkora a különbség a hagyományos és a LED-világítás között, amiről a gyártóktól és forgalmazóktól kimutatásokat kaptunk. Az eredmények ismeretében lehet mérlegelni, hogyan fejlesztjük a közvilágítási hálózatot – tájékoztatott Molnár László. Az önkormányzat városüzemeltetési irodavezetője azt is elmondta: Szeged közvilágítása a nyári hónapokban 37–38 millió forintba kerül, míg a sötétebb téli időszakban 53–54 millióra rúg a havi „közvillanyszámla".

Olvasóink írták

 • 14. jozko 2010. július 13. 08:01
  „Kandelláber: keresés /persze csak úgy elméletben/: Palotás. Latour...”
 • 13. Fremen 2010. július 12. 23:59
  „Még mindig nem kaptam arra választ, hogy a Lázár Szvetozár nevű "főrendőrről" szóló cikkekhez ugyan miért tilos hozzászólni?

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/lazar_szvetozar_20_eve_uldozi_a_rosszfiukat_/2164721/

  Úgy megírnánk, hogy mennyire becsüljük, hogy a legalább 160 kilójával, hogy lohol a kisportolt "rosszfiúk" nyomába.:)))

  Kapaszkodjatok meg kedves fórumozók!

  A fenti cikk június 22-én látott napvilágot. Én másnap írtam néhány viselt dolgáról a cikkhez. Azóta ezeket törölték, sőt minden hozzászólást töröltek valamiért.:)))

  Nos, pénteken kaptam az infót, hogy tudják ám Lázárék, hogy ki vagyok. "Kinyomozták". Nyomozták annak ellenére, hogy a hozzászólásaim megírása után magánlevélben kerestem meg őt személyesen iwiw-en.

  Most töri a fejét, hogy tesz-e ellenem feljelentést. És biztassa mindenki, hogy tegyen! Minden róla szóló állításomat tucatnyi tanúval és dokumentummal tudom alátámasztani. :)))”
 • 12. K.T. 2010. július 12. 18:34
  „Valóban kevesebb a fogyasztásuk, de bárki aki egy kicsit is foglalkozott a kérdéssel, akár az otthona kapcsán is, az tudja, hogy a beruházási költségük nagyon magas, ami kimutatások szerint 10 év körül térül meg.
  Ettől függetlenül keresni kell a költségcsökkentés lehetőségét, de nem ilyen inkorrekt módon.

  "Tapasztalataik azt mutatják, 15 éves élettartamuk van ezeknek a fényeknek"
  Ez alapból nem lehet igaz.
  Nincsenek még 5 évesek sem azok a LED fényforrások, amik alkalmasak közvilágítás kiváltására, ergo nem lehet tapasztalatuk 15 évről.

  Ha jól gondolom, ez a cikk nem más mint a takarékos világítás ötletének eladása (kampány) újabb pénzlenyúlás előkészítése céljából.
  Mert ne legyen kétségünk afelől, hogy bárki is be fog majd számolni pár év múlva a megvalósult megtakarításokról.
  Vagy bárki olvasott kimutatást/tanulmányt arról, hogy pl. a panelprogram milyen konkrét/megvalósult haszonnal járt a felújításban résztvevő házak esetén? Ja hogy nem is hoz annyi megtakarítást mint amennyit ígértek. BOCS! Ezzel már nem szoktak foglalkozni. Az ígéretnél sosem szoktak messzebb menni. :(”
 • 11. koszone 2010. július 12. 12:01
  „hehe !

  Nem botka apuról van szó,bármilyen hihetetten,"akinek nem inge nem veszi magára",de azért ki bujt a szög a zsákból !

  Elmentél volna tarhonyát enni,legalább szoknád a börtön kosztot !”
 • 10. QM 2010. július 12. 11:13
  „Gondolom nem valami gagyi a LED tartó, mert a gagyi otthoni világítósort szétkapja az UV 1 nyár alatt... jó az ötlet”
 • 9. Nuts 2010. július 12. 11:09
  „Az eddigi összes hozzászólónak: qrvára látszik hogy mennyire értetek hozzá... Gondolom otthon sex közben is politizáltok...”
 • 8. hehe 2010. július 12. 10:38
  „6.hoz NEM A BOTKA DISZITETTE HANEM A TARJÁNI FIDESZES FICKÓ.AKI OSZTOTTA A TARHONYÁT A ZÁPORTONÁL.”
 • 7. koszone 2010. július 12. 09:57
  „6. hoz !

  És még a nap is süt !!!
  Majd a napot teszteljük utána !:)

  Amúgy rá van ám írva mennyi kw-fogyaszt stb,gondolom én laikus !
  Veszek gyertyákat a városházára,tesztelném őket decemberig,mert most úgy is szabin van mindenki !
  Havi 200-ból megoldom + a gyertyák,esetleg érdekelne valakit,ha igen 80-at adok belőle csak a hagyományok miatt !!!!!!!!!!!”
 • 6. antikos 2010. július 12. 09:36
  „Botka a házát díszítse ilyen giccses dolgokkal!!! Egyszerűen megáll az eszem. Minden kínai szart fel kell vásárolni közpénzen...
  Miért nem a napelemes fényforrásokkal foglalkoznak, hisz van belőle már a piacon. Ja, az nem haveri...”
 • 5. koszone 2010. július 12. 09:29
  „Na ilyen is csak itt van,gondolom a forgalomba hozásnál minden engedély kellett,szerintem még be is kellett kapcsolni:))))))))
  Teszteljük,ekkora ökörséget már megint,tán József városból való kína cucc és félünk hogy kigyullad !
  Valaki megint jól jár !!!!”
 • 4. zetor 2010. július 12. 08:34
  „Miért kell decemberig tesztelni??? Akkor jön meg a villanyszámla?”
 • 3. daveedbrown 2010. július 12. 08:17
  „a szalag szerintem jól néz ki, a másik az..... randa :/”
 • 2. szilléri 2010. július 12. 08:00
  „Ízléstelen, giccs !”
 • 1. jozko 2010. július 12. 07:13
  „A megtakarítást célzó kezdeményezés helyes . Azt csak a rossz nyelvek emlegetik, hogy indultak már komoly karrierek kandelláberekkel.....és nem folytatom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkánylesen a panelban

Beleharap a vasbetonba, levizeli a gyanús táplálékot, még a vécécsészébe is felmászik a patkány – mindezt Kiss Antaltól tudtuk meg. Tovább olvasom