Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Nyári szünet előtt utoljára üléseztek a képviselők Szegeden

Újabb 578 önkormányzati bérlakást vásárolhatnak meg az ott lakók – erről is döntött nyári szünet előtti utolsó ülésén a szegedi közgyűlés. Az egészségügyi integráció csak napirend előtt volt téma.
A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta tegnap a szegedi közgyűlés. A képviselők döntése szerint újabb 578 önkormányzati lakást vásárolhatnak meg a benne élők. Ezzel teljes egészében felszabadították az önkormányzati bérlakások piacát, azaz minden olyan ingatlan eladhatóvá vált, melynek értékesítését törvény nem tiltja. Az eladások ellenőrzésére háromfős lakásértékesítési bizottságot hoztak létre – tagjai Kohári Nándor, Gila Ferenc és Tóth József –, ezzel párhuzamosan csökkentették a tulajdonosi és lakásügyi bizottság létszámát tízről nyolc főre. Botka László garanciát vállalt arra, hogy ha a háromfős bizottság ellenzéki tagja nem tud jelen lenni az ülésen, és a Fidesz frakcióvezetője jelzi, hogy számára a két másik tag által hozott döntés elfogadhatatlan, akkor automatikusan felfüggeszti a döntés végrehajtását.

Kelekótya diáklány

A képviselők megszavazták a helyi tömegközlekedés pótdíjainak emelését, és az ellenőrök számának megduplázását. A tegnapi ülés leghosszabb vitája arról szólt, hogy jogos-e nyolcszáz forintra emelni az utólagos bérletbemutatási díjat. Balogi Dániel képviselő szerint nem, hiszen sok „nyugdíjas, kelekótya diáklány, munkába siető családapa" felejti otthon a bérletét. Szőke Péter is sokallta a büntetés mértékét, ezért Botka László megbízta, hogy a következő közgyűlésre dolgozzon ki egy módszert arra, hogyan állapítható meg, hogy ki az, aki otthon hagyta, és ki az, aki a lebukás után vásárolta a bérletet. Oláh János a polgármestertől arról érdeklődött: mikor utazott utoljára busszal, vagy villamossal. Botka így válaszolt: „utoljára önnel együtt".

A képviselők jóváhagyták Bátyai Edina kérését, mely szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok támogatását három évre előre biztosítsák, így az átkerült a garantált támogatású rendezvények közé. Elfogadták a jövő évre vonatkozó programtervet is, e szerint többek között a Marica grófnőt, a Szentivánéji álom című musicalt, az István a király című rockoperát láthatja majd a közönség.

Jóváhagyták a Kenderfonó tömb szabályozási tervét, és felülvizsgálták a városi sportigazgatóság és a Teke Club Kft. közötti bérleti szerződést. Utóbbival kapcsolatban Kohári Nándor képviselő közölte: korrupciógyanús a szerződéstervezet. Botka László úgy válaszolt: a szerződés pluszterheket ró a kft.-re.

A közgyűlés döntött a Bálint Sándor-emlékház létrehozásáról. Az emlékhelyet egy 19. században épült alsóvárosi napsugaras házból alakítják ki.

Zárt ülésen tárgyalták volna a képviselők az egészségügyi integrációt, ám az ismert szenátusi döntés miatt ez a téma lekerült a napirendről. Napirend előtt ezzel kapcsolatban Oláh János szólalt fel és megismételte eddigi érveit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőlugas az ásotthalmi Champs-Elysées-n

Egy körúton ritkán pöfög csotrogány, ketyeró, csettegő – ennyi néven nevezik a környéken az… Tovább olvasom