Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nyáriné Tajti Anna 1974 óta vezeti Üllést

A Szeged környéki falvakban 65 polgármesterjelöltet – közülük mindössze 10 nőt – vett nyilvántartásba a választási iroda. A községvezetői címért a legtöbben – hatan – Zsombón indulnak versenybe. Öttömös első emberének viszont nincs kihívója.
Az őszi önkormányzati választáson a Szeged környéki 23 faluban 65-an szállnak versenybe a polgármesteri címért. A jelenlegi faluvezetők közül – több évtizedes munka után – a baksi Balogh Lajosné és a zsombói Faragó M. Vilmos döntött úgy: nem folytatja tovább e munkát. Zsombón négyszázhetven lakosra jut egy jelölt. A jelenlegi polgármester nyugdíjba vonulásával minden eddiginél többen, hatan jelentkeznek a posztra: Gyuris Zsolt, Kardos Imre, Terjéki Tibor, Tokodi János, Vőneki József és Zsíros Pál. A zsombói polgármesterjelöltek közt akad jegyző, cégvezető, képviselő, alpolgármester. Szintén nagy vetélkedés várható Szatymazon, ahol a jelenlegi polgármesterrel, Gyömbér Lászlóval együtt öten – Fülöp Zoltán, Kónya Zoltán, Kormányos László és Mákos Istvánné – versenyeznek a posztért. A legtöbb jelöltet állító települések sorában a bronzérmen osztozik Pusztaszer, Ruzsa, Baks és Ópusztaszer a maga négy-négy aspiránsával.

Bordányban Balogh Ferenc korábbi kihívója, a Jobbikos ifj. Simon Zoltán visszalépett. A jelenlegi polgármester ellenfele a független színekben induló Tanács Gábor. A balástyai Ujvári Lászlónak is lesz riválisa a független Nagy-Huszein Tibor személyében.

Röszkén a korábban Pusztamérgest vezető Börcsök Antalt is a jelöltek között találjuk. A megye északi határán elhelyezkedő Csengelén pedig egy kecskeméti illetőségű jelölt, Agárdi Vidor mérkőzik meg a falut 1994 óta vezető Sánta Ferenccel.

Érdekesség, hogy Ópusztaszeren a jelenlegi ügyvivő polgármester nem indul a választáson, viszont a korábbi, Makra József igen. Az ő mandátuma idén január 10-én szűnt meg, mert a bíróság jelentős kárt okozó csalás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a falu akkori jegyzőjével együtt. (A bíróság ugyanakkor kimondta: nem saját hasznukra, hanem a község érdekében követtek el csalást, amikor 7 évvel ezelőtt a belvízkárokra kiutalt pénzből 9,5 millió forintot szabálytalanul használtak fel.)

Ismét megmérettetik magukat a volt Szeged járás legrégebben hivatalban lévő polgármesterei: az üllési Nyáriné Tajti Anna (1974 óta vezeti a falut), az újszentiváni Talpai János (1975), a ruzsai Papp János (1976), a bordányi Balogh Ferenc (1984 ) és a röszkei Magyari László (1985) is.

A 65 polgármesterjelölt közül tíz nő, ketten Üllésen, ketten Ruzsán szállnak versenybe, s egy-egy női jelölt versenyez Dócon, Forráskúton, Pusztamérgesen, Pusztaszeren, Röszkén és Szatymazon.
A polgármesterjelöltek zöme független, a Fidesz–KDNP és az MSZP színeiben egyaránt 3-3 aspiráns indul az október 1-jei önkormányzati választáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máig adtak haladékot a háziorvosok

Az Országos Mentőszolgálat ígérete szerint a hét végéig kifizetik a szegedi háziorvosok elmaradt… Tovább olvasom