Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nyáron a turistáké a kollégium

Nyáron tanulók helyett turisták népesítik be Szeged kollégiumait. Az intézmények a felújítási munkálatok mellett folyamatosan fogadják vendégeiket, akik kedvező áron nyaralhatnak, akár szállodai körülmények között is.
Aki túlságosan ridegnek találja a szállodák, panziók hangulatát, vagy a pénztárcáját kell kímélnie, szálláshelyéül Szeged diáktanyáit is választhatja. A Károlyi Mihály Kollégium például 3-4 szobás ágyakkal, közös tusolóval várja a turistákat, akiknek éjszakánként 800-1100 forintot kell fizetniük. Az intézménynek tavaly 7 millió forint bevétele származott az idegenforgalomból, jóllehet egyre kevesebb az ide látogató. – Míg a szállodák tele vannak, nálunk mérsékelt az érdeklődés – tudtuk meg Varga Ágnes igazgatótól.

– A Károlyi Mihály Kollégium nagyobb rendezvények, például a júniusi néptáncfesztivál idején növekszik meg csupán a kereslet. Évről évre kisebb kihasználtsággal dolgozunk, mert a kispénzűek már útnak sem indulnak – tudtuk meg Varga Ágnes igazgatótól. A belvárosban viszont más a helyzet.

– Nálunk nagy a forgalom, akár egyéni turisták is beszédülnek ide, mert megtetszik nekik a kolesz hangulata – mondta az Apáthy István és a Jancsó Miklós kollégium igazgatója, Révész Gábor. A karbantartási munkálatok – folyosók, lépcsőházak festése, zuhanyzók felújítása – mellett folyamatosan fogadják a vendégeket, ugyanis évi 4-5 millió forint jövedelmük származik ebből. Ez saját bevétel, tehát fejlesztésekre, például bútorok, számítógépek beszerzésére vagy rendezvények szervezésére lehet költeni. A 3-4 fős szobákért három- és ötezer forint között kell fizetni attól függően, hányan veszik ki. Ezért a pénzért a diáktanyai körülmények mellett számos helyen panzióban vagy szállodában szokásos viszonyokkal találkozhat a látogató.

– A Mórában nemrég újítottuk fel két, egyenként kétszobás lakásunkat. Mintha egy szállodában lenne az ember, csak sokkal kevesebbe kerül – magyarázta Erdélyi Ágnes, az intézmény vezetője. Szerinte a konkurenciaharc miatt a reálisnál olcsóbban lehet szálláshoz jutni a szegedi kollégiumokban, a Móra például 800 és 2500 forint között kínálja szobáit, melyek főleg rendezvények, mondjuk az alternatív színházak fesztiválja idején telnek meg. Vendégeik egytizede külföldi, sokan jönnek például Lengyelországból. Mintegy 4 millió forint jövedelmet jelent az idegenforgalom évente az intézménynek, amelyben nyáron összesen heten dolgoznak.

A Tourinform-irodák is ajánlják az ide érkező turistáknak, például külföldi diákoknak a kollégiumokat, mivel áruk kedvező, ráadásul a felújított épületek akár némelyik vendégháznál is jobb állapotban vannak.


Háromcsillagos Apáthy

Az Oktatási Minisztérium szeptembertől a szállodákhoz hasonlóan minőségi kategóriákba sorolná a kollégiumokat. Négy osztályt állapítanának meg aszerint, hányan laknak egy szobában, hány emberre jut egy vizesblokk, illetve hogy mikor újították fel az épületet. Révész Gábor szerint az infrastrukturális és működési tényezők, hagyományok is döntők lehetnek, ezek alapján például az Apáthy három csillagra számíthatna.


T.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal mennek tüntetni Budapestre

Nem zsarolni akart a nyomdaigazgató, hanem garanciát kapni: nem lesz több sztrájk. Némi huzavona… Tovább olvasom