Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nyáron is figyelni kell a gyerekekre

Szeged - A nyári szünidő beköszöntével kevesebb figyelem jut a fiatalokra, mint év közben. A rendőrség szerint ebben az időszakban – ha nem is kiugróan – gyakrabban követnek el kisebb bűncselekményeket, ráadásul ittas állapotban.
Nyáron szinte minden családnál lazul a gyerekeket övező figyelem, és kiesik az iskolában töltött 6–7 óra is. A fiatalok gyakrabban keverednek rossz társaságba, sőt ők maguk hozzák létre – figyelmeztetett Nagy Pál, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának ifjúságvédelmi főelőadója.

– Ötletelnek, hogy mivel üssék agyon az időt, és általában a rossz ötletek nyernek. Bár nincs erről statisztika, előfordulnak kisebb, garázda jellegű esetek, rongálások és alkalmi lopások. Szomorú tény, hogy többségüket alkohol hatása alatt követik el. A jogszabály szerint csak azt lehet megbüntetni, aki alkoholt ad el egy fiatalkorúnak, a fogyasztásért nem lehet felelősségre vonni a gyerekeket. Ráadásul egyre fiatalabbak nyúlnak szeszes ital után; manapság 13–14 éves ittas fiatalokkal is találkoznak kollégáink – mutatott rá. Az őrnagy tapasztalata szerint nyáron több gyerek próbálja ki a kábítószert is, mivel a felügyelet csökken, szórakozni viszont jobban elengedik a gyerekeket.

– Nagyon fontos a bizalom, de csak azt tanácsolhatom, hogy a szülői ellenőrzések ne maradjanak el. Ismerni kell a gyerek barátait. Inkább el kell viselni, hogy a kamaszok a szobában bömböltessék a zenét, mint hogy a gyerek órákra, esetleg napokra eltűnjön, ami szintén ennek az időszaknak a veszélye – tette hozzá.

Az őrnagy még valamire felhívta a figyelmet: a gyerekek nemcsak elkövetők lehetnek, hanem áldozatok is – ezt gyakran maguknak köszönhetik. – Általános jellemző a „miért pont velem történne meg?" gondolkodás. Sötét utcákon mennek haza, nyitott táskával közlekednek, és mobiltelefonjaikkal hencegnek, ami mind-mind „felhívás keringőre" – figyelmeztetett a főelőadó.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. június 30. 16:53
    „Nagy úr! Ez az áldozati báránykázást ki kellene egésziteni az esetleges elkövetők megbüntetési tételének a felsorolásával!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alsó-Tisza vidéken másodfokú a készültség

Másodfokúra csökkentették az árvízvédelmi készültséget szerda reggel az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egész területén. Tovább olvasom