Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Nyáron nem játszhatnak

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjai örömmel fellépnének a nyáron, de nemigen kapnak rá lehetőséget. A színészek úgy érzik, korábban több feladatuk akadt az évadon kívül is. Mivel tölti a vakációt? – négy népszerű művészt kérdeztünk.
Fekete Gizi. Fotó: DM/DV
Fekete Gizi. Fotó: DM/DV
– Nincs munkám erre a nyárra. Évad közben az ember a fizetéséért dolgozik, korábban nyaranta volt lehetőségünk némi pluszpénzt keresni. Számomra azonban ennél is fontosabb: nagyon szeretem a szabadtéri színpadok hangulatát. Sokáig kiváltságos helyzetben voltam, mert dolgozhattam a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióiban. A Dóm téren legutóbb a My Fair Ladyben léptem fel. Az utóbbi években ezek a munkák elmaradtak. Emiatt az egész társulat kicsit el van keseredve, hiszen minden városban, ahol van szabadtéri, azokra a színészekre is építenek, akik ott játszanak. Természetes, hogy a főszerepekre sztárokat hívnak, de kisebb feladatokra vagy Újszegedre – ahol Hegedűs D. Gézáékkal a Jávor Pálról szóló Kék-lila nyárban játszottam legutóbb – bennünket is felkérhetnének – mondja Fekete Gizi. A szegedi társulat népszerű színművészére a következő évadban nagy szerepek várnak. – Az öreg hölgy látogatásában Claire Zachanassiant alakítom. Utána Király Leventével Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabját mutatjuk be. Mindkettő szép feladat. Már a nyáron elkezdem nézegetni ezeket a szerepeket, különösen a Dürrenmatt-drámát, amely régóta izgat, szerepálmom volt. A fiam, Máté hegedűművész, nyaranta tengerjáró hajókon szokott muzsikálni, ha összejön, szeretném meglátogatni. Imádom a tengerpartot, mindegy, melyikre mehetek, csak napsütés legyen.

Pataki Ferenc. Fotó: DM/DV
Pataki Ferenc. Fotó: DM/DV
– Apró-cseprő munkáim mindig akadnak, egész évben dolgozom a Rádió 88-ban is. A tervek szerint júliusban forgatunk majd egy tévéfilmet – árulja el Pataki Ferenc színművész, aki a Karnyónéval kezdi a következő évadot. – Lipptopp szerepét játszom majd benne, utána egy másik érdekes és nagy feladat vár: Jagót alakítom az Othellóban. Az évadot Feydeau komédiájával, A hülyéjével zárom. Régebben nyáron igyekeztem előre felkészülni mindenből, de mára rájöttem, ez nem előny, inkább hátrány. Kialakul egy kép a szerepről, amely tudat alatt elkezd dolgozni bennem, de nem biztos, hogy egyezik majd a kép a rendező koncepciójával. Ezért az utóbbi időben hagyom, hogy a próbák alatt dőljön el minden. Szeretnénk a gyerekekkel elmenni a Balatonra, és ahogy minden nyáron, a szüleimhez is Debrecenbe.

Borsos Beáta. Fotó: DM/DV
Borsos Beáta. Fotó: DM/DV
– Járok sportolni, főleg futni. Készülök a színházak olimpiai vetélkedőjére, a kecskeméti OlimpiART-ra, ahol 5000 méteres futásban indulok. Napi 10-12 kilométert teljesítek edzésképpen, és a félmaratont is lefutottuk már ügyelő kollégámmal, Kürtös Petrával. Végső célunk a maraton. A futás mentálisan rendbe tesz, kondit ad, sokat segít abban, hogy az ember átvészelje a nehéz időszakokat – hangsúlyozza Borsos Beáta, aki sajnálja, hogy a szabadtérire idén már statisztálni sem kellenek. – Pedig a kis feladattal járó kis pénz is mindig nagyon jól jött. Kellene a munka, mert ahhoz még fiatalnak érzem magam, hogy nyaranta nyugdíjas tempót vegyek fel. Mostanában nincsenek olyan nagy szerepeim, amelyekre érdemes lenne előre készülni. TÁMOP-os pályázattal informatikai tanfolyamra jelentkeztem, mert a számítástechnikai ismeretek eddig kimaradtak az életemből. Nyaralás helyett Zalaegerszegre megyek majd a szüleimet meglátogatni. Készülünk Bánvölgyi Tamással az egyetemi gólyatáboros roadshow-kra: a színházat népszerűsítjük országszerte.

Gömöri Krisztián. Fotó: DM/DV
Gömöri Krisztián. Fotó: DM/DV
– Ez az első olyan év, hogy nincs semmilyen nyári színpadi munkám. Nem értjük, miért mellőznek bennünket teljesen a szabadtériről. A korábbi években a várban és a városháza udvarán is voltak fellépéseink, már ezek sincsenek – panaszolja Gömöri Krisztián. – Mostanra az évad közben történt vádliizom-szakadásom is nagyjából rendbe jött, ezért készülök asztaliteniszben a kecskeméti OlimpiART-ra. Valamikor versenyszerűen űztem ez a sportot, megyei I. osztályban máig játszom időnként. Kislányunkkal utána szeretnénk elmenni a Balatonra egy hétre az egyik barátunk nyaralójába. Kistelekre is hívtak színjátszótáborba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleki-érdemérem a népszínházért

Algyő - Teleki Pál Érdeméremmel tüntette ki Kátó Sándor színművészt és Bene Zoltán írót a… Tovább olvasom