Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Nyelv, jogosítvány, utazás

A szegedi Radnóti gimnázium Arany János tehetséggondozó osztálya érettségizett a legjobban a hasonló képzésben résztvevők közül az országban. Közülük majdnem mindenkit felvettek felsőfokú intézménybe. A hátrányos helyzetű gyerekekkel nemcsak az iskolában, hanem az Ortutay-kollégiumban is kiemelten foglalkoznak.
A Radnóti gimnázium Arany János-osztálya. Fotó: Frank Yvette
Öt évvel ezelőtt indult az Oktatási Minisztérium Arany János tehetséggondozó programja az ország tizenhárom középiskolájában. A megyében a szegedi Radnóti Miklós gimnázium vállalta a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok felzárkóztatását. Tóth Erika az ezredfordulón tanárai segítségével az elsők között küldte el a pályázatát Deszkről. Az öt évfolyam elvégzése után szeptembertől már a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karán gazdasági informatikus szakon tanul.

– Az iskolában és a kollégiumban éjjel-nappal együtt voltunk, remek közösség alakult ki az évek alatt. Olyan lehetőséget kaptunk a program jóvoltából, amit nem érhettünk volna el saját erőből. Nagyon hasznos volt, hogy a nevelő-oktató munka a koleszban is folytatódott Darvas Anna csoportvezetővel – magyarázza az egyetemista lány, aki három év alatt angolból és spanyolból középfokú nyelvvizsgát tett, nemzetközi szintű ECDL számítógépes bizonyítványt kapott, megszerezte az autóvezetői jogosítványt, és eljutott Londonba is. Mindezt a program finanszírozta, hiszen a kormány kétszeres normatívát biztosít az iskoláknak, és a lakhely szerinti önkormányzat havonta ötezer forintos ösztöndíjat is adhat a diákoknak.

Az idén huszonhárom középiskola indíthatott tehetséggondozó osztályt. A Radnóti továbbra is vállalta a kiemelkedő képességű, de hátrányos körülmények között nevelkedő gyerekek felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészítését. A domaszéki Kádár Német Richárd bátyját követve – aki szintén sikeresen felvételizett – most kezdte a kilencediket. Számára már nem ismeretlen, hogy az előkészítő évfolyamban a hét nyelvórán kívül van önismereti, tanulás-módszertani és kommunikációs foglalkozás is. A már tizenegyedikes szegedi Drubina Orsolya azt mondja: mindezeknek az óráknak köszönheti, hogy sikerült beilleszkednie a kollégiumi közösségbe, és most már a tanulással sincs gondja.

Az idén végzettek osztályfőnöke, Szöllősy László tapasztalata szerint a tehetséggondozó osztályokba járók három év alatt érik utol a többi évfolyamon tanulókat. Mindig próbálnak újdonsággal előállni: az idén az előkészítősöknek az iskola „görög évet" hirdetett: – A magas óraszámban, kiscsoportokban tanult idegen nyelv és informatika mellett a gyerekek megismerkedhetnek az ókori Hellász történelmi, mitológiai, irodalmi, művészettörténeti és természettudományos vonatkozásaival is.

Az év zárásaként a tanulók a program által finanszírozott görögországi tanulmányúton vehetnek részt – mondja a programfelelős tanár. A felsőbb évfolyamokban a diákok ismereteiket speciális programokon – belföldi és külföldi utak, színház- és múzeumlátogatások, nyelvi táborok – gazdagíthatják.
Az első végzős osztályból többek között jogász, közgazdász, programozó matematikus, biológus, külkereskedelmi és tanár szakra is bejutottak.


A legjobban érettségiztek

A tehetséggondozó osztályok közül a szegedi radnótisok érettségiztek a legjobban: átlaguk 4,63 volt. Emellett az osztály 95 százalékát felvették felsőfokú intézménybe. Ebben a kategóriában a második helyre kerültek. Felsőfokú nyelvvizsgát egy tanuló szerzett, két középfokúval hatan, míg egy középszintűvel tizenöten végeztek. Az ECDL-bizonyítványt és a jogosítványt mindenki megszerezte.


Cs. Gát László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZKT: földön és égen

Felmondják a szegedi repülőtér üzemeltetőjével kötött szerződést, és a Dózsa Gábor vezette SZKT-t… Tovább olvasom