Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyert az ügyvéd áldozata

Hajléktalanként él az a rokkantnyugdíjas férfi, akitől szegedi ügyvédje pénzt csalt ki. A bizonyítékok és a bíróság ítélete az ügyvéd ellen szólnak, ám ő tagad, áldozata pedig hónapok óta hiába vár az örökségből származó pénzére.
Szabó János 1,3 millió forintot örökölt, a pénzt ügyvédi letétbe helyezte Fotó: Gyenes Kálmán
– Átvertek! Itt állok kifosztva, megtűrt hajléktalanként. Havi 37 ezer forint rokkantnyugdíjból máról holnapra élek. Hiába döntött javamra a bíróság, nem kaptam vissza a pénzemet – mondja Szabó János. Az 50 éves, Ópusztaszeren meghúzódó férfi bírósági ítéletet, különböző beadványokat, valamint számlákat húz elő egy kopottas dossziéból.

– Ezek mind bizonyítják, hogy igazam van! – mutatja. Nem kell noszogatni, hogy elmesélje történetét. Kiderül, Nagyfán raboskodott, amikor édesanyja négy éve meghalt. Egymillió 334 ezer forintot örökölt, a pénzt ügyvédi letétbe helyezte, egyúttal megbízta az őt már más ügyben is képviselő szegedi ügyvédet, V. P.-t, hogy járjon el hagyatéki ügyében is. Az ügyvéd néhány hónappal később azt tanácsolta Szabónak, hogy évi 4 százalékos kamatra adjon kölcsön egymillió forintot egy ismerősének, a vele korábban bizalmas viszonyban lévő T. E.-nek, aki Kisteleken ingatlant akar vásárolni. A férfi ebbe belement, a szerződést megkötötték. A kölcsön fedezetéül a nő ügyvédi közvetítéssel felkínált egy Honda Prelude-öt, ami akkor már nem az övé, hanem V. P.-é volt.

Szabó János a szerződés lejárta után nem kapta meg az egymillió forintot és a kamatokat. Hiába kereste ügyvédjét, V. P. nem állt vele szóba. Szabó egy idő után megunta, hogy az ügyvéd nem hajlandó tárgyalni, ezért a Csongrád Megyei Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatalához fordult és feljelentést tett. A nyomozás, a vádirat, majd a Szegedi Városi Bíróság is Szabó Jánosnak adott igazat. Az is kiderült, az ügyvéd azt mondta T. E.-nek, hogy a pénzt nem kell visszaadnia.

Tagadás és kamarai eljárás

V. P. azt mondta, semmi nem igaz a Szabó János által elmondottakból. Amikor emlékeztettük, hogy a bíróság első fokon bizonyítottnak látta és elítélte azt válaszolta: a bíróság törvénysértést követett el, ami majd kiderül. A Szegedi Ügyvédi Kamara is eljárást indított az ügyben, ám a vizsgálatot a büntetőeljárás befejezéséig felfüggesztettük – tájékoztatta lapunkat Végvári Gusztáv, a Szegedi Ügyvédi Kamara titkára. 
A Szegedi Városi Bíróság bűnösnek mondta ki V. P.-t „haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés bűntettében, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében, ezért a bíróság három évi tartamban az ügyvédi foglalkozástól eltiltásra ítéli" – olvasható az első fokú ítéletben.

A korábban már kétszer is elítélt V. P. nem ismerte el, sőt végig tagadta bűnösségét. Hiába vallott ellene a másodrendű vádlott T. E. és mások is, hiába szólt ellene számos bizonyíték, a tárgyaláson azzal védekezett, hogy ő nem követett el bűncselekményt, csak ügyvédi műhibát vétett.

– V. P. nemcsak egymillió forinttal és annak kamataival tartozik, hanem sokkal többel. Ezt is bizonyítani tudom. Másfél éve hajléktalan vagyok, ha megkapnám a pénzem, vehetnék egy kis házat vagy lakást, nem kellene nyomorultul az utcán élnem. Hál' istennek Ópusztaszeren megtűrnek – mondja Szabó János, aki azzal köszönt el tőlünk, hogy az ügyvéd ellen elrendelték a végrehajtást, de ő attól függetlenül újabb beadvánnyal fordult ezúttal a rendőrséghez.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyoma veszett a svéd-magyarnak

Közel hatvanmillió forintot ítélt meg a bíróság a Szegedi Közlekedési Társaságnak az Arany János… Tovább olvasom