Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Nyertes szegedi kutatók

Szeged - Először nyertek magyar kutatók élettudományokban a European Research Council (ERC) pályázatán – a 2 szegedi tudós összesen 4,72 millió eurós támogatással 5 évig dolgozhat. A szegedi matematikusok az eddigi sikersort folytatva most senior és junior kategóriában is arattak.
Érett, eddig is komoly eredményekkel szolgáló tudósok, vagyis a seniorok és a legtehetségesebb fiatal kutatók, azaz a juniorok pályázhatnak a European Research Council (ERC) pénzkeretére. Az uniós támogatás célja, hogy Európa legkiválóbb kutatóit a kontinensen tartsa, illetve a világ reményteljes tehetségeit ide vonzza – tudtuk meg Tamás Gábortól. A Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének 42 éves professzora életkora miatt a junior kategóriára is pályázhatott volna, ám a Nobel-díjasokat is maguk között tudó seniorok körében nyert 2,4 millió eurós támogatást. Az irányításával dolgozó kutatócsoport 4 tagja április 1-jétől 5 éven át vizsgálja az idegsejtek működését – új mechanizmusokat szeretnének felfedezni. Alapkutatásuk eredményének szerepe lehet abban, hogy megértsük például azt, honnan „tudja" az emberi szervezet, hogy az agy mely területére milyen tápanyagellátás érkezzen.

– Az élettudományok területén mindeddig nem volt sikeres magyar pályázat senior szinten. Én 2010-ben biotechnológiai kategóriában nyertem el 2,32 millió eurót, amely a téma eredetisége, érdekessége és fontossága miatt lett az egyike az öt támogatott programnak – mondja Kondorosi Éva, akit 2010-ben a Magyar Tudományos Akadémia és az USA Nemzeti Tudományos Akadémiája is tagjai közé választott.

A szegedi BAY-GEN 2007-ben magyar–francia kormányközi egyezmény alapján kezdte meg működését. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi BAY-GEN 2007-ben magyar–francia kormányközi egyezmény alapján kezdte meg működését.
Fotó: Schmidt Andrea

Kutatócsoportja több száz kis növényi fehérje biológiai aktivitását vizsgálja, amelyek közül sok hatékony mikrobaölő, és képes még azokat a patogén baktériumokat és gombákat is elpusztítani, amelyekre a jelenleg rendelkezésre álló antibiotikumok már nem hatnak. Ilyen új típusú antibiotikumokra világszerte egyre sürgetőbb az igény mind a humán és állatgyógyászatban, mind a növényvédelemben. Ez a kutatómunka a Kondorosi Éva által elnyert NKTH Teller pályázattal indult 2007-en a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány keretében, az általa létrehozott és irányított Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézetben. Az ERC-támogatás 2011 májusától lenne felhasználható, de ennek feltétele a szilárd intézményi háttér. A közalapítványokat érintő kormánydöntés miatti átalakulás körül azonban sok a bizonytalanság. Ha nem születik sürgősen megoldás az intézeti háttérre, a pályázat akár el is veszhet...

Matematikusok az élen

Uniós csatlakozásunk óta eddig három körben jelentkezhettek a hazai kutatók az ERC pályázati felhívására. Már az első alkalommal taroltak a matematikusok – többek között az egykor szegedi kötődésű Lovász László akadémikus nyert támogatást. Most az SZTE két matematikusa nyert: senior kategóriában Totik Vilmos, az SZTE Halmazelméleti és Matematikai Logisztikai Tanszékének professzora kapott 400 ezer eurót, hogy a matematikai analízisen belüli 3, egymással összefüggő témáját kutathassa. A juniorok között pedig Röst Gergely, az Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék adjunktusa nyert 800 ezer eurót, így folytathatja kedves témáját, a differenciálegyenletek járványtani alkalmazási lehetőségeinek feltárását.

Olvasóink írták

 • 3. SP 2011. február 05. 08:40
  „A hír jó. :)”
 • 2. bambinaXX 2011. február 05. 01:56
  „1! De a hír jó és a kutatási területek érdekesek!”
 • 1. SP 2011. február 04. 14:49
  „Fotó: Schmidt Andrea
  Torzulnak a női arcok,
  torzul a tér, homályos a horizont. Tele gyomorral így ebéd után nem érdemes megnézni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díj az orvosokért

Szeged - Február 7-én zárul az év orvosa pályázat. Tovább olvasom