Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Nyilas Misi kétkezi munkával keresi kenyerét

A Nefelejcs együttes szintetizátorosa, Csányi Attila tizennégy éve a Szegedi Nemzeti Színházban színészkedett: ötödik osztályos korában a Légy jó mindhalálig című darab főszerepét játszotta. Szeged egykori Nyilas Misije ma kétkezi munkával keresi kenyerét, és lakodalmas zenészként a Délmagyarország fesztiválján a Nefelejcs együttes tagjaként a közönségszavazatok juttatták a döntőbe.
Lapunk lakodalmas fesztiválján, a szegedi elődöntőben Pálinkó Lujza táncművész, a zsűri elnöke külön kiemelte, hogy Csányi Attila, a kéttagú Nefelejcs együttes szintetizátorosa milyen jól mozog a színpadon. Kiderült, színészi képességeire már gyermekkorában felfigyeltek. Ötödik osztályos volt, amikor a Szegedi Nemzeti Színház műsorára tűzte a Légy jó mindhalálig című zenés darabot. Mint az lenni szokott, gyermekszereplőket kerestek.

– A toborzóra legalább ötszázan jelentkeztünk – emlékszik vissza a balástyai fiatalember, akit édesanyja vitt el a meghallgatásra. Énekelnie, szavalnia kellett, és egy poénos sztorit eljátszani a beszélgetés után. Ez olyan jól sikerült, hogy behívták a második meghallgatásra is, amelyen már csak húszan vehettek részt. Két gyerekre osztották ki a főszerepet: Nyilas Misi egyik megtestesítője Csányi Attila lett.

– Olyan sok előadásunk volt, hogy a főbb szerepeket két szereposztásban játszottuk. Volt olyan hónap, amikor huszonöt előadásunk volt. Két év alatt legalább háromszázszor játszottam el Nyilas Misi szerepét – emlékezik a huszonhat éves férfi, aki többek között együtt játszott a nemzet színészével, Király Leventével, valamint Rácz Tiborral és Somló Gáborral. A színház annyi elfoglaltságot jelentett, hogy a dóci iskolában csak magántanulóként tudta folytatni a tanulmányait. Az addig ötös tanuló hármasra-négyesre vizsgázgatott. Attila hozzáteszi azt is: nemcsak a színházban dolgozott, hanem Rácz Tibor színjátszó körében is tanult és játszott.

Népszerűség

Csányi Attila fotója több mint egy évig volt látható a szegedi Kárász utcán. Arcképével hirdették a színházi előadást. A fiatalembert azt mondta: akkor sem vonzotta az effajta népszerűség. Annak viszont örült, hogy a közönségtől a legtöbb szavazatot kapta a Nefelejcs együttes a szegedi lakodalmas elődöntőben, és így az április 20-i fináléban is szerepelhetnek.

– Ahogy emlékszem, 1100 forint körül kaptam előadásonként. Szerettem a szerepemet, de azzal is gyorsan szembesültem, hogy milyen a színészi élet. Rájöttem, nem az én műfajom. A pályaválasztás előtt elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy a sok esti és hétvégi elfoglaltság nem biztos, hogy jót tesz egy nyugodt családi életnek – magyarázza a még nőtlen fiatalember, aki autószerelőnek jelentkezett. Csak egy évet tudott elvégezni, mert 14–15 éves korában ha mélyben, illetve magasban dolgozott, szédült. Kiderült, hirtelen növekedése miatt volt mindez. Szerencsére azóta már nincs ilyen problémája, B és C kategóriás jogosítványt szerzett. Több évig a tanyájuk melletti földeken édesanyjának segített a zöldségtermesztésben, úgymond őstermelő volt. Néhány éve váltott, és egyéni vállalkozó lett az egykori Nyilas Misiből.

Ház- és kertépítéshez kapcsolódó munkákat vállal, és embereivel az árokásástól a festésig mindent megcsinál.
– Ez sem nyugodt élet, de nem bántam meg, hogy nem lett belőlem színész. Igazság szerint a fellépéseim megvannak, csak más műfajban. Horváth István szaxofonossal jól kiegészítjük egymást, és már két éve folyamatosan együtt zenélünk. Szerencsénkre bőven van fellépés. Ennél több szereplésre nem is vágyom – jelenti ki a nefelejcs együttes Nyilas Misije.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elnök embere már felmérte a körzeti rádiót

Információink szerint a Magyar Rádió árulja a szegedi körzeti stúdiójának épületét, ami a szakértők… Tovább olvasom