Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nyílt közösség – nyílt forrású szoftver Szegeden

Szeged - Több, mint 40 ország mintegy 500 képviselője jött össze augusztus utolsó hetén, hogy egy nyílt forrású szoftvert és a nyílt közösséget ünnepeljék Szegeden a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Ez a szoftver a Drupal, egy ingyenes és nyílt forráskódú – bárki hozzáférhet a forráskódhoz és továbbfejlesztheti - webes tartalomkezelő és fejlesztő rendszer, mely segítsével blogot, hírpotált, céges weboldalt, webáruházat vagy közösségi portálokat lehet készíteni. A poén ebben az, hogy bár ingyenesen letölthető, mégis felhasználható üzleti célokra. A rendszert legalább kilencszázan fejlesztik, kétezernél több kiegészítő modul készült hozzá.

Az egyik programozó szerint az iWiW-hez hasonló közösségi portált 3 hónap helyett cirka 2 hét alatt lehetne felépíteni a rendszerrel. Ezzel a módszerrel a világon óránként négy weboldal születik. Ilyen honlapja van a Greenpeace-nek, az Amnesty International-nek, a NATO-nak, valamint a Sony Music kiadónak, ezért Britney Spears-nek és Justin Timberlake-nek is.

Csoportkép a DrupalCon 2008 résztvevőiről. Fotó: Delmagyar.hu
Csoportkép a DrupalCon 2008 résztvevőiről.
Fotó: Szügyi Tamás

A Drupal mintegy negyven nyelven elérhető, így magyarul is, de a szegedi konferencia angolul zajlott. Hojtsy Gábor és Kristof Van Tomme szervezők elmondták, hogy a találkozót egyrészt a TIK, másrészt a város hangulata miatt rendezték Szegeden. Itt volt a 29 éves belga Dries Buytaert, a Drupal megalkotója, aki közölte: a Drupal legfőbb célja az, hogy a felhasználók gyorsan és könnyen összeállíthassanak színes és interkatív weboldalakat.

Dries Buytaert, a rendszer (és a közösség) megalkotója
Dries Buytaert, a rendszer (és a közösség) megalkotója.
Fotó: Chrys Rynearson

Az éves találkozó kiegészítő rendezvényei voltak: szakmai kiállítások, állásbörze, borkóstoló.

A konferencia minden anyaga és felvétele szabadon letölthető ezen az oldalon.

Olvasóink írták

 • 7. gyu 2008. szeptember 06. 14:34
  „TeeCee:

  Csúsztatások, hülyeségek:
  - Nem a szabadszoftvereket jöttek ünepelni. Szabad szoftver ünneplésre ott a szabadszoftver világnap (Software Freedom Day) Magyarországon is meg szoktuk tartani, és ráadásul itt Szegeden került megrendezésre minden évben.
  - A Drupal egy szabadszoftver. Ami kérdés kinn volt: "Használsz-e ingyenes szoftvereket?" szerintem bicsaknyitogató! Olvasd el pl. http://www.debian.org/intro/free hogy mi a szabad, a nyílt (-forráskódú), és az ingyenes... Nagyon nagy filozófiai különbségek vannak.
  - Továbbá nem "ünneplés" volt a cél, hanem egy konkrét szoftver fejlesztőinek, és felhasználóinak szervezett konferencia. Kemény belépődijjal, stb. Nyilván aki evvel foglalkozik, annak megéri, mert kapcsolati tőkévé konvertálhatja, olyan ismeretségeket köthet, amiket on-line nehéz lenne. Pl. ha aktív felhasználó, lehet hogy személyesen összefut egy olyan fejlesztővel, akinek előszóban jobban el tudja mondani mi a problémája, mint on-line. Nyilván aki régóta netezik, és szinte a vérében van a szabad-szoftveres érában való kommunikáció, azoknál ez nem nagyon oszt-szoroz.
  Ha jól emlékszem az utolsó nap pl. a fejlesztők "elvonultak" külön, egy területre, táblán vezették a gondolataikat, meg közben on-line, irc-n kommunikáltak... Szóval nincs fehér-és fekete ezen a téren sem. De a lényeg: LEHETŐSÉG személyes találkozásra.
  - Az meg nem egy "poén", hogy ha letölt az ember egy szabadszoftvert, akkor "üzleti célra" is használhatja! Lásd a fenti linket! Az egyik legalapvetőbb szabadságjog, hogy bármilyen célra használhassa az ember. Csak akkor fogják szabadszoftvernek tekinteni (meg persze ha telejsíti a többi kitételt is)
  - Az iwiw-es mondás is egy marhaság. Ott nem a portál a nehezítés benne, hanem a mögötte levő adatbáis, amiben többmillió egyéni rekord, rengeteg attributumokkal, összetett keresési lehetőségekkel, kapcsolatok kezelésével, stb. Egy iwiw jellegű site-on
  a megjelenítő réteg a munka töredéke a mögötte levő adatbázis megalkotásához, optimalizálásához, és a hozzáférés optimializálásához képest.
  - Az meg, hogy a Nato-nak, meg a Sony-nak, sőtt Brittneyenk is, meg a csuda tudja még kiknek van drupal-alapú weboldaluk... az az egész cikket egy Blikk-es színvonalra csökkenti.”
 • 6. TeeCee 2008. szeptember 05. 16:48
  „gyu: Mi a csúsztatás és melyik a nettó hülyeség?”
 • 5. gyu 2008. szeptember 04. 16:14
  „joy: miért lennék az?”
 • 4. atomboy 2008. szeptember 04. 15:53
  „joy, a Drupal webes tartalomkezelo oldal. Webszerverre rakjak fel, es otthoni geprol is kezelheto. Ilyen pl a http://criticalmass.hu ill. http://criticalmass.szeged.hu is. Magyarul itt van: http://drupal.hu/ , bar nekem jobb volt az angol howto.”
 • 3. joy 2008. szeptember 03. 22:31
  „[2]gyu
  Te gya^2 vagy?”
 • 2. gyu 2008. szeptember 03. 18:57
  „Ennyi csúsztatást és nettó baromságot írni egy cikkbe... Gratulálok! Már a szavazás kérdése bicskanyitogató a cikk - szerző által gondolt- témájának fényében.”
 • 1. joy 2008. szeptember 03. 17:28
  „Kérdés.
  Van egy regisztrált Win-Office 2003-asom, és egy Vistám.
  Érdemes foglalkoznom a Drupal-lal?
  Az MS VBA-t rendszeresen kell használnom.
  Felhasználói programokban mit nyújt a Drupal?
  Magyar nyelvű tájékoztató oldala van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három évet sem bírt ki az ítélőtábla épülete

Szeged - Ragaszkodott hozzá a Szegedi Ítélőtábla, hogy a három éve átadott Sóhordó utcai székházán… Tovább olvasom