Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyilvánosak lesznek a szerződések

Szeged - Követik a vásárhelyi példát a megyei városok önkormányzatai, azaz a törvénynek megfelelően nyilvánosságra hozzák a legalább 5 millió forint értékű vállalkozói szerződéseket. A megye és Szeged már közzétette a dokumentumokat.
A napokban szólította fel a megyei önkormányzat, illetve Csongrád megye valamennyi településének vezetőjét Hegedűs Zoltán, a vásárhelyi közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke, hogy Vásárhelyhez hasonlóan tegyék nyilvánossá és hozzáférhetővé az önkormányzatok által kötött, folyamatban lévő vállalkozói szerződéseket. Lázár János polgármester ezzel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott: ez az első lépése a korrupció felszámolásának.

Nem a felhívásnak, hanem a közzétételt elrendelő, úgynevezett üvegzsebtörvénynek megfelelően tette meg ezt a lépést a megyei önkormányzat, amely a www.csongrad-megye.hu honlap közérdekű adatok almenüjében hozta nyilvánosságra az ötmillió forint értékű vagy annál nagyobb összegre kötött szerződéseket. Itt olvashatók a szervezeti, személyzeti, valamint a gazdálkodási és a tevékenységre vonatkozó adatok is.

Szegeden tavaly decemberben külön jegyzői és polgármesteri szabályzatot hoztak a közérdekű adatok megismerési rendjével kapcsolatban. Mózes Ervin jegyző felhívta a figyelmünket, hogy a város hivatalos, www.szegedvaros.hu honlapján ez a szabályzat és a szerződések is olvashatók.

Mórahalom továbblép

Mórahalom nemcsak vállalkozói szerződéseit teszi közzé a város honlapján, de külön adatlapon szerepelteti majd az összes, fejlesztéssel kapcsolatos adatot, azaz kivel, mennyiért és milyen műszaki tartalmú szerződéseket kötött a város – tudtuk meg Nógrádi Zoltán polgármestertől.

Sándorfalván most folynak az előkészületek, a szerződéseket a törvényben meghatározott határidőig, azaz június 30-áig felteszik a település honlapjára – tudtuk meg Kovács Beáta jegyzőtől. Kistelek polgármestere, Nagy Sándor pedig már most sem látja akadályát annak, hogy az önkormányzat által kötött vállalkozói szerződésekbe bárki belepillantson. Szentesen, Csongrádon most dolgoznak a szerződések közzétételén. Évek óta olvashatók a makói önkormányzat által kötött, nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó vállalkozói szerződések adatai a www.mako.hu/uvegzseb oldalon – tudtuk meg Bánfi Margittól. Makó jegyzője hozzátette, az adatok a vonatkozó államháztartási törvénynek megfelelően kerültek fel, s frissülnek folyamatosan. Arra még nem gondoltak, hogy a szerződések teljes szövegét is közzétegyék.

Zsótér István, Mindszent polgármestere szerint viszont csak abban az esetben nyilvánosak a Tisza-parti kisváros szerződései, ha azokról a helyi képviselő-testület nyílt ülésen döntött. – Ezeket most is bárki megtekintheti a városházán – mondta. – Ám nem jellemző nálunk, hogy helybeliek azért ülnének be a hivatalba, hogy ezeket olvasgassák. Inkább az újságból vagy a testületi ülés tévéközvetítését nézve tájékozódnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem divat a hónaljkutya

Szeged - Borotva, gyanta, lézer. Mindenkinek megvan a saját módszere, ami bevált, és amire esküszik. A szőrtelenítés esztétikai és higiéniai szempontból is ajánlott. Tovább olvasom