Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Nyolc gyerekkel újrakezdték Turcsikék

Telket kapott az önkormányzattól a ruzsai Turcsik család, amelynek márciusban leégett a háza. A nyolcgyerekes család egyelőre a félig felújított épületben él, az újrakezdést az adományok és a szomszédok segítsége könnyítette.
A nyolc gyermeket megviselte a tűz, de már vidámabbak Fotó: Schmidt Andrea
Hamarosan megkezdődhet annak a családi háznak az építése, amely a ruzsai Turcsikék új otthona lesz. Lapunkban megírtuk: márciusban a kályhából kipattanó szikrától lángra kapott a nyolcgyermekes család háza. A szülők szerencsére otthon voltak, így – az ablakon keresztül – ki tudták menteni a gyerekeiket. A ház nem égett porig. Azóta folyamatosan a helyreállításon dolgozik a családfő, Turcsik Dániel és szomszédai, barátai. A szoba, ahol a tűz keletkezett, azonban még most is fekete falakkal, elszenesedett gerendákkal és folyamatosan füstszagot árasztva emlékeztet a tragédiára.

Már a tűzeset után nyilvánvaló volt, hogy jobb lenne a házat lebontani és újat építeni helyette. A szerényen élő családnak azonban erre nem volt lehetősége. Az önkormányzat legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a család rendelkezésére bocsát egy telket, és megpróbál kedvezményes áron építőanyagot is szerezni.

Mivel Turcsikéknak a tűzben minden bútoruk, ruhájuk odaveszett, lapunkon keresztül kértük olvasóinkat: segítsenek rajtuk. Az adományok olyan nagy számban érkeztek, hogy egy részét Turcsikék a helyi családsegítő irodának ajánlották föl. Kaptak bútort, játékokat, tartós élelmiszert és ruhát. Vittek nekik legalább öt televíziót is – igaz, egyik sem működik.

Ottjártunkkor a családfő a világítást szereli, a gyerekek az udvaron játszanak. A várandós feleség, Erika vezet körbe a házban. Zöldre festett kanapé, hozzá illő színre mázolt ajtókeret, az ablakban virágok, a gyerekszobában plüsskacsa, macik. Éppen csak a füstszag érződik, különösen a függönnyel elválasztott, fekete falú szobában. Erika szerint a gyerekeket nagyon megviselte a tűz, de már vidámabbak. Jobban van ő is, a kezét egy hete műtötték, egy üvegszilánkot operáltak ki a tenyeréből – menekülés közben került oda. Férje, Dániel még mindig nem tette túl magát a történteken, éjjelente felriad, azt hiszi, tűz van.
Kint az udvaron, a napfényben fellélegzünk. A gyerekek nevetgélnek. Erika Németországban élő húga ígérte, hogy segít, és bíznak a ruzsaiak segítségében is. Minden rendben lesz – mosolyog ránk az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városiasodó állatvilág

Nemcsak az ember városiasodik – hanem az állatok is. Egyre újabb állatfajok fedezik föl az… Tovább olvasom