Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Nyolc mázsa barackkal ünnepelt Szatymaz - galéria

Szatymaz - Olcsó gyümölcs, finom lekvár és kóstolóba egy kis pálinka is - a barack minden formája megtalálható volt az idei őszibarack fesztiválon Szatymazon. Megkóstoltunk nyolc fajtát, ettünk finom palacsintát és egy rövid időre még azt is elhittük, hogy lekvárt főzni nem nagy ördöngösség.
Nyolc mázsa barack egy helyen - a gyümölcs imádóinak szombaton Szatymaz volt a kánaán. Immár 22. alkalommal rendezték meg a falunapot a településen, mely egyértelműen a nyár egyik slágergyümölcséről szól. Nem véletlenül: Szatymaz a homokhátság baracktermelő-központja, hírnevét pedig már az egyik gyümölcslégyártó cég is viszi, mely óriásplakátokon hirdeti: terméke attól olyan finom, hogy szatymazi barackból készül.

A falunapon azonban inkább a nyers gyümölcsé volt a főszerep. A kiállításon az éppen termő 7-8 fajtát lehetett megtekinteni virágokkal és zöldségekkel körítve, de hogy ne csak nézegetni lehessen, folyamatosan kóstoltatták is a kilátogatókkal. Aki pedig kedvet kapott, vásárolhatott is a szegedi piaci árakhoz képest igen kedvező áron: már 200 forintért is meg lehetett venni egy kiló barackot, de a legdrágább, extra kategóriájúért is csak 300 forintot kértek.

Nyolc mázsa barackkal ünnepelt Szatymaz. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

- Az idei termés viszonylag jó, átlagos szezonnak ígérkezik a mostani – mondta el Barna Károly polgármester, aki főállásban maga is őstermelő. Arra a kérdésre, melyik fajta a legjobb, maga sem tudott válaszolni: több mint 30 féle őszibarack terem kora nyártól szeptember végéig, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. - A sárga húsút talán az itteniek jobban kedvelik, de a fővárosban már kezdenek ismét előtérbe kerülni az eredeti, fehér húsú fajták.

A gyerekeknek egyébként úgy tűnt, mindegy, csak a kezükön csorogjon végig a leve, a felnőttek viszont inkább már a feldolgozott formát keresték. - Pálinka nincs? - kérdezte egy férfi. Vásárolni ugyan nem tudott párlatot, Rácz Laci bácsi azonban megkínálta sajátjából két palacsintafordítás között. Ő sütötte ugyanis az édességet a falunap résztvevőinek, a töltelék pedig nem is lehetett más, mint frissen főtt őszibaracklekvár, melyet a Szatymazi Nőegylet tagjai készítettek a helyszínen.

- Tizenöt perc alatt készen van egy adag. De a száz kiló barack, amit megfőzünk, tart még egy ideig - mondta Berta Eszter, a nőegylet vezetője. Venni sajnos nem lehetett sem a lekvárból, sem az ízlésesen kiállított befőttekből, a receptet viszont szívesen megosztották mindenkivel. A mi lelkesedésünk is azonban csak odáig tartott, amíg az első sort elolvastuk: "kissé munkaigényes".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ópusztaszeren még a pap is motorra pattant - galéria

Az egész nap a motorosoké volt szombaton Kisteleken: a vásártéren ügyességi verseny, kaszkadőr bemutató és motor show szórakoztatta a kilátogatókat. Tovább olvasom