Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Nyolc megyei település iskola nélkül

Csongrád megye - Kövegyen már 1984-ben, Kübekházán a múlt héten szűnt meg az általános iskola – így összesen 8 olyan település van Csongrád megyében, ahol nem működik oktatási intézmény. Van, ahol 14 kilométert kell utazniuk a gyerekeknek menetrend szerinti járattal. Az üresen maradt épületeket csak néhány település tudta hasznosítani.
A szomszédos megyébe járnak át 2007 szeptembere óta az eperjesi tanulók: ekkor szűnt meg a településen az 1953 óta működő iskola. A felső tagozatosok már három évvel ezelőtt Szentesen tanultak, így a mindössze tíz alsósnak kellett megszoknia az új helyzetet.

Kiss Csaba, a 650 lelkes település polgármestere úgy látja, sikerült is alkalmazkodni. – Az osztályok összevonásánál szerencsésebb megoldásnak tartom, ha bezárják az intézményt, és máshova járnak a
diákok. Így nem maradnak le kortársaiktól – fogalmaz, megemlítve: az eperjesi diákok a 6 kilométerre lévő, Békés megyei Gádorosra – iskolabusszal –, illetve a 10 kilométerre fekvő Fábiánsebestyénre járnak át. Az iskola egykori épülete még nem hasznosult, beadtak viszont egy pályázatot, amely az összes közintézményt ebbe az épületbe koncentrálná. Az iskola két pedagógusa közül egyikük hazaköltözött, róla nem tudnak, a helyi tanítónő, Nagy Adél azonban továbbra is munkanélküli.

A klárafalvi intézményt tavaly zárták be Fotó: archív
A klárafalvi intézményt tavaly zárták be.
Fotó: DM/DV archív

A hasonló történet egyre gyakoribb Csongrád megyében: mint arról lapunk is beszámolt, legutóbb a múlt héten Kübekházán jelentették be a szülőknek, hogy az általános iskola fenntartásához 40 millió forintra lenne szüksége a községnek, ám ezt nem tudják előteremteni. Ezzel Kübekháza a legújabb és legnépesebb – több mint 1640 fős – iskola nélküli település.

Csak alsósok

Számos olyan település van a megyében, amely már csak alsó tagozatát működtetheti „hazai pályán". Ilyen intézményfenntartó társulás jött létre például Tiszasziget és Újszentiván között, de Szentessel együttműködve létezhet a derekegyházi, Makóval kooperálva a királyhegyesi vagy a nagyéri iskola is.

A megyén 2007-ben már végigsöpört egy bezárási hullám. Eperjes mellett például Ferencszállás is kénytelen volt társulni a 7 kilométerre fekvő Kiszomborral, és utaztatni a 12 alsóst. Deszkre, Makóra is járnak a 660 lelkes településről, amely talált új funkciót iskolaépületének: ifjúsági klub működik benne, valamint itt tartják a vásárokat. Az ugyanekkor bezárt klárafalvi intézmény jelenleg is üresen áll. – Kimondottan oktatási célokra építették még a klebelsbergi időkben, másra nem hasznosítható, átépítésére pedig senki sem vállalkozik – indokolt Fekete József polgármester. Elmondta: a 6-10 éves korosztályba tartozó 11 gyermek azóta Kiszomboron, Deszken, Makón tanul. Mivel 25-28 a településen a hasonló korúak száma, a polgármester szerint az okozta a problémát, hogy a többség már a bezárás előtt is máshol taníttatta gyermekét.

Már 1984-ben megszűnt az oktatás Kövegyen, amely a rendszerváltásig Csanádpalota társközsége volt. A nebulókat tavaly óta szállítja iskolabusz a 3 kilométerre lévő intézménybe. A nagylaki gyerekek többsége 10 kilométert utazik – Apátfalvára, 2004 óta. A középiskolások pedig zömmel Makóra – iskolaidőben összesen 40-50 gyerek buszozik naponta. Az Óföldeák és Földeák közötti 5 kilométert 2002 óta kell megtennie a tíz-egynéhány alsósnak, hogy az iskolába jusson. Ugyancsak régóta, 1996-tól van iskola nélkül a 486 lelkes Nagytőke. A diákok innen utaznak a legtöbbet: Szentesig 14 kilométer az út, ráadásul csupán menetrend szerinti járatok jöhetnek szóba.

Olvasóink írták

  • 1. tora 2008. augusztus 01. 08:29
    „Na, ezek a falvak lassan átmennek nyugdíjasfaluba, oszt jónapot. A dicső állibsi politika nagyobb dicsőségére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nóra magánéleti válsága miatt ugrott volna a hídról

Szeged - Bár Sárközi Nóra már korábban is gondolt az öngyilkosságra, szerda késő délután a Bertalan híd lábánál mégis egy pillanat alatt döntötte el, hogy a hídról a mélybe veti magát. Tovább olvasom