Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Nyolc település tizennyolc oktatási intézménye egyesült

Óvodája, iskolája működtetéséről a szegedi kistérséghez tartozó települések kétharmada lemondott. Így szeptemberre megszületik a megye legnagyobb oktatási intézménye, mely 18 tagóvodát és tagiskolát foglal magába, háromezernél is több gyerek képzését irányítja. Az országban példátlan megoldásra nálunk négy falu önkormányzata mondott nemet.
Deszk, Dóc, Kübekháza, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Tiszasziget, Újszentiván vesz részt a Szegedi Kistérségi Közoktatási Intézmény létrehozásában. Az elmúlt egy hónapban a Szeged központú kistérség 12 településének kétharmadában döntött úgy az önkormányzati képviselő-testület, hogy átadja oktatási intézményének fenntartói jogát – tudtuk meg Ratkai Imrétől. A kistérség életét szervező közhasznú társaság ügyvezető igazgatója a lépés jelentőségét számokkal is érzékeltette: nyolc óvoda, kilenc általános iskola és egy gimnázium egyesül, az így megszülető Szegedi Kistérségi Közoktatási Intézménybe összesen 3237 gyerek képzéséről gondoskodik több mint 350 pedagógus. Létrejön az országban egyedülálló 12 osztályos iskola modellje. Az intézmény központja a szegedi Eötvös gimnáziumban kap helyet, az igazgató személyéről április közepén döntenek.

Kisalföld: 2-5 sulis modell

Rossz jogi szabályozásról és politikai környezetről beszélnek Győr-Moson-Sopron megyében, ahol „nem ugranak be" a kistérségi kiegészítő normatíva trükkjének, mely a vidéket összezavarja, a településeket egymásnak ugrasztja. Az ottani 182 település többféle modell szerint is együttműködik, de iskolafenntartásra általában két-három, legfeljebb öt közeli falu társul – tudtuk meg Turbók Bertalantól. A győri pedagógiai intézet igazgatója elmondta: a kistérséghez tartozó falvak intézményeinek a nagyváros egyes iskoláihoz való csatlakozásáról nincs döntés.

– A sándorfalvi képviselők több mint fele (8 igennel, 4 nemmel és 2 tartózkodással) támogatta a kistérségi társuláshoz való csatlakozást. Meggyőződésem, hogy a kisváros jövője szempontjából jó döntés született – mondja a polgármester. Kakas Béla reméli, Sándorfalva az oktatás terén Szeged melletti decentrummá válhat: 2008 szeptemberétől helyben is indulhat középiskolai osztály, azaz 12 osztályossá lesz a helyi képzési struktúra, nagyobb az esély, hogy lesz anyagi erő az intézménynek helyet adó új épület fölhúzására, így növekszik a kisváros vonzereje. Elismeri: a helyi önkormányzatokat kényszerek is mozgatják. Például az, hogy idén országosan tíz, jövőre harmincmilliárd forintot von ki az állam a közoktatásból. De szerinte a társuláshoz csatlakozásával a kényszerből előnyt kovácsolt Sándorfalva.

Többletpénzt kapnak a többcélú kistérségi társulások akkor, ha oktatási intézményt tartanak fenn, míg a települések e célra pántlikázott normatíváit megkurtította az állam. Ez az elsődleges oka a Szeged környéki kistelepülések kistérségi közoktatási intézményt létrehozó döntésének. Ratkai Imre szerint az új intézmény több mint 120 millió forint többlettel számolhat.

Önállók

Algyő, Domaszék, Röszke, Zsombó nemet mondott a „mamutiskolára". „Épp idén egy évtizede annak, hogy a nagyközség visszaszerezte önállóságát, népszavazás eredményeként elvált Szegedtől, önállóan intézheti ügyeit, például fejlesztheti iskoláját" – mondja Piri József. A polgármester szerint a képviselők többsége így látta biztosítva az óvoda Montessori-programjának, illetve az iskolát jellemző környezettudatos nevelésnek a fenntartását, a fiatalság helyben tartását. Miközben készülnek az új iskolaépület fölhúzására is, a kistérségi társulással változatlanul együttműködnek – például a pedagógiai szakszolgálat biztosításában. A döntést munkájuk elismerésének tekinti az iskola igazgatója. Iván Zsuzsanna szerint érték a gyerekekkel való egyéni foglalkozás, az ökoiskolai és napközis projektjük országos elismertsége, kiterjedt nemzetközi kapcsolataik, az önkormányzati támogatásnak köszönhető számítógépes szaktanterem és jó technikai fölszereltségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonultak az ellenzékiek a szegedi közgyűlésről

A Fidesz helyi népszavazást kezdeményez a szegedi egészségügyi ellátórendszer átadásáról, miután a… Tovább olvasom