Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nyolc választókerület változott

A huszonötből nyolc önkormányzati választókerület területe megváltozott. A Fidesz szerint ez pártjukat hátrányosan érinti. Mózes Ervin jegyző elmondta: arányosítottak.
Nyolc önkormányzati választókerület területe változott meg Szegeden jegyzői határozat alapján. A Fidesz szerint ez a pártjukat az önkormányzati választásokon hátrányosan érinti majd, ráadásul nem is kérdezték meg őket a döntés előtt – közölte Szegeden Kalmár Ferenc fideszes országgyűlési képviselőjelölt.

– A tizennyolcas körzet 2298 fővel lett nagyobb, az én körzetem pedig kisebb lett. A tizenegyes körzet javára Alsóvárostól vettek el területet. Ezzel eltolódtak az arányok, az új körzetek az MSZP jelöltjeinek kedveznek – mondta Kalmár Ferenc, aki panaszával a választási irodához fordult.

Mózes Ervin jegyző lapunknak elmondta: a választási eljárási törvény kötelezi a választási iroda vezetőjét, hogy február 15-éig vizsgálja meg a körzeteket. Ha aránytalanságot tapasztalnak, arányosítaniuk kell. Volt körzet 4949 lakossal és 8740 lakossal is – mindez a lakosság mozgásával, a belvárosból való kiköltözéssel magyarázható. A jegyző hozzátette: az aránytalanság megszüntetése a választójog egyenlőségének elvéből következik. Ehhez a döntéshez a pártokat és a jelölőszervezeteket nem kell megkérdezniük. Megtudtuk: Kalmár Ferenc panaszát elutasította választási iroda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskü és tüntetés

Erdélyben két március 15-i esemény készül, megtestesítve a dilemmát: politikai alkuk révén vagy… Tovább olvasom