Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Nyolcéves a nyolcvanas party

Szeged - Százötven-kétszáz fős törzsközönséget mozgat a 80-as party nevű new wave zenékre épülő szegedi bulisorozat nyolc éve. Mozgat abban az értelemben is, hogy nincs állandó helyszín, a kezdetek óta 10-12 szórakozóhelyen vendégszerepeltek.

Szegeden ma is meglepően népszerű a new wave; masszív, és buliképes közönsége van a Depeche Mode, David Bowie és a New Order zenéjének. Miért? - kérdeztem Tomit és Sziszit - Megyeri Tamást és Szokol Szilárdot - , a nyolcvanas kitalálóit és dj-it. Szerintük azért, mert a 80-as években az Ifjúsági Házban ezek a zenék szóltak. Máshol jellemzően diszkó, rock és funk, tehát az IH kínálata országosan különleges és szegedi viszonylatban meghatározó volt.

Az egyik plakát Dézsi Sadától. Fotó: DM/DV (galéria)
-Ki nem hagytunk volna egy bulit sem. Előtte találkoztunk valakinél, Tomi olyankor kazettákról szobadiszkót csinált, ő volt a központi figura, már ebből érezhettük, hogy ez folytatódni fog- emlékezett vissza Szilárd. Tamás később megcsinálta a Bahiát, ami a kezdetettkor lemezbolt volt, és egy kicsit még mindig az. Szilárd pedig több dark zenekarban dobolt.

Ők ketten, és Ács Oszkár, az Időrablók, illetve az Amber Smith együttes tagja 2003-ban rendezték az első nyolcvanast akkor még „80-as évek bakelitgyűjtemény" címmel. A második, Pinceszínházban tartott és 80-as partynak keresztelt buli anélkül volt teltházas, hogy hirdették volna – ebben Oszkár már nem vett részt. Később már reklámozták magukat, Tomi és Sziszi ragasztotta éjszakánként a plakátokat, amelyeket a stáb állandó tagja, Dézsi Sada készített és készít ma is.

Tomi és Sziszi. Fotó: Domonkos Sándor (galéria)
A 80-as egyik különlegessége - nyilván a zenei kínálatának és a múltjának köszönhetően -, hogy 30-asoknak is vonzó. Ez pedig nem kevés akkor, amikor ennek a korosztálynak a tipikus panasza, hogy ha mehetne szórakozni, nem tud hová.

A kedvenc számaikat akarják

„Nem oktatni akarunk. Az emberek a kedvenc számaikat akarják, nem játszunk nekik ismeretlen zenéket este fél 11 és hajnali 2 között. A bulik 9-kor kezdődnek, gyere az elejére vagy maradj hajnalig, akkor olyan zenéket is hallhatsz, amiket nem ismersz."

- Nyolc év alatt képzeld el hány pár alakult a bulijainkon, sokaknak már gyerekük van. Persze szakításokra is van példa, és pár embert el is vesztettünk – mondta Sziszi.

- Vannak fiatalabbak is, 18-tól felfelé, és mi is haladunk, ezért változtattuk meg az alcímet: new wave zenék a múltból és a jelenből. Figyelünk rá hogy kik jönnek, a közönség hangulatát lehet érezni, a tracklist tőlük függ. Ezért járunk 9 lemeztáskával – magyarázta Tomi, akinek 3 ezer darabos a bakelit készlete.

- Nagyon élvezzük, jó a dj pult mögött állni. Ahol néhány százan táncolnak, ott van adrenalin. Tudod, honnan fogja észre venni a közönség, hogy már nem élvezzük? Onnan, hogy nem lesz több nyolcvanas – magyarázta Sziszi, aki emlékezetes bulijaik között említette az egyik SZIN-es fellépést, amikor szakadó esőben az egyik nyaraló alatt zenéltek több száz embernek, vagy amikor a budapesti A38-on a kezdésnek választott Kraftwerk számra egyszerre mozdult meg a tömeg. Időnként zenekarokat is hívnak, fellépett már nyolcvanason az EZ Basic, a The Trousers, a Dr Beat.

A 80-as party szombaton a Garaboncziás Borozóban ünnepli a nyolcadik születésnapját.

Olvasóink írták

 • 9. mileszmost 2011. március 25. 16:36
  „6. baloghkatica 2011.03.25. 12:56

  Ritkán józan és ritkán rossz :D”
 • 8. baldrick 2011. március 25. 16:33
  „Szeged legjobb bulija! Örülök, hogy rátaláltam! :-)”
 • 7. _Les 2011. március 25. 15:40
  „megyeri, rádiózni szokol?
  (elnézést.)”
 • 6. baloghkatica 2011. március 25. 12:56
  „Tomi és Sziszi a két RITKÁNJÓZAN Dj :D”
 • 5. fidelgasztro 2011. március 25. 11:45
  „Skacok! Kéz és lábtörést!”
 • 4. vasi29 2011. március 25. 11:04
  „:D :D :D”
 • 3. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. március 25. 10:54
  „Kedves Zsuzsanna!

  Nem "The Trausers", hanem "The Trousers". Lásd: így hívják őket.
  Bizonyára Ön is tudja, csak véletlenül írta el.”
 • 2. vasi29 2011. március 25. 10:43
  „Kedves Zsuzsanna!

  Nem "nyolc éves", hanem "nyolcéves". Lásd: szabályzat, 119.
  Bizonyára Ön is tudja, csak véletlenül írta el.”
 • 1. faguriga 2011. március 25. 10:39
  „Nyugdíjas belépőt szeretnék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambra vadászó ragadozók Szegeden

Vércsék és sólymok vadásznak a nemes galambokra. A ragadozókat nem betelepítették, hanem maguktól választották Szegedet. Tovább olvasom