Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Nyolcmillió forint eddig a bírság

Háromszáz ellenőrzést tart a nyáron a megyei cukrászdákban és vendéglátóhelyeken a megyei fogyasztóvédelem. Eddig csak kisebb szabálytalanságokra bukkantak, mégis már nyolcmilliónyi bírságot szabtak ki.
Fagyizókban is vásároltak az ellenőrök Fotó: DM/DV
Kiemelten ellenőrzik a július-augusztusi idegenforgalmi szezonban a megye vendéglátóhelyeit és cukrászdáit a Csongrád Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakemberei. A próbavásárlások során a fagyizókban azt vizsgálják, hogy betartják-e a szavatosságra vonatkozó határidőket, megfelelő-e a hűtők hőmérséklete, van-e ártájékoztató, és elérhető-e a vevőknek a panaszok rögzítését szolgáló vásárlók könyve.

A vendéglőkben, kocsmákban főként a szakosított tárolással, a szavatosságra vonatkozó címkékkel, illetve a sör és sörhab arányaival kapcsolatban találtak eddig problémákat. Kovalcsik Andrea, a megyei felügyelőség igazgatóhelyettese szerint kirívó szabálytalanságra egyelőre nem bukkantak a háromszáz ellenőrzésből álló akció eddig elvégzett száznyolcvan esetében. Ennek ellenére a sok kisebb hiányosság és probléma miatt csak júliusban nyolcmillió forintnyi bírságot szabtak ki. A legtöbb gonddal a kistelepülések vendéglátóhelyein találkoztak: itt előfordult, hogy a szabályosan csak tizenkét óráig árusítható lágyfagyit két nappal később is kimérték – igaz, ez egészségügyi panaszt senkinél sem okozott. Az igazgatóhelyettes szerint a szegedi belváros cukrászdáiban ilyen probléma nemigen áll elő, ugyanis akkora a forgalmuk, hogy a fagyinak nincs ideje kifutni az előírt határidőből.

Kovalcsik Andrea elmondta: a hatékonyabb ellenőrzés érdekében a Bács-Kiskun és a Békés megyei kollégákkal összefogva közös razziákat tartanak – a szegedieket ugyanis már arcról ismerik a helyi vendéglátósok. A Csongrád megyei felügyelők így a régió más megyéibe mennek dolgozni, míg ide a szomszédos megyék fogyasztóvédői jönnek vizsgálódni. A megyei felügyelőgárda nyáron kiegészül a civil fogyasztóvédelmi egyesület munkatársaival, és néhány közigazgatási gyakorlatát töltő joghallgatóval is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roli ismeretleneknek köszönheti az életét

Ma este hazatérhet Palicsra Szabó Roland, kemoterápiás kezelése befejeződött. A nyolcéves szabadkai… Tovább olvasom