Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Nyolcszáz állami alkalmazott munka nélkül

Adataink szerint Csongrád megyében az idén mintegy nyolcszáz köztisztviselő és közalkalmazott kényszerül(t) otthagyni munkahelyét. Legtöbben az egészségügynek és az oktatásnak mondanak búcsút.
Annyi ember távozott vagy búcsúzik az államtól kapott fizetésétől, amennyi egy évtizeddel ezelőtt egy méretesebbnek számító gyárban dolgozott. Lapunk számításai szerint körülbelül nyolcszázan váltak munkanélkülivé, vagy keresnek még mindig állást Csongrád megyében.

Az összesítés során nem tettünk mást, mint elolvastuk a lapunkban megjelent, általunk írt cikkeket. Nem beszélhetünk azonban múlt időről az elbocsátásokkal kapcsolatban, hiszen a folyamatosan leépített közszolgák, közalkalmazottak, laboránsok, segéderők közül sokan még szabadságon vannak, felmondási idejüket töltik, és csak eztán kapják meg végkielégítésüket. A nyolcszáz ember – becslésünk szerint – fele csak jövőre jelenik meg a munkaerőpiacon. Közéjük tartoznak majd a szeptembertől elbocsátandó tanárok is, akik munkaviszonyuk eltérő kezdete miatt különböző időpontoktól – legkorábban decembertől – köszönnek majd el eddigi munkáltatójuktól. Nem vettük lajstromba viszont azokat a közszolgákat, tanárokat, akik a prémium évek segítségével korábban tudnak nyugdíjba menni, valamint a nyugdíj mellett foglalkoztatottakat sem.

Az év a regionális átszervezések jegyében kezdődött: ekkor azoknál a szervezeteknél hívták be a vezetők egyenként az alkalmazottakat, amelyeknél Csongrád megye helyett Bács-Kiskun vagy Békés lett a központ. A párhuzamosságok megszüntetése miatt a Csongrád megyei munkaügyi központtól mintegy húszan, az ÁNTSZ-től – már 2006 óta folyamatosan – kilencvenen távoztak. Megszűnt az állategészségügy laborja is, onnan azonban végül csak néhány embertől kellett végleg megválni.

A szegedi városháza is csatlakozott a karcsúsítási törekvésekhez, 25 közszolgát küldtek el. A legdrámaibb lépésre azonban ezekben a hetekben kerül sor: az iskola-összevonások, óraszám- emelkedések miatt 150-200 tanárnak szűnik meg az állása. A pontos számok még mindig nem ismertek. A szegedi klinikákról 45-en távoznak. A megyében a vásárhelyi kórházból veszítik el legtöbben az állásukat, mintegy kétszázan. A szentesi kórházban 87 dolgozótól kell megválni. Az iskola-összevonások következtében Makón csak néhány pedagógus lesz munkanélküli, szemben Vásárhellyel, ahol 30 tanár állása bizonytalan. Ugyancsak Vásárhelyen közel száz, az iskolákban kisegítő beosztásban lévő ember kerül utcára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grillfesztivál az újszegedi ligetben

Szeged - Javában zajlik az V. szegedi nemzetközi grillfesztivál: egyelőre a csülök fogy jobban, a… Tovább olvasom