Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyolcszáz kilométer, spirituálisan

A zarándoklat nem turistaút, az El Camino – Az út képekben, bár útikönyv, nem bédekker. Nyolcszáz kilométert megtenni gyalog, Szent Jakab sírjához, nem országos kéktúra, hanem belső ügy.
Csepregi Miklós és Tolvaly Ferenc fotókkal illusztrálva mutatja be a St. Jean Pied de Portból Santiago de Compostelába, Szent Jakab évről évre milliók által fölkeresett sírjáig megtett zarándokutat. Aki beletekint a közelmúltban megjelent útikönyvbe – előzmény: Tolvalynak az útról készült regénye, melyet már meg is filmesítettek – rájön, ez az út egyszerre spirituális, és egyszerre nagyon is valós. A nagy zarándokutak vége felé – mondják – sokszor már-már kómában menetel a gyalogló; tudomány szerint a spirituális élményt az ilyenkor felszabaduló kémiai anyagok váltják ki. De itt nem az a kérdés, honnan származik a spirituális élmény, mi váltja ki – hanem hogy az élmény mit vált ki az emberből.

Tolvaly Ferenc elveszettnek hitt önnönmagát megtalálni indult útnak Szent Jakab kagylóval jelzett sírjához. Az „emberélet útjának felén" érzett elveszettségérzés, a sűrű, sötét erdő, melyből az egyén nem találja a kijáratot – Dante óta kanonizált téma az irodalomban. Tolvaly Ferenc nyolcszáz kilométert gyalogolt ahhoz, hogy a kijáratot meglelje. S bizonnyal megtalálta-megtalálja mindenki, aki elgyalogol ide. A középkor óta sok-sok millió ember.

De valóban konkrét útról van-e szó? Igen is, és nem is. Igen – mint a csodálatos fotók láttatják. S nem. „Napló egy útról önmagunkhoz" – áll a kötet belső borítóján az alcím. Mindenki megteszi – aki eszmél, és nem bekötött szemmel éli életét –, helyszíntől és útvonaltól függetlenül, a maga nyolcszáz kilométerét.

(Csepregi Miklós – Tolvaly Ferenc: El Camino – Az út képekben, Athenaeum. 205 oldal, 3990 forint.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudósítás az Alagútból

A szegedi Alagút sörözőben tegnap megoszlottak a vélemények a Gyurcsány-Orbán televíziós vitáról.… Tovább olvasom