Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nyolctized fok hiányzott a május eleji melegrekordhoz

Szeged - Mindössze nyolctized fokon múlt, hogy megdőljön tegnap a melegrekord Szegeden – a város külterületén 29,4 fokot mértek. Így nem meglepő, hogya nyárias időben több százan látogattak ki a SZUE-ba és a Laposra, a Partfürdő még nem tudta fogadni a strandolni vágyókat.
Százakat csalt ki a tegnapi 30 fokos meleg – a sajtóházi hőmérő kora délután 37 fokot is mutatott – a szegedi Ligetfürdőbe és a Laposra. Mivel a Partfürdő mégsem nyitotta meg kapuit a hétvégén, az emberek a május végéig üzemelő SZUE-ban és a Belvárosi híd melletti tilosban pancsoltak. A meteorológiai szolgálat szegedi mérőállomásán elmondták, hogy a hétvégén tegnap kora délután mérték a legmelegebb időt Szegeden és környékén: a belvárosban 29, külterületen 29,4 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Az időjárást szélsőségesnek, de nem rendkívülinek tartották, amit az is bizonyít, hogy nem dőlt meg a napi melegrekord. 1958. május 10-én ugyanis 30,2 fokot mértek Szegeden.

„Egy tenyérnyi hely sincsen szabadon" – ugrott be a Bonanza Banzai Induljon a banzáj! című slágerének kezdősora, amikor leértünk a nagy melegben a Laposra. A homokos területen és az árnyékban is többtucatnyi kisebb-nagyobb csoport süttette a hasát. A 18 éves Flóra és egy évvel fiatalabb barátnője idén először volt strandon – a lány a héten érettségizett; ezért engedhette meg magának a vasárnapi lazítást. A Laposon egyébként tábla hívja fel az ott sütkérezők figyelmét, hogy tilos az úszás – tegnap délután nem is csobbant senki a Tisza 17,5 fokos vízében.

Május végéig még nyitva a SZUE. Addig még lehet csobbanni. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Annál inkább a május 31-éig üzemelő SZUE-ban, ahonnan azért számos dolog, így a lángos illata, az olvadó jégkrém és a habzó sör is hiányzott. A büfék bérlői és tulajdonosai ugyanis erre a rövid időre már nem látták értelmét annak, hogy kinyissanak. Furcsa volt a szemnek, hogy az élményfürdő sem üzemelt, így a csúszdát sem próbálhatták ki a strandolók.

Mennyire hiányzik majd a SZUE, és mit vár a Partfürdőtől – kíváncsiskodtunk Rafael Vincétől, Farkas Zoltántól és Berta Jánostól. A három férfi három évtizede törzsvendége a Ligetfürdőnek, ezért nehezen tudnak megválni régi helyüktől és kabinjaiktól, amiket május 15-ig kell elhagyniuk, mielőtt azokat ledózerolnák. Ők átmennek majd a Partfürdőre – mi mást is tehetnének, mondták –, de a jövőben ott működő termálvizes medencékben már most sem volt nagy bizalmuk.

Szezon előtti csend a mártélyi Tisza-parton

Hiába kúszott a hőmérő higanyszála majd 30 fokra, szombat délután csak kevesek merészkedtek ki a mártélyi Holt-Tisza-partra, a szezon előtt. Így aztán a békák kórusa zavartalanul próbálgatta a hangját, a vadkacsák háborítatlan tollászkodtak, s a csónakázók sem tartottak attól, hogy összeütköznek valakivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rakodógépben ülve találták meg - több napja halott volt

Zákányszék - Bartus István szomszédjának feltűnt, hogy nagy a csend a férfi portáján. A felismerhetetlenségig eltorzult arccal találtak rá szombat reggel. Tovább olvasom