Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Nyomozás a szárnyasok élve megsemmisítése miatt

Annak ellenére, hogy az ATEV Zrt. belső vizsgálata nem támasztotta alá élő baromfik ledarálását a társaság hódmezővásárhelyi gyárában, a rendőrség mégis nyomozást indított annak kiderítésére, történt-e állatkínzás a cég telepén.
– A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság nyomozást indított annak kiderítésére, hogy történt-e állatkínzás az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában – közölte tegnap lapunkkal Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrségen kedden tett feljelentést ismeretlen tettes ellen állatkínzás alapos gyanúja miatt Gusztos Péter szabad demokrata parlamenti képviselő. Gusztos a távirati irodához eljuttatott közleményében kitért arra, hogy Magyarország elfogadta az állat-egészségügyi világszervezet és az Európai Unió ajánlását a humánus leölés körülményeiről, mely szerint az elpusztításra ítélt állatokat gázzal kell elaltatni, és tetemüket csak így lehet megsemmisíteni. (Az állatkínzásban résztvevőket akár két év szabadságvesztésre ítélheti a bíróság.)

Szabó Gábor, az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi gyárának igazgatója nem kommentálta a nyomozás elrendelését. Csupán annyit mondott, hogy őt mára beidézték tanúként.

Mint azt kedden megírtuk: a madárinfluenza miatt mintegy hatszázezer háziszárnyas elpusztítását rendelték el a múlt hónapban Bács-Kiskun megyében. A baromfik jelentős részét az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában semmisítették meg.

Lapunknak nyilatkozó szemtanúk azt állították, a naposcsibék, kacsák, libák egy részét élve darálták le, amit titokban készített fotókkal bizonyítottak.
Gráf József agrárminiszter ezután, még kedden vizsgálatot rendelt el, ami nem igazolta a szemtanúk által elmondottakat. Az ügyben nyilatkozott többek között Süth Miklós országos főállatorvos is, aki a különböző hírműsorokban nem egyértelműen cáfolta lapunk információit. Süth Miklóst tegnap nem sikerült megkérdeznünk, hogy eltérő nyilatkozatainak mi a magyarázata, telefonját nem vette fel.

Tegnap már számos újság beszámolt arról, hogy a madárinfluenzával fertőzött és elpusztításra ítélt szárnyasokat „embertelen" módszerekkel gyűjtötték be. Azt írták, hogy videofelvételek és fotók bizonyítják, hogy az állatokat gyakran nem az előírásoknak megfelelően gyűjtötték be és szállították el. Tuczakov Szilvána ezzel kapcsolatban tegnap azt mondta, a nyomozás kiterjed az állatok összegyűjtésére és szállítására is, azaz nem csak az ATEV-nél nyomoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatatérré vált a nagyszínház a nyári szünetben

A függöny helyén hatalmas nejlonfólia lóg a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol már felszedték a… Tovább olvasom